Μετρό Θεσσαλονίκης: Αναμονή για Βενιζέλου, ξεκινούν δοκιμαστικά δρομολόγια το Φθινόπωρο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αναμονή για Βενιζέλου, ξεκινούν δοκιμαστικά δρομολόγια το Φθινόπωρο
Ο σταθμός Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης MotionTeam

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η τοποθέτηση των γραμμών και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τμήμα Συντριβάνι-Αμαξοστάσιο Πυλαίας έχουν απομείνει για στρώσιμο περίπου 300 μέτρα.

Με αντίπαλο τον χρόνο κινούνται τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς η κομβική απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ θα κρίνει τη συνέχεια του έργου. Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται με από την Αττικό Μετρό για να μπορέσει, ανάλογα με την απόφαση να προχωρήσει στην τελική φάση του έργου.

Να θυμίσουμε πως η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης έχει κατατεθεί για έγκριση από τον περασμένο Ιούλιο. Προς το παρόν προχωρούν οι ανασκαφές από την πλευρά του μπεζεστενίου, στην νότια πρόσβαση και εχουν φτάσει στην περίοδο της μεγάλης φωτιάς της Θεσσαλονίκης, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Προχωρά η επιδομή

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η τοποθέτηση των γραμμών (επιδομή) και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τμήμα Συντριβάνι-Αμαξοστάσιο Πυλαίας μήκους περίπου 6 χλμ, έχουν απομείνει για στρώσιμο περίπου 300 μέτρα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τις διακλαδώσεις των γραμμών.

Ταυτόχρονα προχωρά και το στρώσιμο στις γραμμές στο δυτικό τμήμα της γραμμής από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Συντριβάνι. Γενική εκτίμηση από την Αττικό Μετρό, είναι πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί συνολικά το στρώσιμο της διπλής γραμμής αλλά και η τοποθέτηση και στις δύο κατευθύνσεις της λεγόμενης “τρίτης” γραμμής που είναι αυτή που παροχετεύει με ρεύμα τους συρμούς του Μετρό.

Στόχος παραμένει η έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων των συρμών τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό το χρονικό σημείο θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την λειτουργία της βασικής γραμμής καθώς απαιτούνται περίπου 18 μήνες εξαντλητικών δοκιμών για να πιστοποιηθεί η λειτουργική ικανότητα του συστήματος. Αυτό δεν αφορά μόνο τους συρμούς αλλά και τη λειτουργία της σηματοδότησης, των θυρών επί των αποβαθρών και των υπόλοιπων Η/Μ συστημάτων.

Κορονοϊός και κοινοπραξία

Η πανδημία έχει επηρεάσει όλη τη χώρα και δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση το έργο, όπου έχουν σημειωθεί κάποια -ευτυχώς λίγα- κρούσματα. Οι εργασίες λόγω της πανδημίας γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και τηρουμένων όλων των σχετικών προφυλάξεων.

Στο μέτωπο της κοινοπραξίας τώρα, η αλλαγή στα διοικητικά της Ελλάκτωρ και στη συνέχεια της ΑΚΤΩΡ, δημιουργεί ελπίδες ότι θα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο τα έργα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το Μετρό στην ώρα του.

Πέρα από τις εργασίες επιδομής εξελίσσονται και οι εργασίες για την τοποθέτηση των θυρών ασφαλείας, την κατασκευή πεζοδρομίων, την τοποθέτηση των συστημάτων πυρόσβεσης, σχαρών, αεραγωγών, των καλωδίων και των πετασμάτων – θυρών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα