OnlyFans: Πώς ο κορονοϊός εκτόξευσε το AirBnb του πορνό

OnlyFans: Πώς ο κορονοϊός εκτόξευσε το AirBnb του πορνό
Η ηθοποιός Bella Thorne αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1 εκατ. δολ. σε ένα βράδυ χάρη στον λογαριασμό που άνοιξε στο Onlyfans. Shutterstock

Το OnlyFans ξεπέρασε πριν από λίγες ημέρες τους 100 εκατ. χρήστες ενώ η αξία του εκτιμάται από τους ειδικούς πλέον σε 1 δισ. δολάρια.

“Εάν δεν υπήρχε ο κορονοϊός θα έπρεπε να τον είχαμε εφεύρει” η φράση αυτή μπορεί να μην ειπώθηκε, τουλάχιστον δημόσια, από τους μετόχους του OnlyFans όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπήρξε άλλη πλατφόρμα η οποία να ευνοήθηκε από την πανδημία τόσο όσο η συγκεκριμένη. Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το OnlySearcher, το OnlyFans έσπασε το φράγμα των 100.000.000 ενεργών λογαριασμών φθάνοντας τα 102 εκατ. χρήστες. Πόσοι ήταν πριν την πανδημία; Σύμφωνα με ένα άρθρο του Economist τον περασμένο Ιανουάριο οι χρήστες ανέρχονταν μόλις σε 12 εκατομμύρια, τον Μάρτιο κατά το Mashable είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί σε 26 εκατ. ενώ όπως αναφέρει το Variety τον Αύγουστο, μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος κορονοϊού είχε φθάσει τα 50 εκατ. χρήστες.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ιδρυτή του, τον 37χρόνο Tim Stokely, περίπου 500.000 νέοι χρήστες προστίθενται κάθε ημέρα.

Τι είναι όμως το OnlyFans

Στο Airbnb μπορείς να διαθέσεις το σπίτι σου για βραχυχρόνια μίσθωση σε κάποιον, στο Uber (σ.σ. όπως λειτουργεί στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του πλανήτη, αλλά όχι στην Ελλάδα) μπορεί να κάνεις το αυτοκίνητο σου ταξί και να συμπληρώσεις το εισόδημα σου. Στο OnlyFans αυτό που διαθέτεις είναι το ταλέντο σου, τις γνώσεις σου ή την δημοφιλία σου. Έτσι ένας δάσκαλος γιόγκα ή personal trainer έρχεται σε επαφή με πιθανούς μαθητές από όλο τον πλανήτη, μία σεφ με λάτρεις την μαγειρικής, μία μακιγιέρ με κόσμο που θέλει να μάθει τα μυστικά του μακιγιάζ και πάει λέγοντας. Υπηρεσίες που διατίθενται δωρεάν ή έναντι αμοιβής. Στην δεύτερη περίπτωση το OnlyFans θα εισπράξει ποσοστό 20%.

shutterstock

Οι παραπάνω επαγγελματίες κάλλιστα μπορούν να δείξουν τις δουλειές τους στο youtube και αν είναι καλοί σε αυτό που κάνουν σίγουρα θα ανταμειφθούν με άλλους τρόπους από το κοινό και την ελεύθερη πλατφόρμα. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που αποτελούν την μηχανή του χρήματος για το OnlyFans; Οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του σεξ: από τον αισθησιακό χορό χωρίς καθόλου γυμνό έως τα πιο παράξενα φετίχ. Πέρα από το στοιχείο ότι βρήκαν μία ασφαλή και νόμιμη στέγη (σ.σ. η πλατφόρμα απευθύνεται στους άνω των 18 ετών) την περίοδο του εγκλεισμού εξαιτίας του κορονοϊού, βρήκαν και μία πηγή εισοδήματος όταν όλα γύρω τους είχαν καταρρεύσει. Η κοινωνική απόσταση που επιβλήθηκε και έκλεισε την κινηματογραφική παραγωγή ταινιών πορνό, οίκους ανοχής και στριπτιζάδικα οδήγησε μαζικά τους εργαζόμενους στην συγκεκριμένη βιομηχανία μπροστά σε μία κάμερα στο OnlyFans να βρίσκει πρόθυμους “χαρμάνηδες” να πληρώνουν ένα μικρό ποσό για να δουν την πρωταγωνίστρια “τι κάνει μόνη της μες στο σαλόνι της”.

Οι παραγωγοί περιεχομένου (σ.σ. “πονηροί” και όχι μόνο) τριπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες. Από 500.000 που ήταν στο ξέσπασμα της πανδημίας πλέον έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατ..

Πλατφόρμα αξίας 1 δις. δολαρίων

Σε αντίθεση με το Uber και το Airbnb που δοκιμάστηκαν αρκετά από το 2020 το OnlyFans δείχνει να καλπάζει. Συμπληρώνοντας τον τέταρτο χρόνο λειτουργίας του οι αναλυτές υπολογίζουν την αξία του σε 1 δις. δολάρια. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους του “καλπασμού” αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το αυστραλιανό GQ το Netflix χρειάστηκε να διανύσει 10 χρόνια για να αποτιμηθεί στο 1 δις. και η Apple 14 χρόνια.

Συνεχίζοντας στο υπέροχο κόσμο των πολλών μηδενικών, το 2018 η βρετανική Fenix International LTD, η εταιρεία που ελέγχει το OnlyFans, παρουσίασε κέρδη ύψους 1,48 εκατ. λιρών τα οποία το 2019 τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τα 4 εκατ. λίρες. Για την φετινή οικονομική χρήση που έκλεισε στις 30 Νοεμβρίου οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω πολλαπλασιασμό των κερδών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Fenix μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί στους δημιουργούς περισσότερα από 2 δις. δολάρια.

Η μάχη της σάρκας

Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία του σεξ είδαν την πλατφόρμα να γεμίζει από celebrities, stars, wanna be stars, bloggers, youtubers και άτομα που θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν τα 5 λεπτά δημοσιότητας, στο δικό τους “χωράφι”. Πρώην παίκτες από ριάλιτι, αθλητές, όμορφες και όμορφοι που έκαναν πέρασμα από κάποιο σήριαλ αξιοποιούν το πλήθος των ακολούθων τους που έχουν σε instagram και facebook και υπόσχονται “το κάτι παραπάνω” έναντι αμοιβής στο OnlyFans.

To πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Bella Thorne (κεντρική φωτογραφία) η οποία ξεκίνησε την καριέρα της από κανάλι της Disney. Τον περασμένο Αύγουστο ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Instagram την δραστηριοποίηση της στο OnlyFans με ένα πολλά υποσχόμενο video. Προς απογοήτευση των θαυμαστών της η ηθοποιός δεν έδειξε κάτι παραπάνω από ότι είχαν δει έως εκείνη την ημέρα όμως η ίδια είδε τον τραπεζικό της λογαριασμό να αυξάνεται κατά 1 εκατ. δολ. σε ένα βράδυ και κατά 2 εκατ. σε μία εβδομάδα.

Ο δρόμος της απενοχοποίησης της πλατφόρμας είχε ήδη ανοίξει και περισσότερο ή λιγότερο διάσημοι στους λογαριασμούς που είχαν στα άλλα κοινωνικά δίκτυα πρόσθεταν πλέον και αυτό του OnlyFans. Υλικό από backstage φωτογραφήσεων και videoclip, καθώς και νέες παραγωγές και φωτογραφήσεις, πλέον είχαν βρει χώρο προς αξιοποίηση έναντι αμοιβής. Αμοιβής που θα καταλήξει είτε στην τσέπη του καλλιτέχνη είτε σε φιλανθρωπικό σκοπό ανάλογα με τις ευαισθησίες του και το πόσο γαλαντόμος είναι.

Βγαίνουν λεφτά από το OnlyFans;

Η περίπτωση της Bella Thorne δεν είναι ο μέσος όρος των αμοιβών που παίζουν στο OnlyFans, και αυτός είναι και ο λόγος που φωνάζουν οι εργαζόμενοι στον ερωτικό τομέα. Ειδικά οι πιο άγνωστοι πρέπει να χύσουν πολύ ιδρώτα, και όχι μόνο, για να βγει ένα καλό μεροκάματο. Η πλειονότητα των μηνιαίων συνδρομών κινείται μεταξύ 5-10 δολαρίων ενώ το 82,4% των παραγωγών περιεχομένου τιμολογούν τις υπηρεσίες τους κάτω από 20 δολάρια τον μήνα.

Σύμφωνα με το Influencer Marketing Hub η πλειονότητα των παραγωγών φέρνει στο σπίτι από την συγκεκριμένη δραστηριότητα λιγότερα από 145 δολάρια τον μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι στην πλατφόρμα δραστηριοποιούνται πλέον πάνω από 1 εκατ. παραγωγούς.

Το OnlyFans είναι ουσιαστικά μία μικρογραφία του πως μοιράζεται ο πλούτος γενικότερα. Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα το κορυφαίο 1% συγκεντρώνει το 33% των χρημάτων που διανέμονται ενώ το κορυφαίο 10% το 73% του συνόλου των χρημάτων.

Προβάδισμα έχουν φυσικά οι celebrities και διάσημοι πορνοστάρ και όσοι έχουν εκατομμύρια ή εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθων στα άλλα κοινωνικά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν η Καρντάσιαν αποφάσιζε να ανοίξει λογαριασμό στο OnlyFans και μόλις το 1% από όσους έχει followers στο Instagram δεχόταν να πληρώσει ένα μικρό ποσό για αποκλειστικό περιεχόμενο θα έβαζε στην άκρη 23 εκατ. δολάρια κάθε μήνα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα