Σώθηκε η Lufthansa – Σχέδιο 9 δισ. ευρώ από τη Μέρκελ

Σώθηκε η Lufthansa – Σχέδιο 9 δισ. ευρώ από τη Μέρκελ
Αεροπλάνο της Lufthansa Shutterstock

Άλμα καταγράφει η μετοχή της Lufthansa αφού βασικός της μέτοχος τάσσεται υπέρ του σχεδίου διάσωσης της εταιρίας, που προτεινε η γερμανική κυβέρνηση.

Άλμα άνω του 10% κατέγραψαν νωρίτερα οι μετοχές της Lufthansa αφού ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο ύψους 9 δισεκ. ευρώ για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης”, δήλωσε ο Τίλε, που κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Η επικύρωσή του αποτελεί ‘ανάσα’ για την εταιρία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσης την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 6 δισεκ. ευρώ της Lufthansa, που εντάσσεται στην ευρύτερη συμφωνία και υπόκειται σε μια σειρά από περιορισμούς, όπως απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά τα μερίσματα, την επαναγορά μετοχών και ορισμένες εξαγορές έως ότου αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια.

Η στήριξη του Τίλε προσφέρει ανακούφιση στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα την κατάρρευση μιας ακόμα γνωστής εταιρίας, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard.

Η Lufthansa, που είναι η ναυαρχίδα των αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία, απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines.

Η εταιρία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους το βράδυ της Τετάρτης, με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. ευρώ. Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρία.

“Πράσινο φως” από την Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο της Γερμανίας. “Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διάσωσης, που προβλέπει επίσης κρατικές εγγυήσεις για δάνειο 3 δισεκ. ευρώ, το οποίο το Βερολίνο προβλέπει να διαθέσει στην εταιρία στο πλαίσιο ενός σχεδίου βοήθειας που ήδη εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο”, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωση.

Αυτή η σημαντική βοήθεια συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού”, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα