Ταχυμεταφορές: Η οδύσσεια ενός πολίτη, που ήθελε να φτάσει στη Γη της Παραγγελίας

Ταχυμεταφορές: Η οδύσσεια ενός πολίτη, που ήθελε να φτάσει στη Γη της Παραγγελίας
Εικονογράφηση: Κώστας Μπαντούνας

Η λειτουργία των εταιρειών ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, θυμίζει στην περίοδο του lockdown, ομπρέλα που κλείνει στην καταιγίδα. Οργή λαού για τα πακέτα που δεν φτάνουν και τις απαντήσεις που δεν δίνονται.

Τη στιγμή που οι πολίτες χρειάστηκαν περισσότερο από ποτέ τις ACS, Speedex, Γενική Ταχυδρομική και τις υπόλοιπες εταιρείες ταχυμεταφορών αυτές όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα πιο απλά, αλλά και οι απαντήσεις που δίνουν στους διαμαρτυρόμενους, έχουν μετατρέψει την έννοια “εξυπηρέτηση πολιτών” σε ανέκδοτο.

Ενδεικτικό (αλλά δυστυχώς γνώριμο σε όλους μας πλέον) είναι το παράδειγμα πολίτη, που παρήγγειλε ένα απλό παιχνίδι ενόψει Χριστουγέννων.

Στις 30/11 η Γενική Ταχυδρομική έλαβε την παραγγελία και απάντησε ως εξης:

Αγαπητέ /ή ,

Σας ευχαριστούμε για την παραγγελία σας. H παραγγελία σας έχει παραληφθεί από το τμήμα παραγγελιών και σύντομα θα ενημερωθείτε για την εξέλιξή της στο e-mail που μας έχετε δώσει ή τηλεφωνικά“.

Στις 02/12, εταιρεία απέστειλε τον αριθμό αποστολής και στις 06/12/2020 το παρακάτω μήνυμα:

Η παραγγελία σας στάλθηκε με την ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ. Σύντομα θα βρίσκεται στο χώρο σας.

Παρακολουθήστε την πορεία του δέματος σας στο site της ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ σε αυτό το συνδεσμο……..

χρησιμοποιώντας τον αριθμό αποστολής …….. ή ενημερωθειτε απο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών της ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ: 2104851100 (Αστική Χρέωση)”.

Τα παραπάνω είναι γνώριμα, ωστόσο και η κατάληξη της παραγγελίας εξίσου γνώριμη, καθώς πλέον η Γενική Ταχυδρομική, σε συνεχή τηλεφωνήματα του ενδιαφερόμενου πολίτη, αναφέρει ότι “δεν μπορεί να εντοπίσει πού είναι η παραγγελία και ούτε μπορεί να πει πότε θα φτάσει στα κεντρικά τους στην Παιανία“.

Και γενικά δεν μπορεί να απαντήσει σε κανένα ερώτημα.

Ασθενείς χωρίς φάρμακα και έγγραφα σε αναμονή

Μπορεί η περίπτωση του παιχνιδιού να είναι μία καθημερινή ιστορία τρέλας όμως υπάρχουν και πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις που μία τυπική συγνώμη δεν μπορεί να τις καλύψει. Ένας απλός “περίπατος” στα σχόλια χρηστών στο διαδίκτυο αρκεί για να καταλάβει κανείς τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αρρυθμία των ταχυμεταφορών. Ακριβά φάρμακα που πρέπει να φθάσουν εντός 24 ωρών σε συγκεκριμένη θερμοκρασία σε ασθενείς χάνονται μεταξύ Κομοτηνής και Παιανίας και σημαντικά έγγραφα που έχουν πληρωθεί για να μεταφερθούν με ασφάλεια και ταχύτητα χάνονται επίσης στην μαύρη τρύπα των εταιρειών courier.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους ισολογισμούς τους οι εταιρείες του κλάδου έχουν εγγράψει ήδη από τις περασμένες χρονιές σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις που πιθανόν να επιδικαστούν σε βάρος τους για προϊόντα που δεν παραδόθηκαν ποτέ ή που έφθασαν κατεστραμμένα στους παραλήπτες.

Στην τελευταία έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) φαίνεται πολύ ξεκάθαρα ότι το 2018 – τελευταία χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες και τα παράπονα καταναλωτών για τις υπηρεσίες των παρόχων Γενικής Άδειας (κυρίως εταιρείες ταχυμεταφορών). Το πρόβλημα δηλαδή υπήρχε πριν τον κορονοϊό και το lockdown.

Μέσα σε διάστημα δύο ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν – όταν δεν έχει αυξηθεί αντίστοιχα το αντικείμενο των εργασιών τους – και διαμορφώθηκαν σε 12.004 καταγγελίες από 6.868 το 2016. Το ίδιο διάστημα οι καταγγελίες για τα ΕΛΤΑ (ΦΠΚΥ) κινήθηκαν καθοδικά.

Το μεγαλύτερο μέρος (3.000 καταγγελίες) αφορά σε ζημιές, ακολουθούν τα προβλήματα επίδοσης και οι καθυστερήσεις ενώ πολύ υψηλός (περίπου 2.000) είναι και ο αριθμός καταγγελιών για απώλειες. Τα πραγματικά νούμερα φυσικά είναι πολύ μεγαλύτερα καθώς μόνο ένα μέρος των καταναλωτών προχωρούν σε καταγγελίες ενώ θα πρέπει να τονισθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από ενημέρωση των ίδιων των εταιρειών που καταγγέλλονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα