Τι βλέπει η Aegean για την τουριστική σεζόν του 2021

Τι βλέπει η Aegean για την τουριστική σεζόν του 2021
Αεροσκάφος της Aegean Airlines Shutterstock

Αντοχές παρά τις δυσκολίες και τα lockdowns της τρέχουσας χρονιάς εμφανίζει η αεροπορική. Η κεφαλαιακή ενίσχυση με 60+120 εκατ. ευρώ κα το "μαξιλάρι" των ταμειακών διαθεσίμων. Πώς αναδιατάσσει τα δρομολόγια και τι προβλέπει για την Αθήνα.

Χαμηλές προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο, αλλά ελπίδες για τους αμιγώς καλοκαιρινούς μήνες και εφόσον προχωρούν οι συντονισμένες προσπάθειες εμβολιασμού των πληθυσμών διατηρεί η διοίκηση της Aegean Airlines, μιας εκ των ελληνικών επιχειρήσεων που εξ αντικειμένου βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας.

Το 2020 έκλεισε για την εταιρεία με μεγάλες ζημιές στα 227,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων της τάξης των 106,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ η πτώση τζίρου έφτασε το 74%. Παρόλα αυτά στο τέλος του 2020, η εταιρεία κατάφερε στο τέλος της χρονιάς να έχει ταμειακά ύψους 478 εκατ. ευρώ (ρευστό, δεσμευμένες καταθέσεις και άμεσα ρευστοποιήσιμα χρηματοοικονομικά στοιχεία), ποσό που αποτελεί «μαξιλάρι» για το επίσης δύσκολο 2021.

Πέραν της μείωσης των εξόδων και της διακράτησης ρευστότητας η εταιρεία αναμένεται το Μάιο να οργανώσει την επιβεβλημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λάβει τη συνακόλουθη κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ.

Κατά τον πρόεδρο του ομίλου, Ευτύχη Βασιλάκη, ακόμη και στο «χειρότερο σενάριο», οι παραπάνω κεφαλαιακές ενισχύσεις, τα διαθέσιμα, και η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους, θα οδηγήσουν την Aegean στο 2022 χωρίς «αναταράξεις».

Στο μέτωπο των κρατήσεων για το 2021, το α’ τρίμηνο ήταν παντελώς αδύναμο, υποχρεώνοντας την εταιρεία να ζημιώνεται κατά 18-20 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ «νεφελώδες» παραμένει και το β’ τρίμηνο της χρονιάς καθώς οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες. Οι προσδοκίες ωστόσο της Aegean κάνουν λόγο για ένα «μπουμ» ζήτησης από τον Ιούνιο-Ιούλιο της χρονιάς όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους εμβολιασμούς, τα πιστοποιητικά αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα. Σε αδρές γραμμές, η αεροπορική αναμένει πληρότητα της τάξης του 75% τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021 (συγκρίνοντας τα επίπεδα του 2019), και μια συντηρητική επίδοση πληρότητας κατά 35% για το σύνολο του 2021.

Η εταιρεία προχώρησε και στην αναγκαία αναδιάρθρωση των δρομολογίων της και διοχέτευσης των δυνάμεων της στα ελληνικά νησιά, προβλέποντας πως οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα κατευθυνθούν σε λιγότερο επιβαρυμένους από την Covid-19 προορισμούς, απ’ ότι τα αστικά κέντρα.

Πάντως, η διοίκηση του ομίλου, κατά το χθεσινό conference call των αναλυτών διευκρίνισε, πως η παραπάνω επιλογή αντικατοπτρίζει την βραχυπρόθεσμη τακτική της, και όχι μια στροφή στη στρατηγική της, εκτιμώντας ότι η Αθήνα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε κορυφαίο προορισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη, «σε 4-5 χρόνια και μετά την περιπέτεια της πανδημίας, η Αθήνα θα αναδειχθεί ως top προορισμός, στην Ευρώπη, εξαιτίας και των σημαντικών επενδύσεων που προετοιμάζονται στην αθηναϊκή Ριβιέρα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα