Πάσχα: Πώς να φτιάξετε την κλασική μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα
Μαγειρίτσα SHUTTERSTOCK

Η παράδοση θέλει αχνιστή μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Δείτε τη συνταγή για να φτιάξετε την κλασική σούπα του Πάσχα.

Η μαγειρίτσα αποτελεί τη "βασίλισσα" του Μεγάλου Σαββάτου, αφού είθισται να τρώμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς, το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν γυρνάμε στο σπίτι από την εκκλησία.

Το φετινό Πάσχα, όμως, είναι διαφορετικό, αφού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού θα γιορτάσουμε στο σπίτι, προστατεύοντας τους ανθρώπους που αγαπάμε, αλλά και τους συμπολίτες μας.

Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να τηρήσουμε την παράδοση και να μαγειρέψουμε μια αχνιστή μαγειρίτσα, το πιάτο που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις 40 μέρες νηστείας στην κρεατοφαγία.

Δείτε παρακάτω μια κλασική συνταγή για μαγειρίτσα:

Υλικά:

1 αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι ραδίκια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)

μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια

Συνταγή:

Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει, τη ζεματάμε για 3 λεπτά μέσα στο νερό, τη βγάζουμε, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας.

Έπειτα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει (1,5 με 2 λίτρα), σκεπάζουμε και βράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος το ρύζι, αφήνοντας άλλα 10 λεπτά να βράσει.

Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάσχα, Μεγάλη Εβδομάδα
SHARE:

24Media Network