Ένας επιτήδειος λαϊκιστής που δεν ορρωδεί προ ουδενός

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης Nick Paleologos / SOOC

Το όνομα αυτού, Στέφανος Κασσελάκης. Που ήρθε για να μείνει, έστω ως επικεφαλής ενός κόμματος-μπαλαντέρ σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας-δεξιόστροφες ή κεντροαριστερές.

Ο Κασσελάκης θυμίζει Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Δεν «κατασκευάζει» γεγονότα. Ούτε ψεύδεται καθ΄ολοκληρίαν. Πράττει κάτι χειρότερο, όπως και ο παλιός της Κρήτης: επιστρατεύει μισές αλήθειες ή ελάχιστο μέρος αληθείας για να σερβίρει παραποιημένη την πραγματικότητα.

Τα παραδείγματα πολλά. Ιδού δύο χαρακτηριστικά, τελευταίας εσοδείας: Πήγε στη Γαύδο κι έκανε θόρυβο για την εκπαίδευση των δύο μαθητών. Είπε ότι ο Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξει τηλεκπαίδευση για τα παιδιά αυτά, αλλά δεν έγινε τίποτε.

Απάντησε ο Πιερρακάκης λέγοντας ότι δόθηκε μια μεταβατική λύση μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς(Φθινόπωρο του ΄24), οπότε θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Σχολείο σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικές.

Ανταπάντηση από τον Κασσελάκη; Καμία. Πιστός στη λογική της φωτοβολίδας και των στιγμιαίων εντυπώσεων, συνήθως δεν νοιάζεται για στέρεα επιχειρήματα και πειστικές απαντήσεις. Όσο για την σχετική απάντηση της Κουμουνδούρου στον Πιερρακάκη, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Τίποτε επί της ουσίας.

Πάμε στο δεύτερο: Με αφορμή την υπόθεση Ασημακοπούλου και τα κλεμμένα sms- υπόθεση προκλητική, απαράδεκτη και ποινικά επιλήψιμη- ο Κασσελάκης θεώρησε σκόπιμο να θέσει θέμα για το… αδιάβλητο των εκλογών και να ζητήσει επιτηρητές για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Πρώτα- πρώτα, δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της αντιθεσμικής υπόθεσης με τα sms και της επήρειας στις ευρωεκλογές .Φυσικά, υφίσταται μείζον θέμα που αφορά στη λειτουργία του κράτους και τους κομματικούς τερμίτες που το ροκανίζουν, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές.

Και, βέβαια, όπως σωστά επισημάνθηκε από πολλές πλευρές, το κεκτημένο των αδιάβλητων εκλογών δεν ετρώθη ούτε αμφισβητήθηκε ακόμη και σε ιδιαίτερα φορτισμένες περιόδους. Δηλαδή στις κρίσιμες αναμετρήσεις του 1989 και του ΄90, καθώς και στις εκλογές του 2000, κατά τις οποίες η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αριθμούσε λίγες χιλιάδες ψήφων.

Όμως ο αλαζών και λαϊκιστής νεαρός δεν αρκείται σε μισές αλήθειες-ήγουν, σε ολοκληρωμένα ψεύδη- και σε αυθαίρετες ερμηνείες. Δέσμιος της εντυπωσιοθηρίας είτε υπερθεματίζει αστόχαστα όταν βλέπει ότι έχασε την πρωτοβουλία των κινήσεων για κάποιο θέμα είτε αλλάζει θέσεις και απόψεις από… εκπομπή σε εκπομπή!

Ποιος δεν θυμάται τι δήλωσε ο Κασσελάκης όταν ο Ανδρουλάκης μίλησε για την πρόταση δυσπιστίας; Ζήτησε εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και διεθνείς επιτηρητές(!), ενώ ταυτόχρονα απαξίωσε πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν μετέσχε απλώς, αλλά έδωσε σήμα για σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ.

Όσο για τον στόχο και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, οι απαντήσεις του είναι σχεδόν όσες και… οι εκπομπές που τον φιλοξένησαν. Διαφορετικές, φυσικά. Ποντάρει στους αμνήμονες ή θεωρεί ανόητη την κοινωνία, ώστε να μην καταλαβαίνει τις αντιφάσεις και τις περιδινήσεις του ανδρός;

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου έχουμε να δούμε πολλά από τον κ. Κασσελάκη. Ηχηρές καταγγελίες, στροβιλισμούς, λαϊκισμούς και ό,τι συνάδει προς τον αγοραίο χαρακτήρα ενός φιλόδοξου και αδίστακτου πολιτικού.

Απ’ ό,τι φαίνεται, επενδύει στον υψίσυχνο καταγγελτικό λόγο, τόσο οικείο σε ικανό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να πλησιάσει στο 17,8% των εκλογών του ΄23. Η εμπρηστική ρητορική ενίοτε αποδίδει…

Επίσης, δεν αποκλείεται να θεωρεί – και ίσως να μην έχει άδικο – ότι η συνολική εικόνα του καθιστά προσπελάσιμο τον λόγο του στους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και στους millennials.

Τον βλέπουν, τον ακούνε και λένε: Είναι επιχειρηματίας, είναι νέος, τολμηρός, άσσος στην επικοινωνία, κήρυκας της αδιαμεσολάβητης επαφής με την κοινωνία και εχθρός της κομματικής νομενκλατούρας. Είναι πρότυπο. Θέλουμε να του μοιάσουμε…

Η στήλη διατείνεται μήνες τώρα ότι ο Κασσελάκης ήρθε για να μείνει ανεξαρτήτως της επιδόσεως στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το αν εξελιχθεί το κόμμα του σε μπαλαντέρ κεντροδεξιών ή κεντροαριστερών κυβερνήσεων συνεργασίας- ούτως ή άλλως ο ίδιος δεν έχει ιδεολογικό πρόβλημα- θα το δούμε.

Κατά τα λοιπά, φαντάζει…κάπως δύσκολο να γίνει πρωθυπουργός, όπως επιθυμεί και προβλέπει(!). Εκτός κι αν έχει στα χέρια του προβλέψεις από επιφανείς αστρολόγους, σαν αυτούς που κατέκλυσαν τα αμερικάνικα δίκτυα μιλώντας για την έκλειψη και για παντοειδείς ανατροπές…

ΥΓ: Οι διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά της είναι μετρήσιμες και σημαντικές. Αν συνυπολογιστεί και η πιθανότης να απόσχει ικανό μέρος ψηφοφόρων της ΝΔ στις ευρωεκλογές, τότε ποσοστό με το 2 μπροστά είναι πολύ πιθανό. Περί αυτού, καθώς και για την σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, στο αμέσως προσεχές σημείωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα