Κανένα σοβαρό Σχέδιο για την Οικονομία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα σοβαρό Σχέδιο για την Οικονομία από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τα οικονομικά θέματα θα κρίνουν (και) τις επόμενες εκλογές. Το δυστύχημα για την χώρα είναι ούτε η κυνική και απλοϊκή πρόταση της ΝΔ ούτε οι γενικόλογες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν Σχέδιο για στιβαρή και ευοίωνη οικονομική προοπτική.

Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση δεν θα πρωτοτυπήσει. Το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως από την Οικονομία. Όπως πάντα…Όχι πως θα περιπέσουν στη λήθη και θα εξαχνωθούν ο αλαζονικός βίος και η προβληματική πολιτεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτά δεν διαγράφονται ούτε παραγράφονται.

Όμως ενδέχεται οι επιπτώσεις να είναι μικρές για τους κυβερνώντες, καθώς αυτά αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα από την πανίσχυρη κυβερνητική προπαγάνδα. Πως; Με την επίκληση του εξωγενούς παράγοντα: εισαγόμενη και η πανδημία και η ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για άλλοθι που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Οσο για τα υπόλοιπα- κακές επιλογές, φλυαρία, σύγχυση, υπαναχωρήσεις, γκάφες, ψεύδη κλπ-, ας είναι καλά η λυτρωτική κοινοτοπία της δήθεν αυτοκριτικής. Με κορυφαίο στοιχείο την κορωνίδα της κοινοτοπίας: Οποιος δρά, κάνει λάθη. Αρκεί να τα παραδέχεται και να διδάσκεται από αυτά.

Η Οικονομία, λοιπόν. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη εκλογική μάχη. Πιθανώς το Φθινόπωρο του ΄22, αν έχουν ημερέψει τα πράγματα στα κρίσιμα πεδία της πανδημίας και της ακρίβειας και, φυσικά, αν πάει καλά ο Τουρισμός το καλοκαίρι.

Αξιοπερίεργο φαινόμενο

Μια στάση εδώ προτού δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο μονομάχων στον τομέα της Οικονομίας (απολογισμός για την κυβέρνηση, Σχέδιο/Πρόγραμμα και απο τους δύο).

Η στάση αφορά το όντως αξιοπερίεργο φαινόμενο που προβάλλεται κατά κόρον από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: παρά τις μεγάλες προκλήσεις (πανδημία/ενέργεια) και την αναπόφευκτη κυβερνητική φθορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τουλάχιστον δέκα μονάδες πίσω από τη ΝΔ.

Αυτό προκύπτει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγέλλει, αλλά του διαφεύγει το εξής πολύ απλό: Ακόμη και στις μετρήσεις της Prorata- εταιρεία «υπεράνω υποψίας», καθώς οι μετρήσεις της φιλοξενούνται στην φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντως αντικυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών»-, η ΝΔ προηγείται κατά οκτώ μονάδες!

Εντάξει. Φωτογραφίες της στιγμής οι δημοσκοπήσεις, πειραγμένες κάποιες από αυτές, φιάσκο ορισμένες μετρήσεις σε κρίσιμες αναμετρήσεις, αλλά σαν πολύ δεν διαρκούν αυτές οι…στιγμές που φωτογραφίζουν εξελίξεις και επιδόσεις;

Εν πάση περιπτώσει, ας είμαστε ειλικρινείς: ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις που όντως συντηρούν ή διαμορφώνουν κλίμα- κρίσιμη εδώ η αρωγή των ΜΜΕ που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά- τίποτε δεν δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΑ έχει ανακτήσει τα ηνία και καλπάζει στην λεωφόρο της επανάκαμψης.

Κυβερνητική φθορά, ναι υπάρχει. Κοινωνική δυσθυμία που φτάνει συχνά στο όριο της αγανάκτησης και της οργής, ναι. Αλλά μέχρις εκεί, τουλάχιστον για την ώρα. Ισως να ξεσπάσει αύριο το βουβό ποτάμι και να ανατρέψει μετρήσεις, εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Όμως μέχρι στιγμής ανατρεπτικές ενδείξεις και ανάλογη δυναμική εντοπίζονται μονάχα στις αισιόδοξες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στην καταγγελτική ρητορεία τους.

Επιστροφή στα της προεκλογικής μάχης, με επίκεντρο την Οικονομία. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα αναμενόμενα και ειωθότα(δείκτες, έργα, στατιστικές, παροχές και φωτεινός ορίζοντας από την κυβερνητική προπαγάνδα/ δριμύς επικριτικός λόγος για τα «έργα και τις ημέρες» μιάς αποτυχημένης κυβέρνησης και πλειοδοσία εξαγγελιών από τον ΣΥΡΙΖΑ). Κι ας δούμε το καίριον:

Τι λένε οι δύο μονομάχοι για την Ανάπτυξη; Από που θα βρεθούν τα χρήματα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου;

Χτικιάρικη πρόταση από ΝΔ

Εδώ η ΝΔ, ως γνήσιος εκφραστής της καπιταλιστικής λογικής, αρκείται στο απλοϊκό σχήμα «επενδύσεις παντί τρόπω, Ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, βαθμηδόν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης».

Απλοϊκό μεν, απτό δε. Συγκεκριμένο. Χωρίς να νοιάζεται για τα εργασιακά, χωρίς κανένα φρένο στα αδηφάγα συμφέροντα που αδιαφορούν για το περιβάλλον. Αρκεί να εξασφαλίζεται το μεροκάματο κι ας είναι μεροκάματο επιβίωσης και όχι δείγμα σοβαρής βελτίωσης.

Κυνική λογική και προοπτικά επικίνδυνη, καθώς εκχωρεί τα πάντα στους ιδιώτες και περιορίζει δραστικά τον ρόλο του κράτους ακόμη και σε τομείς που είναι αναγκαίος(π.χ. αμυντική βιομηχανία), αλλά η λογική αυτή σαρκώνει πρόταση. Χτικιάρικη, μονής κατευθύνσεως(ασύλληπτα κέρδη στους λίγους, εξασφάλιση ασθμαίνουσας επιβίωσης στους πολλούς), αλλά πρόταση.

Αλαλία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πεί ΤΙΠΟΤΕ συγκεκριμένο για την Ανάπτυξη και την προοπτική της Οικονομίας. Αρκείται σε γενικές αναφορές («δίκαιη ανάπτυξη», σημαντικός ο ρόλος του κράτους, κλπ) και πλειοδοτεί σε εξαγγελίες (ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του ΕΣΥ και της Παιδείας, αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ), χωρίς να λέει από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Είναι εντυπωσιακό, αλλά συμβαίνει: ενώ γράφονται σωρηδόν ενδιαφέροντα κείμενα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στο κόμμα, για το Μεταναστευτικό, την Παιδεία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον αριστερό ριζοσπαστισμό κ.α., σπανίως θα βρείς κάτι ουσιαστικό, σοβαρό και μελετημένο για την Ανάπτυξη και την Οικονομία.

Τίποτε για το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων από ημετέρους και ξένους(π.χ. φορολογικές ελαφρύνσεις, διευκολύνσεις στους επενδυτές στο θέμα της ταχείας απόφανσης από τα δικαστήρια κλπ). Τίποτε για συγκεκριμένους τομείς που προσφέρονται για Ανάπτυξη με ή χωρίς την συμμετοχή του κράτους. Τίποτε ρεαλιστικό για την ανάγκη δημιουργικού συμβιβασμού, όταν η κατάσταση στην Οικονομία το απαιτεί.

Γι αυτό το τελευταίο, ας ρωτήσουν τους δύο αριστερούς υπουργούς των Podemos, που συμμετέχουν σε νευραλγικά οικονομικά πόστα στην κυβέρνηση του Σάντσεθ. Επεξεργασμένες προτάσεις, μαχητική διεκδίκηση, εξαντλητικός διάλογος με τραπεζίτες, συνδικαλιστές κ.α. και εξαιρετικά αποτελέσματα. Με πειστικά επιχειρήματα και δημιουργικό συμβιβασμό.

Κανένα σοβαρό Σχέδιο

Όμως για όλα αυτά απαιτείται έγνοια και προεργασία. Όχι φωτοβολίδες και βροχηδόν εξαγγελίες σαν κι αυτές που φιλοξενούνται στα φλύαρα και ανούσια προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων και είναι για πέταμα.

Μιλάμε για σοβαρό Σχέδιο και δυναμικό Πρόγραμμα αναπτυξιακών οριζόντων. Με φαντασία και ενδελεχή μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψιν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, αλλά και τις ιλιγγιώδεις τεχνολογικές εξελίξεις που θα φέρουν-ήδη προϊδεάζουν για- συνταρακτικές ανατροπές.

Δυστυχώς, ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν ή δείχνουν να νοιάζονται για την κατάρτιση τέτοιου Σχεδίου. Κάτι «θέλει να πει» ο Βαρουφάκης, κάτι ίσως να ετοιμάζει το φιλόδοξο ΚΙΝΑΛ, αλλά μέχρι στιγμής γενική άπνοια.

Οπότε περνάει σε δεύτερη μοίρα το αν θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ με την χτικιάρικη πρότασή της ή ο ΣΥΡΙΖΑ με το σμήνος των γενικών αναφορών και την ρητορική για συμμαχική, προοδευτική κυβέρνηση.

Ναι, εκείνο που θα μετρήσει (και) στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση είναι η Οικονομία. Αλλά απ΄ο,τι φαίνεται, η μάχη δεν θα αφορά τον πυρήνα του θέματος ούτε την θεμελίωση μιας στιβαρής και ευοίωνης προοπτικής για τη χώρα…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα