Η “Μήδεια”, τα “σχέδια ετοιμότητας” και ο πύρινος όλεθρος: Τα λόγια (δεν) είναι περιττά…

Η “Μήδεια”, τα “σχέδια ετοιμότητας” και ο πύρινος όλεθρος: Τα λόγια (δεν) είναι περιττά…
Το πέρασμα της φωτιάς στην Εύβοια ⓒ 2021 Thodoris Nikolaou/Associated Press

Ο Γιώργος Καρελιάς αναλύει τις δύο λέξεις και έννοιες που είχε αναφέρει στις έκτακτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός: την κριτική και την αυτοκριτική.

Στις έκτακτες δηλώσεις του το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και τις εξής 12 λέξεις: «Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα».

Για την κριτική συμφωνούμε. Την ώρα της μάχης δεν προέχει η κριτική, εκτός αν κάποιος ειδήμων και υπεύθυνος βλέπει ότι γίνονται μεγάλα σφάλματα, οπότε υποχρεούται να μιλήσει. Οι άλλοι απλώς (προσ)ευχόμαστε.

Αυτό που προέχει είναι να αποκρουστεί ο κίνδυνος, ώστε να μην χαθούν(άλλες) ανθρώπινες ζωές, να σωθούν τα ζώα, όσα σπίτια απειλούνται ακόμα και οι πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει. Και-τελευταίο, αλλά όχι έσχατο σε σημασία-να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο, που κοντεύει να γίνει παγίδα καπνού και σωματιδίων για εκατομμύρια κατοίκους του.

Η αυτοκριτική είναι άλλη υπόθεση. Εν προκειμένω αφορά όσους διαχειρίζονται αυτήν την κρίσιμη κατάσταση που ζούμε. Οσοι θέλουν να την κάνουν δημόσια είναι καλοδεχούμενη. Κάτι θα δείξει για την ευαισθησία τους. Οι άλλοι ας την κάνουν μόνοι τους, μέσα τους.

Φεύγουμε από αυτό το πεδίο και υπενθυμίζουμε ορισμένα γεγονότα του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, γνωστά πλέον, που επιδέχονται κριτική και, φυσικά, αυτοκριτική.

Στις 7 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4662 για τη δημιουργία «Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» κτλ. Τον υπογράφουν 15 υπουργοί. Συμπέρασμα πρώτο: η νέα κυβέρνηση είχε (έχει) τον δικό της μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων.

Λίγες ημέρες μετά άρχισαν οι απανωτές συσκέψεις(εδώ και εδώ), επειδή οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα ερχόταν ισχυρός χιονιάς, η γνωστή Μήδεια. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Επί πολλές ημέρες έμειναν αποκλεισμένες περιοχές λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας σε συνθήκες πολικού ψύχους. Δεύτερο συμπέρασμα: Είναι φανερό ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της νέας κυβέρνησης δεν τα πήγε καλά, η Μήδεια τσάκισε τη μισή χώρα επί μέρες.

Γι’ αυτό, προφανώς, ο πρωθυπουργός ήθελε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο ή χειρότερο το καλοκαίρι και πήρε μέρος ο ίδιος σε σύσκεψη προετοιμασίας λίγους μήνες αργότερα(Μάιος). Το συμπέρασμα από τις δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των υπουργών που μίλησαν(Χρυσοχοΐδης, Πέτσας κ.α) συνοψίστηκε σε δύο λέξεις: «Είμαστε έτοιμοι». Λίγες μέρες αργότερα έγινε νέα σύσκεψη υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη και με συμμετοχή του κ. Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη κ. Πατούλη και δημάρχων του λεκανοπεδίου. Το συμπέρασμα που βγήκε από τη σύσκεψη αυτή ήταν ότι, με τα μέτρα πυροπροστασίας που έχουν ληφθεί, «η Αττική και ολόκληρη η Ελλάδα θα είναι ασφαλείς». Ετσι είπαν οι υπουργοί, έτσι το πρόβαλαν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η πρώτη φετινή μεγάλη δοκιμασία ήταν στα τέλη Μαΐου στη μεγάλη φωτιά στη Δυτική Αττική (Αλεποχώρι κτλ) και πριν από λίγες μέρες στην Αχαΐα. Αυτές τις μέρες δοκιμάζεται ξανά η Αττική, μαζί με άλλους νομούς (Εύβοια, Ηλεία. Μεσσηνία).

Τα πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη. Οι μαχητές της πρώτης γραμμής προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή. Οι «μαχητές» των δηλώσεων αραδιάζουν αριθμούς πυρκαγιών, κινητοποιήσεις υπηρεσιών, συντονισμούς και τα λοιπά σχετικά.

Είναι ώρα πόνου και οδύνης για χιλιάδες συνανθρώπους μας. Αφήνουμε κατά μέρος την κριτική, όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός. Αλλά, διάβολε, με τόσες συσκέψεις και προετοιμασία, με το επιτελικό κράτος να παίρνει άριστα, όπως μας διαβεβαιώνουν, κάτι δεν πήγε καλά τις προηγούμενες ημέρες και ξέφυγε η πυρκαγιά που τρώει τα σωθικά της Αττικής.

Τώρα προέχει να σταματήσει η καταστροφή. Ας αφήσουμε την κριτική να την κάνουν εσωτερικά στην κυβέρνηση όσοι έχουν την ευθύνη. Ας βρουν εκείνοι τα λάθη που έγιναν στο νέο νόμο που ψήφισαν, στην προετοιμασία που (δεν) έγινε, στην εφαρμογή.

Και αν σε όλα αυτά κρίνουν ότι όλα πήγαν καλά, ας μας το πουν. Για να πιστέψουμε ότι φταίνε μόνο τα «ακραία καιρικά φαινόμενα». Και τότε- ποιος ξέρει- ίσως ενστερνιστούν αυτό που έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας Jim Rohn: «Μην εύχεσαι να ήταν πιο εύκολο. Να εύχεσαι να ήσουν καλύτερος»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα