Το τοπίο ξεκαθαρίζει: “Μητσοτάκης γιοκ” και γι’ αυτό “αυτοδυναμία ή θάνατος”…

Το τοπίο ξεκαθαρίζει: “Μητσοτάκης γιοκ” και γι’ αυτό “αυτοδυναμία ή θάνατος”…
Κυριάκος Μητσοτάκης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα πράγματα στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να είναι πολύ πιο καθαρά από όσο νομίζουμε. Οι βεβαιότητες, τα ενδεχόμενα και το συμπέρασμα για τις επερχόμενες εκλογές.

Φαινομενικά στο πολιτικό τοπίο επικρατεί η ομίχλη, εφόσον ουδείς μπορεί να πει με, σχετική έστω, βεβαιότητα ούτε ποια κυβέρνηση θα έχουμε ούτε ποιον πρωθυπουργό μετά τις επερχόμενες εκλογές. Αυτή είναι η προφανής ανάγνωση. Όμως, αν προσέξουμε λίγο περισσότερο, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο καθαρά.

Βεβαιότητα πρώτη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξαναγίνει πρωθυπουργός μόνο αν καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία, όπως το 2019. Μέρες που είναι, για τον ίδιο ισχύει το «αυτοδυναμία ή (πολιτικός) θάνατος». Πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει. Μπορεί να γίνει αν τον υποστηρίξει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αλλά κι αυτό είναι δύσκολο. Διότι η ΝΔ θα έχει υποστεί εκλογική καθίζηση και ο Βελόπουλος θα θέσει όρους που ο Μητσοτάκης δύσκολα θα μπορέσει να αποδεχθεί.

Βεβαιότητα δεύτερη: Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι αδύνατον ο Νίκος Ανδρουλάκης να υποχωρήσει σε αυτό, αν δεν θέλει να (αυτο)εξευτελιστεί. Ήδη η σύγκρουσή του με το «σύστημα Μητσοτάκη» είναι σφοδρή και θα ενταθεί. Οι επιθέσεις που δέχεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης προϊδεάζουν για τη συνέχεια.

Βεβαιότητα τρίτη: Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει πάση θυσία τις δεύτερες. Θα κυνηγήσει την αυτοδυναμία, δεν έχει άλλη λύση.

Ενδεχόμενο πρώτο(αδύναμο): Αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο («ισοπαλία» των δύο πρώτων κομμάτων και διάθεση δύο μικρότερων για κυβέρνηση συνεργασίας), δεν αποκλείεται εντελώς ο σχηματισμός κυβέρνησης από κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Είναι, όμως, πολύ δύσκολο «να βγουν τα κουκιά».

Ενδεχόμενο δεύτερο(πιθανό): Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε το πολιτικό παιχνίδι αλλάζει εντελώς. Το ΠΑΣΟΚ «απελευθερώνεται», καθώς δεν θα υπάρχει το «εμπόδιο Μητσοτάκης». Η ΕΥΠ του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολούθησε τον Νίκο Ανδρουλάκη και, επομένως, θέμα ηθικής τάξεως, που να εμποδίζει τη συνεργασία, δεν θα υπάρχει. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμείνει στο «ούτε Τσίπρας» (πρωθυπουργός), τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές. Η εξέλιξη αυτή δεν θα συμφέρει το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει εσωτερικές αναταράξεις. Διότι ο αρχηγός του δεν θα μπορεί να εξηγήσει γιατί αρνείται τη συνεργασία με ένα όμορο κόμμα, όταν έχει προηγηθεί η συνεργασία του 2012-2014 με τον παραδοσιακό πολιτικό του αντίπαλο. Το ενδεχόμενο να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να δεχθεί άλλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, ικανοποιώντας τον όρο του κ. Ανδρουλάκη, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πράξη.

Βεβαιότητα τέταρτη: Το σενάριο να δεχθεί ο κ. Μητσοτάκης «να κάνει στην άκρη», ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Για να υποχρεωθεί η ΝΔ να αλλάξει αρχηγό, πρέπει να έχει προηγηθεί εκλογική ήττα. Έτσι γίνεται παραδοσιακά στο μεγάλο συντηρητικό κόμμα. Το ενδεχόμενο να ηττηθεί και να αντικατασταθεί ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Διότι τότε κυβέρνηση θα σχηματίσει ο νικητής ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ή (και) άλλα κόμματα.

Συμπέρασμα: Ο όρος του κ. Ανδρουλάκη «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» για πρωθυπουργός είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δεκτός. Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Αν ηττηθεί, θα έχουμε αλλαγή αρχηγού στη ΝΔ. Ο σχηματισμός κυβέρνησης θα διευκολυνθεί τα μέγιστα αν νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα, για όλους μπορεί να έχει ισχύ αυτό που έχει πει ο Ταλεϋράνδος: «Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του»

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα