Το φάρμακο της απλής αναλογικής

Snapshot from a poll station, during the voting procedure of the referendum, in Kipseli, Athens, July 5, 2015 /    ,     ,  , , 5 , 2015
Snapshot from a poll station, during the voting procedure of the referendum, in Kipseli, Athens, July 5, 2015 / , , , , 5 , 2015 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το πολιτικό παιχνίδι γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι σταθερές κυβερνήσεις που δεν απέτρεψαν τη χρεοκοπία

Η περιπέτεια της απλής αναλογικής κρατάει δεκαετίες σε αυτή τη χώρα. Από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, έχουν εφαρμοστεί 7 διαφορετικοί εκλογικοί νόμοι, αλλά η απλή αναλογική πάντα χανόταν κάπου μεταξύ κοινοβουλευτικών επιτροπών και Ολομέλειας.

Η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στο NEWS 247, περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, την ψήφο στα 17 και διατηρεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Έχει και πολιτικές σκοπιμότητες η πρόταση της κυβέρνησης; Έχει, όπως  κάθε αλλαγή εκλογικού νόμου. Φάνηκε άλλωστε και από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όχι τόσο στα κόμματα που διαφωνούν, με επιχείρημα την ανάγκη σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων, όσο σε αυτά που έχουν στο παρελθόν κάνει την ίδια πρόταση, αλλά για κομματικούς λόγους, θα καταψηφίσουν.

Πέρα από τους πολιτικούς τακτικισμούς όμως, η απλή αναλογική, έστω και αν δεν είναι άδολη, αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς, διαρκή υπόσχεση διαδοχικών κυβερνήσεων και διόρθωση της χρόνιας αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης. Το να θεσμοθετηθεί λοιπόν, είναι πρόοδος.

Το επιχείρημα περί σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων, όπως το διατυπώνει η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να το ακούσει κανείς με προσοχή, αν και οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν εμπόδισαν τη χρεοκοπία της χώρας.

Το μπόνους των εδρών, ειδικά στη σημερινή εποχή, που οι ψηφοφόροι δίνουν χαμηλά ποσοστά στα πρώτα δύο κόμματα (σε σχέση με την προ μνημονίων περίοδο), αποτελεί νόθευση της λαϊκής βούλησης και η απλή αναλογική είναι το φάρμακο. Τα αποτελέσματα, αλλά και οι παρενέργειες του φαρμάκου, θα διαπιστωθούν την επόμενη ή τη μεθεπόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες.

(Φωτογραφία: sooc.gr)

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network