Ανδρέας χωρίς Ανδρέα και ΠΑΣΟΚ χωρίς ΠΑΣΟΚ

Ανδρέας χωρίς Ανδρέα και ΠΑΣΟΚ χωρίς ΠΑΣΟΚ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος περιεργαζεται το tablet PC του κάτω από το πορτραίτο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ψάχνει ψήφους στο μνήμα του ΠΑΣΟΚ. Ίσως βρει μερικές, αλλά όχι αρκετές για να τον μετατρέψουν από τυμβωρύχο σε αρχηγό.

Παρακολούθησα την διαδικτυακή εκδήλωση “Για Πάντα ΠΑΣΟΚ”, με την οποία ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε την πολιτική του διακήρυξη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Ένας τηλεκριτικός που μόλις έχει δει μια σειρά που δεν βλέπεται θα συμπλήρωνε “….για να μη χρειαστεί να τη δείτε και σεις”.

Καταρχάς ξεκινώντας από τον τίτλο, αρχίζουν και τα ψέματα. Ο κ. Λοβέρδος δεν ήταν για πάντα ΠΑΣΟΚ, ήταν όποτε το χρειάστηκε. Μάλιστα μπορεί τώρα να ομνύει σε ένα κόμμα που έχει περάσει στην ιστορία, ωστόσο το είχε εγκαταλείψει όσο ήταν ακόμα εν ζωή.

Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από την οποία προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Το 2014 το κόμμα του συμμετείχε στις Ευρωεκλογές με τον πολιτικό συνασπισμό Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη για να επιστρέψει στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ. Επομένως τα “για πάντα” και πριν το 1996 και αργότερα δεν ισχύουν.

Ο κ. Λοβέρδος στη διαδικτυακή του διακήρυξη, μπορεί να μιλούσε για ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έδωσε έμφαση σε θέματα που θα μπορούσαν κυρίως να προκαλέσουν χαμόγελα κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας τένις με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια και ξεδίπλωσε τις απόψεις του για το μεταναστευτικό, με διατυπώσεις που θα υπέγραφαν με τα δύο χέρια οι Μπογδάνοι της πολιτικής.

“Θα κρατάμε εδώ όσους (σ.σ. μετανάστες και πρόσφυγες) αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το εθνικό μας συμφέρον. Υπάρχουν νησιά που έχουν σχολεία με 5 παιδιά που τα 4 είναι ξένα, παιδιά μεταναστών. Να είναι και 4 και 14 αν χρειάζεται, αλλά όχι να μην υπάρχει Έλληνας κι Ελληνόπουλο εκεί, αυτό θέτει και θέμα που σχετίζεται με την εξωτερική μας πολιτική και την άμυνα μακροπρόθεσμα και πρέπει να το δούμε”.

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, είναι λίγο δύσκολο να την καταλάβουμε, αλλά έτσι είναι η ζωή. Κάθε Ανδρέας δίνει τις μάχες που μπορεί. Άλλος τις μεγάλες και άλλος τα βάζει με παιδιά μεταναστών.

Όταν έχεις άλλωστε και εμπειρία στη διαπόμπευση από θέση ισχύος προς άγραν ψήφων, το να τα βάλεις με τους μετανάστες δεν είναι και πολύ δύσκολο.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το οποίο θέλει να ξανακάνει ΠΑΣΟΚ (λες και το όνομα είναι το θέμα) οργίζεται όταν λένε ότι σε περίπτωση που κερδίσει απλώς θα αποτελέσει “μαξιλαράκι” της κυβέρνησης και χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα που ο ίδιος έχει στην πράξη ακυρώσει στο παρελθόν.

“Όποιος επιλέξει  ως ονομα το ΠΑΣΟΚ οριοθετείται και δεξια και αριστερα. Εγώ εχω επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και δίνω την απάντηση στους ψεύτες και τους συκοφάντες”, είπε χαρακτηριστικά.

Το κόμμα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ουρά του Σαμαρά και το έστειλε στο 4% πώς να λεγόταν άραγε;

Επίσης, ποιος έγινε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Σαμαρά; Μα ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος δεν εμποδίστηκε τότε από τις οριοθετήσεις του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχει σε δεξιά κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βρήκε το τρικ της ανάστασης του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν είχε τίποτα άλλο να πει και γιατί έπρεπε να κρύψει κάτω από τον πράσινο ήλιο την ταύτιση απόψεων με τη δεξιά.

Μπορεί η καπηλεία της ιστορίας ενός κόμματος, που γιγαντώθηκε χάρη στον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου και πέρασε στην ιστορία με ευθύνη όσων τον διαδέχθηκαν, να έχει βοηθήσει τον κ. Λοβέρδο να κάνει θόρυβο με την υποψηφιότητά του, αλλά αυτός ο θόρυβος δεν ξεπερνά τη βουή μιας γεμάτης ταβέρνας.

Όσο και αν ψάχνει ψήφους, σκάβοντας στο μνήμα του ΠΑΣΟΚ, δεν θα βρει αρκετές για να τον μετατρέψουν από τυμβωρύχο σε αρχηγό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα