Η Έδρα που έκανε τους ναζί “αόρατους”

Η Έδρα που έκανε τους ναζί “αόρατους”
Ο Κ. Πλεύρης χαιρετά ναζιστικά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου Eurokinissi

Το "δεν είδα, δεν άκουσα" για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, το έχει πληρώσει ακριβά η ελληνική κοινωνία. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος.

“Μπροστά μας έγινε; Εμείς πάντως δεν καταλάβαμε κάτι…”

Σοφία Πανουτσακοπούλου, πρόεδρος Πενταμελούς Εφετείου Αθήνας (10/10/2022)

Η παραπάνω απάντηση δόθηκε από την πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όταν τέθηκε ξανά το ζήτημα του ναζιστικού χαιρετισμού του Κων. Πλεύρη, δικηγόρου του Ι. Λαγού, κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο. Συμφώνησε και η εισαγγελέας, Κυριακή Στεφανάτου.

Ο δικηγόρος του Λαγού, έχει μέχρι στιγμής χαιρετίσει ναζιστικά δύο φορές, την πρώτη κατά τη διάρκεια διακοπής, αλλά τη δεύτερη ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη. Μπροστά στην Έδρα, πριν εκείνη διακόψει στα γρήγορα, κάνοντας ότι δεν βλέπει.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση της Μάγδας Φύσσα κατά την κατάθεσή της αναφορικά με τον Ιω. Λαγό: “Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγος; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων”.

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. Αμέσως, ο Κων. Πλεύρης πήρε το λόγο, λέγοντας πως στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια φαιδρή εικόνα με χειροκροτητές σε δικαστική αίθουσα.

“Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;” σχολίασε η Μάγδα Φύσσα με το δικηγόρο να χαιρετά ναζιστικά πριν η έδρα φύγει από την αίθουσα.

Το Πενταμελές Εφετείο διέκοψε και όταν επανήλθε, ο Κ. Πλεύρης είπε ότι ο ναζιστικός χαιρετισμός “δεν απαγορεύεται από το νόμο”.

Επομένως η Έδρα, δεν είδε τον ναζιστικό χαιρετισμό, δεν είδε τις φωτογραφίες με τον χαιρετισμό του Πλεύρη, δεν διάβασε την ανακοίνωση του ΔΣΑ και δεν άκουσε τον ίδιο τον Πλεύρη να λέει “αυτό που κάνω δεν απαγορεύεται από το νόμο”.

Δεν ξέρω αν η πρόεδρος έχει κάποια δυσχέρεια στη διαχείριση ποινικής δίκης, ειδικά όταν οι χρυσαυγίτες έχουν φανερό σκοπό να τη μετατρέψουν σε σόου και προεκλογική αρένα. Ωστόσο, το να χρησιμοποιεί το “δεν είδα δεν άκουσα”, που γιγάντωσε τους χρυσαυγίτες πριν λίγα χρόνια, είναι τεράστιο λάθος.

Κάποιοι στο παρελθόν δεν έβλεπαν τους χρυσαυγίτες γιατί είχαν μεταμφιεστεί σε φουσκωτούς βοηθούς γιαγιάδων στα ΑΤΜ. Άλλοι δεν έβλεπαν τα τάγματα θανάτου που κυνηγούσαν μετανάστες. Άλλοι τους έδιναν συμβουλές για να “μη τους πιάνουν στο στόμα τους” και άλλοι ονειρεύονταν μια “πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή”.

Και όταν ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός από την οργανωμένη και επαγγελματική επίθεση του Ρουπακιά, κάποιοι πρόλαβαν να δουν “διαφορές για το ποδόσφαιρο”, πριν τους εξευτελίσει η σκληρή πραγματικότητα.

Η πρόεδρος θα μπορούσε να κάνει σύσταση ή το θέμα να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα υπηρεσίας, αλλά δεν γίνεται να λέει ότι δεν βλέπει μπροστά της τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Το “δεν είδα δεν άκουσα” για τους συμμορίτες της Χρυσής Αυγής, το πλήρωσε ακριβά η χώρα μας.

Μπορεί οι νεοναζί να ακολουθούν τη γνωστή τακτική της “αόρατης” και αθόρυβης δουλειάς μέχρι να χτυπήσουν ξανά, αλλά η ελληνική κοινωνία έχει πλέον εμπειρία και θα τους αντιμετωπίσει όποτε χρειαστεί.

Όσοι θεωρούν ότι η δίκη στο εφετείο θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επιστροφή του εφιάλτη, με αυτό το πλευρό να κοιμούνται. Θα διαψευστούν ξανά σε κάθε γειτονιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα