Ο Μητσοτάκης έχει νεύρα. Γιατί;

Ο Μητσοτάκης έχει νεύρα. Γιατί;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τους λόγους και τις "ενδείξεις" του πρόσφατου εκνευρισμού του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Η τελευταία συζήτηση στη Βουλή, πέραν των αναμενόμενων διαξιφισμών Μητσοτάκη-Τσίπρα, δεν είχε κάτι άλλο άξιο επισήμανσης. Πλην ενός και αυτό είναι ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού, ο οποίος έγινε ολοφάνερος κατά την τριτολογία του.

Ο εκνευρισμός αυτός φάνηκε τόσο σε επίπεδο ύφους (απάντησε με ασυνήθη για τον ίδιο οξύτητα και χρησιμοποιώντας τρις το επίθετο “ψεύτης” για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) όσο και σε επίπεδο επιχειρημάτων, χρησιμοποιώντας τη φράση “εσείς μας βάλατε στα Μνημόνια”, με το “εσείς” να παραπέμπει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνευρίστηκε επειδή ο κ. Τσίπρας είχε πει “ψέματα” για την ακρίβεια, τη ΔΕΗ, τις γονικές παροχές κτλ. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, δηλαδή ο πρωθυπουργός αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων της αντιπολίτευσης και το αντίστροφο; Όχι δα. Αρα δεν αποτελεί δικαιολογητικό λόγο της έκρηξης “ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης”.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης εκνευρίστηκε επειδή ο κ. Τσίπρας είπε ότι η δική του κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Θα μπορούσε κάλλιστα να του απαντήσει αυτό που είναι η πασιφανής αλήθεια: όντως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, αφού προηγουμένως και αυτή είχε υπογράψει το δικό της Μνημόνιο (το τρίτο). Αντ’ αυτού ο πρωθυπουργός είπε την, τουλάχιστον ακατανόητη, φράση «εσείς, κύριε Τσίπρα, μας βάλατε στα Μνημόνια». Πρόκειται για αυθαιρεσία και για επιχείρημα που δεν θα χρησιμοποιούσε ούτε ένας επαρχιακός δικολάβος.

Διότι η πολιτική και οικονομική ιστορία έχει καταγράψει τα εξής απλά γεγονότα:

1.Το 2009 η χώρα ετέθη εκτός αγορών(δεν μπορούσε να δανειστεί), μόλις αποκαλύφθηκε το θηριώδες έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση Καραμανλή το έκρυβε και ουσιαστικά αυτή οδήγησε στην άτυπη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου), που την διαδέχτηκε, υποχρεώθηκε να συμφωνήσει το πρώτο Μνημόνιο (2010).

2. Το δεύτερο Μνημόνιο υπογράφτηκε το 2012 (κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία στήριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιδιδόταν μέχρι τότε σε αντιμνημονική ρητορεία (“εγώ σκίζω τα Μνημόνια‘).

3. Το τρίτο Μνημόνιο υπογράφτηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015. Ηταν η ίδια κυβέρνηση που το 2018 έβαλε τυπικά τέλος στην εποχή των Μνημονίων.

Ασφαλώς ο κ. Μητσοτάκης τα γνωρίζει αυτά και, επομένως, η φράση του «εσείς μας βάλατε αυτά Μνημόνια» είναι αερολογία που προδίδει τον εκνευρισμό του, για τον οποίο γράφουμε σήμερα. Γιατί, άραγε, συμβαίνει αυτό;

Θεωρητικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγους να εκνευρίζεται, εφόσον είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνησή του τα πάει καλά και η αντιπολίτευση «τρώει τη σκόνη» του κόμματός του. Αν οι δημοσκοπήσεις αποδίδουν την πραγματικότητα, δεν έχει λόγο να ανησυχεί και, επομένως, να εκνευρίζεται. Όμως, τα πράγματα μπορεί να μην είναι όπως φαίνονται. Δηλαδή, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, οι οποίοι οδηγούν και σε εκνευρισμό.

Ο πρωθυπουργός, λόγω πανδημίας, δεν μπόρεσε ούτε πέρσι και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει και φέτος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και-σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα- να τις κερδίσει με άνεση. Και αυτό είναι λόγος ανησυχίας, διότι βλέπει ότι, προϊόντος του χρόνου, η φθορά της κυβέρνησής του είναι σημαντική. Το ίδιο και η πτώση των ποσοστών της ΝΔ, παρά τη διαφαινόμενη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να την καρπωθεί.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει, επίσης , ότι, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ανέφικτος (στις πρώτες με απλή αναλογική) και καθόλου εύκολος στις δεύτερες με ενισχυμένη, διότι μπορεί να χρειαστεί ποσοστό άνω του 38% και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το πάρει. Και αυτός είναι σοβαρότερος λόγος ανησυχίας και εκνευρισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι μπορεί να νικήσει στις επόμενες εκλογές , αλλά η νίκη αυτή να είναι πύρρειος, αν το ποσοστό της ΝΔ δεν είναι τέτοιο που να του δίνει αυτοδυναμία. Επομένως, θα χρειαστεί να αναζητήσει συνεταίρο είτε στα δεξιά του(σε κάποιο ακροδεξιό κόμμα, που θα μπει στη Βουλή) είτε στο Κέντρο (ΚΙΝΑΛ), αλλά αυτό τον βγάζει έξω από τον σχεδιασμό του.

Στο παρελθόν είχαμε πρωθυπουργούς που δεν πίστευαν ότι θα ηττηθούν από τους αντιπάλους τους και έλεγαν χαρακτηριστικά “εγώ δεν χάνω από αυτόν”: το έλεγε ο Σαμαράς για τον Τσίπρα και έχασε, το έλεγε και ο Τσίπρας για τον Μητσοτάκη και έπαθε το ίδιο. Ο σημερινός πρωθυπουργός, αν κρίνουμε από τα όσα είπε προχτές στη Βουλή, θεωρεί βέβαιο ότι θα σχηματίσει και την επόμενη κυβέρνηση. Μόνο που ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες: αν η φθορά της κυβέρνησής του συνεχιστεί και η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, τότε οι βεβαιότητες πάνε περίπατο. Και ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού εξηγείται.

Διότι, όπως έχει γράψει ο Σκωτσέζος ποιητής Ρόμπερτ Μπαρνς, “η αβεβαιότητα είναι χειρότερη από την απογοήτευση”…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα