Ο Μητσοτάκης που “δεν ήξερε” και η ευθύνη του κ. Ντογιάκου…

Ο Μητσοτάκης που “δεν ήξερε” και η ευθύνη του κ. Ντογιάκου…
Istock

Η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, είναι ζήτημα δημοκρατίας και ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες. Η εισαγγελική έρευνα πρέπει να την φωτίσει. Οτιδήποτε άλλο θα είναι "κουκούλωμα".

Αν ζούσε στις μέρες μας ο Ευγένιος Ιονέσκο, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Το Θέατρο του Παραλόγου, στο οποίο μεγαλούργησε, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Η κυβέρνηση διοχετεύει -και οι προθυμότατοι παπαγάλοι της στα μέσα ενημέρωσης, που ούτε τώρα βάζουν μυαλό, το υιοθετούν άκριτα- ότι αυτός ο σατανικός ΕΥΠατζής, που ονομάζεται Κοντολέων, παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να λέει τίποτα στον πρωθυπουργό.

Όποιος από το Μέγαρο Μαξίμου κατέβασε την ιδέα να πουν σαν δικαιολογία ότι ο διοικητής της ΕΥΠ έκανε του κεφαλιού του και «ο Μητσοτάκης δεν ενημερώθηκε» είναι άχρηστος προπαγανδιστής και επικίνδυνος για τη δουλειά που κάνει.

Πρώτον, διότι ο συγκεκριμένος διοικητής ήταν, κατά το κοινώς λεγόμενον, «πιστό σκυλί» στον πρωθυπουργό και είναι αδιανόητο να παρακολουθεί πολιτικό πρόσωπο με δική του πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώνει τον άμεσο προϊστάμενό του.

Δεύτερον, διότι το ενδεχόμενο να μη γνώριζε ο πρωθυπουργός δεν καθιστά ελαφρύτερη την ευθύνη του. Διότι φανερώνει ότι η μυστική υπηρεσία της χώρας είναι ξέφραγο αμπέλι (παρακολουθεί και πολιτικά πρόσωπα) και τσιφλίκι του διοικητή της, ο οποίος αισθάνεται τόσο ισχυρός που «αποκρύπτει» την παρακολούθηση από τον πρωθυπουργό.

Το ένα ενδεχόμενο είναι χειρότερο από το άλλο. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με στέρεους θεσμούς, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα είχαν ήδη παραιτηθεί.

Η δεύτερη διάσταση αυτής της υπόθεσης, που έχει ποινικά χαρακτηριστικά, ίσως αποδειχθεί σοβαρότερη. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι, μετά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον κ. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέθεσε έρευνα σε δυο εισαγγελείς για τις παρακολουθήσεις τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Χτες ανακοινώθηκε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος θα κάνει (ο ίδιος) έρευνα για το πώς διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις και έφτασαν στα χέρια των ενδιαφερομένων.

Ελπίζουμε η ιδιότυπη αυτή έρευνα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού να μην «σκεπάσει» την άλλη, για την ουσία της υπόθεσης. Διότι η αποκάλυψη της παρακολούθησης ενός πολιτικού προσώπου συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και η εισαγγελική έρευνα πρέπει να την φωτίσει. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες πολίτες. Αντίθετα, η έρευνα του κ. Ντογιάκου αφορά μόνο τα interna corporis της ΕΥΠ. Για τους θεσμούς της Πολιτείας καίριο ζήτημα είναι να αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί ζήτησαν, ποιοι και γιατί ενέκριναν και ποιοι έκαναν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Το ποιοι ευθύνονται για τη διαρροή εγγράφων είναι δευτερεύον ζήτημα και αφορά τα εσωτερικά μιας υπηρεσίας.

Ελπίζουμε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κατανοεί τη διαφορά. Ο πολιτικός κόσμος και η κοινή γνώμη περιμένουν από τους δύο κατώτερους εισαγγελείς να αποκαλύψουν την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή ποιοι διέταξαν και γιατί έγιναν οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη-Κουκάκη.

Οτιδήποτε άλλο θα είναι «κουκούλωμα»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα