Έκτακτη Ανακοίνωση: Απαγορεύονται οι διακοπές στους πολίτες της Ελλάδας

Έκτακτη Ανακοίνωση: Απαγορεύονται οι διακοπές στους πολίτες της Ελλάδας
Παραλία στην Κρήτη Getty Images

Καλοκαιρινές διακοπές, ένα αγαθό μόνο για πλούσιους (και) τουρίστες.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι. Κάνοντας αίτηση στο ολοκαίνουριο και άκρως πρωτοποριακό voucher “Σαγιονάρα Pass”, μπαίνετε στην κλήρωση για 300.000 ζευγάρια σαγιονάρες, ώστε να μπορέσετε και εσείς να “βγάλετε” το θέρος απ’ τον καναπέ του σπιτιού σας, μιας και ελάχιστοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι.

Όχι, αυτό δεν είναι ένα ακόμα “Pass”, ένα ακόμα επίδομα παρηγοριάς, αλλά ας μην δίνουμε ιδέες…

Σήμερα μπαίνει το καλοκαίρι, όμως τίποτα δεν μοιάζει το ίδιο με άλλες χρονιές. Το καλοκαίρι του 2022 έγινε η αρχή στο ράλι ακρίβειας και αισχροκέρδειας, που άπλωσε τα πλοκάμια του και στον τομέα του τουρισμού, και όπως φαίνεται το “κάθε πέρσι και καλύτερα” είναι αυτό που θα ζούμε από εδώ και στο εξής.

Πριν από λίγα καλοκαίρια, τέτοιες ημέρες οι περισσότεροι οργάνωναν τις άδειές τους, οικογένειες, φίλοι και σύντροφοι διαφωνούσαν για τον ιδανικό προορισμό διακοπών και περίμεναν να περάσουν οι ημέρες για να φτάσει η στιγμή που θα μπουν στο πλοίο, με στόχο να ξεφύγουν για λίγο απ’ την (σκληρή) πραγματικότητα.

Αντ’ αυτού, φέτος η μοναδική λέξη που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων από εμάς είναι “πώς”.

Πώς να πληρώσεις τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά; Πώς να βρεις τα χρήματα για 4-5 βραδιά σε ένα νησιωτικό κατάλυμα; Πώς να πας σε μια ταβέρνα σε ένα νησί, όταν οι τιμές στον κατάλογο έχουν φτάσει στα ύψη;

Κατά κοινή ομολογία, ένα από τα βαριά χαρτιά για την οικονομία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Όμως, αυτό το καλοκαίρι φαίνεται πως τα όποια έσοδα θα δημιουργηθούν, περισσότερο θα είναι από όσους έρχονται από το εξωτερικό για διακοπές στη χώρα μας, παρά από τον εσωτερικό τουρισμό. Ο λόγος; Μα φυσικά η ραγδαία εκτίναξη του κόστους των διακοπών για τη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και για τον καθένα μας.

Το φετινό καλοκαίρι, με όποιον τρόπο και αν επιλέξει να μετακινηθεί κανείς προς έναν προορισμό, θα χρειαστεί να ξοδέψει χωρίς υπερβολή έναν ολόκληρο μισθό για 5 ημέρες ξεκούρασης. Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να είναι στα ύψη, ενώ τα ακτοπλοϊκά, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι απλησίαστα. Κι αν σκέφτεται κανείς να πάει διακοπές μέσα στην “καρδιά” του καλοκαιριού, δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, η κατάσταση μοιάζει ακόμη πιο τρομακτική…

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά μέσο όρο από 30% έως και 50%, ανάλογα την περίοδο και τον προορισμό, ενώ τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά παραμένουν στις ίδιες υψηλές τιμές με το 2022, σύμφωνα πάντα με στοιχεία από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία.

Κάνοντας μια σχετική έρευνα (χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένα νησιά, μιας και στόχος αυτού του κειμένου δεν είναι να δυσφημιστούν συγκεκριμένοι προορισμοί), είναι να τραβά τα μαλλιά του κανείς, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί…

Ψάχνοντας για το πιο οικονομικό ή καλύτερα για το λιγότερο ακριβό νησί, βλέπεις πως δεν υπάρχει πια σχεδόν κανένας προορισμός για τους λεγόμενους μικρομεσαίους και για ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Ακόμη και στα άλλοτε low budget νησιά, φιγουράρουν τιμές… Μυκόνου. Ξενοδοχεία του 1000άρικου για 5 ημέρες διακοπών και rooms to let της κακιάς ώρας που ζητούν 70 και 80 ευρώ τη βραδιά, ενώ πριν μια 5ετία η τιμή στα αντίστοιχα καταλύματα ήταν στα 30-40 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 2 άτομα.

Και φυσικά θα πουν οι ξενοδόχοι: Τα έξοδα είναι πολλά και η Πολιτεία μάς έχει αφήσει στο έλεος του Θεού.

Και φυσικά έχουν δίκιο, αυτό δεν είναι ψέμα…

Ωστόσο, ψέμα δεν είναι και το γεγονός πως πολλοί είναι αυτοί που -με αφορμή, αλλά και πρόσχημα την ακρίβεια και τον πληθωρισμό-, “βαράνε” ταβάνι στις τιμές, δημιουργώντας ένα όργιο κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στις πλάτες μας.

Κανείς δεν τους ελέγχει, κανείς δεν βάζει όρια, κάνεις δεν κάνει κάτι. Ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός δηλώνει “απών” και αδιαφορεί πλήρως για τα παραπάνω.

Μέσα σε αυτό το ερεβώδες σκηνικό που ζούμε, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση για τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην είναι πια βιώσιμες οι διακοπές για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας.

Απογοήτευση, αδιέξοδο και βουτιές στη μπανιέρα. Το καλοκαίρι είναι εδώ• και οι μονοήμερες αποδράσεις αποτελούν για κάποιους ίσως τη μοναδική εναλλακτική λύση επιβίωσης…

Θα έλεγε κανείς πως οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν μετατραπεί σε ένα αγαθό μόνο για πλούσιους (και) τουρίστες. Και το ερώτημα είναι το εξής: Μήπως το δικαίωμα στις διακοπές απαγορεύθηκε για τους πολίτες αυτής της χώρας και απλά δεν μας το έχουν ανακοινώσει ακόμη;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα