Το 2022 μας έμαθε ότι πρέπει να τρώμε πιο απλά

Το 2022 μας έμαθε ότι πρέπει να τρώμε πιο απλά
Σάντουιτς και ποτά Getty Images

Οι συνήθειές μας μετά από δύο χρόνια πανδημίας άλλαξαν, και αυτό δεν μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που βγαίνουμε, είτε για φαγητό είτε για ποτό.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πανδημίας, φαίνεται ότι έχουμε αλλάξει ως άνθρωποι. Στην αρχή, πολλοί επιθυμούσαν την επιστροφή στην κανονικότητα, για να συνειδητοποιήσουν στην πορεία ότι αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ – και ίσως να είναι σε κάποιες περιπτώσεις για καλό. Παρόλο που βιώσαμε όλοι την ίδια παγκόσμια κρίση, ο καθένας από εμάς επηρεάστηκε με διαφορετικούς τρόπους. Η πανδημία καθόρισε κάθε τομέα της ζωής μας, από την προσωπική ζωή και την εργασία μέχρι τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε στην καθημερινότητά μας.

Δύο χρόνια μετά, κρίνοντας από τις νέες αφίξεις στην εστίαση, τα καλέσματα λόγω δουλειάς, τα πάρτι που διοργανώνονται το ένα μετά το άλλο και το Instagram που με ενημερώνει για το πώς περνάνε τις ημέρες τους γνωστοί και φίλοι, φαίνεται πώς όλοι εκεί έξω θέλουν να βγουν, να φάνε, να πιουν και να περάσουν καλά.

Η πανδημία δεν σταμάτησε τη ζωή κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Οι άνθρωποι που είχαν το μεράκι και τον ενθουσιασμό να τζογάρουν στην εστίαση, το έκαναν. Και για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η σκέψη πώς ποτέ δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτό που θέλεις. Για πολλούς, η περίοδος της καραντίνας ήταν ευκαιρία για ανασύνταξη. Έτσι, είδαμε νέες ενδιαφέρουσες αφίξεις, άλλες με μικρό budget κι άλλες με μεγαλύτερο, που έδωσαν όντως κάτι που έλειπε στην πόλη, από μονοθεματικά street food με burger και φαγητό εμπνευσμένο από την κουζίνα της γιαγιάς μέχρι microbakeries και μπαρ που χωρούν μέσα σε λίγα τετραγωνικά.

Οι συνήθειές μας άλλαξαν και αυτό δεν μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο στον τρόπο που βγαίνουμε, είτε για φαγητό είτε για ποτό. Και αυτό ήταν σίγουρα πιο νωρίς από τις παλιές, “μεγάλες” ώρες. Τα εστιατόρια είδαν το πρώτο sitting να έχει απήχηση, και όχι αποκλειστικά από τουρίστες που είναι συνηθισμένοι να τρώνε νωρίτερα. Όσο για τα μπαρ, η άνθιση του aperitivo δεν ήταν τυχαία, αφού τα after office drinks εξελίχθηκαν σε πραγματική ιεροτελεστία. Αρκεί να κάνεις μία βόλτα μια καθημερινή στην Αθήνα, για να αντιληφθείς ότι ο κόσμος βγαίνει νωρίς και επιστρέφει στο σπίτι του πριν η άμαξα να γίνει κολοκύθα.

Το 2022 ήταν η χρονιά που πολλοί από εμάς αναζήτησαν την ουσία και την απλότητα στο φαγητό και το ποτό. Πιάτα με λίγα και καλά υλικά, χωρίς μπερδεμένες γεύσεις, ποτά χωρίς φανφάρες, φτιαγμένα και παρουσιασμένα άρτια. Ένα G&T perfect served, ένα negroni με τέλειο πάγο, ένα old fashioned, ένα martini, μια δροσιστική paloma έχουν παραγκωνίσει τα “ευφάνταστα” cocktails των περασμένων χρόνων, με τα σιρόπια και τους πουρέδες.

Στην εστίαση, χρησιμοποιήσαμε αρκετά – και σε μεγάλο βαθμό καταχρηστικά – όρους όπως “εντοπιότητα”, “εποχικότητα”, “χειροποίητο” και “zero waste”. Η μηδενική σπατάλη τροφίμων ή η τροφοσυλλογή σε εστιατόρια που βρίσκονται σε έναν μεγάλο αστικό ιστό είναι αδύνατο να επιτευχθούν στο απόλυτο. Μάθαμε όμως να έχουμε περισσότερη σχέση με την τροφή μας, είτε αυτό σημαίνει περισσότερες επισκέψεις στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας και καλύτερη γνωριμία με τους παραγωγούς είτε αναζήτηση των πρώτων υλών από μικρά παντοπωλεία και μανάβικα, για να αγοράζουμε πιο υπεύθυνα και σωστά (βλέπε λιγότερες ποσότητες, βιολογικά, από φυσικές καλλιέργειες κτλ).

Τέλος, τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας μάθαμε ακόμα περισσότερα για το προζύμι. Είναι ωραίο να βλέπεις να αυξάνεται η λίστα με τα εστιατόρια που ποντάρουν στο δικό τους ψωμί (ή έστω ψάχνουν το καλύτερο) αλλά και οι φούρνοι νέας γενιάς. Τα σεμινάρια για τις βασικές αρχές ψωμιού και προζυμιού που ξεκίνησε φέτος το Betty’s Bakery είχαν φουλ συμμετοχή, με ένα υπέροχο κράμα ανθρώπων (μάγειρες, αυτοδίδακτοι bakers, ζαχαροπλάστες αλλά και άτομα που ενδιαφέρονται απλώς για το τι τρώνε).

Ας μην αφήσουμε όμως τις τάσεις, τον μικρόκοσμό μας και την εξαιρετική δουλειά του marketing να μας ξεγελάσει. Το φαγητό παραμένει ένα πολιτικό παιχνίδι τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το να φας καλά κοστίζει περισσότερο και σίγουρα δεν αφορά τα λιγότερο προνομιούχα άτομα. Η επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι δεδομένη και στο κατώφλι του 2023 δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσο μάλλον σε ποιοτική τροφή, την ίδια στιγμή που καταλήγουν τόνοι φαγητού στα σκουπίδια. Αν θέλουμε, λοιπόν, να μάθουμε πραγματικά κάτι από το 2022, ας είναι να κάνουμε πιο ηθικές επιλογές γύρω από το φαγητό μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα