Καναδοί ερευνητές έδωσαν 7.500 δολάρια σε άστεγους – Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά

Καναδοί ερευνητές έδωσαν 7.500 δολάρια σε άστεγους – Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά
shutterstock

Καναδοί ερευνητές έδωσαν 7.500 δολάρια σε κάθε έναν από τους άστεγους που θα συμμετείχαν στο πείραμα και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αισιόδοξα και ενθαρρυντικά.

Αμφισβητώντας τα στερεότυπα των αστέγων στον Καναδά, ένα ερευνητικό έργο από μια φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στο Βανκούβερ διαπίστωσε ότι η παροχή χρημάτων σε άστεγους δεν είναι τόσο κακή ιδέα όσο πιστεύουν ορισμένοι.

Το έργο New Leaf πήρε 115 άστεγους, αφού επιβεβαίωσε ότι δεν είχαν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας ή κατάχρησης ουσιών και έβαλαν 7.500 $ στις τσέπες των 50 από αυτούς για να δουν αν θα μπορούσαν να κάνουν μία στροφή στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα ήταν συγκινητικά. Ένα ολόκληρο έτος αργότερα, οι περισσότεροι είχαν ακόμα 1.000 δολάρια στην άκρη και το 67% μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 42 ετών, με 1 στους 3 συμμετέχοντες να αναφέρουν ότι είχαν παιδί. Κατά μέσο όρο ήταν άστεγοι για έξι μήνες, και 1 στους 4 να εργαζόταν κάπου.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να υποστηρίξουν ότι τα χρήματα θα δαπανηθούν ανεύθυνα, για παράδειγμα σε ναρκωτικά ή αλκοόλ, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν μια αναζωογονητική προοπτική για τη νοοτροπία εκείνων που ζουν στα όρια της καναδικής κοινωνίας.

Μετά από ένα χρόνο, οι μέσες δαπάνες για αλκοόλ ή ναρκωτικά μειώθηκαν κατά 39%, ίσως επειδή τα άτομα αναγνώρισαν ότι είχαν μια πραγματική ευκαιρία να κάνουν μία αλλαγή.

Μια έκθεση που έγινε αναφορικά με την έρευνα διαπίστωσε ότι οι παραλήπτες μετακόμισαν σε κατοικίες δύο μήνες γρηγορότερα από εκείνους που δεν έλαβαν επίδομα 7.500 $.

Δύο μήνες μπορεί να μην φαίνονται τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά να το περάσει κανείς στο δρόμο, σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο από ότι ακούγεται εκ πρώτης.

Οι δαπάνες σε διάστημα ενός έτους, κατανεμήθηκαν ως εξής: 52% για φαγητό και ενοίκιο, 15% για φαρμακευτική αγωγή και μεταφορά, και κατά μέσο όρο 700 $ για εφάπαξ αγορές όπως ποδήλατο ή υπολογιστή.

“Ξοδεύοντας λιγότερες νύχτες σε καταφύγια, η ομάδα των αστέγων που έλαβαν το επίδομα εξοικονόμησαν από το σύστημα καταφυγίων περίπου 8.100 $ ανά άτομο και συνολικά περίπου 405.000 $ για ένα χρόνο”, σύμφωνα με την έκθεση επιπτώσεων. “Αυτό είναι μια εξοικονόμηση 600 $ ανά άτομο για το δημόσιο”.

“Η χορήγηση μετρητών παρέχει αγοραστική δύναμη σε μια κρίσιμη στιγμή στη ζωή των ανθρώπων. Δεν είναι απλώς μια χειρονομία βοήθειας. Είναι ένα μήνυμα ότι η κοινωνία πιστεύει σε αυτούς”.

“Αποτρέποντας τους ανθρώπους να εδραιωθούν ως άστεγοι, το New Leaf Project μεταμορφώνει ζωές εξοικονομώντας ταυτόχρονα κοινοτικούς πόρους που θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα αλλού”.

Ένας από τους παραλήπτες του New Leaf Project ανέφερε ότι τα χρήματα τους έδωσαν την ελπίδα και το θεμέλιο που χρειάζονταν, σύμφωνα με το Good News Network. Εξήγησε ότι ήταν σε θέση να παρακολουθήσει μαθήματα υπολογιστών και να βρει τον δρόμο του ως σύμβουλος ατόμων που κάνουν προσπάθειες απεξάρτησης από ουσίες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα