Εντυπωσιακές εικόνες: Το Νέο Δελχί αναπνέει ξανά

Εντυπωσιακές εικόνες: Το Νέο Δελχί αναπνέει ξανά
Νέο Δελχί SHUTTERSTOCK

Μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, το Νέο Δελχί βλέπει ξανά τον γαλανό ουρανό και αναπνέει καλύτερα, ύστερα από την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης.

Με τον κατ΄οίκον περιορισμό που επιβλήθηκε για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, οι κάτοικοι στην ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ανακαλύπτουν έναν γαλανό ουρανό και έναν πιο καθαρό αέρα για να αναπνεύσουν.

Εδώ και έναν μήνα, οι βιομηχανίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, όπως και τα εργοτάξια, τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει να προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στις κύριες αρτηρίες της πρωτεύουσας… μια ξαφνική διακοπή της δραστηριότητας που επέτρεψε τη σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

“Ουδέποτε είχαμε έναν τόσο καθαρό αέρα”, δήλωσε η Ανουμίτα Ρόι Τσοουντχούρι από το Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος στο Νέο Δελχί. “Είναι απίστευτη εμπειρία, αλλά πρέπει να επωφεληθούμε και να αντλήσουμε διδάγματα από αυτήν”, είπε. Οι οργανισμοί ελέγχου της ρύπανσης σημειώνουν όλοι σημαντική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων γι αυτή την περίοδο του έτους.

Σήμερα, Ημέρα της Γης, η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί κατέγραφε μια μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων PM2,5 46 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Παρότι η συγκέντρωση αυτή αντιπροσωπεύει σχεδόν το διπλάσιο του ορίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), 25μg/m3 σε 24ωρη βάση, η τιμή αυτή αποτελεί καλή είδηση για την πρωτεύουσα της Ινδίας όπου η ρύπανση είναι ενδημική και φθάνει σε τρομακτικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Είναι σαν το Νέο Δελχί πριν από 20 ή 30 χρόνια”, δήλωσε ο Κρίσνα Σινγκ, ένας κρατικός λειτουργός. “Είναι τόσο κρίμα που δεν επιτρέπεται να βγούμε έξω μόνο για να το χαρούμε”, είπε. Πολλές πόλεις της χώρας του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων βλέπουν επίσης αισθητή βελτίωση στο περιβάλλον τους.

Στο βόρειο κρατίδιο Παντζάμπ, οι κάτοικοι της πόλης Τζαλαντάρ δημοσίευσαν φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τις κορυφές των Ιμαλαΐων, οι οποίες συνήθως δεν φαίνονται λόγω της σκόνης και της αιθαλομίχλης. Το νερό του Γάγγη καθαρίζει σταδιακά λόγω της παύσης της δραστηριότητας κατά μήκος αυτού του ιερού ποταμού, σύμφωνα με δημόσια υπηρεσία.

“Η πανδημία μάς μαθαίνει ότι πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο σεβασμού και εφαρμογής των προγραμμάτων μας για τον καθαρισμό του αέρα”, υπογραμμίζει η Ανουμίτα Ρόι Τσοουντχούρι. “Είμαι περήφανη που κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι έχουν κατανοήσει την αξία της καθαρής ατμόσφαιρας και ελπίζω αυτό να δημιουργήσει ένα κίνημα για τη διατήρησή της”, προσθέτει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα