Χριστούγεννα 2022: Τι καιρό θα κάνει μέχρι και τις γιορτές

Χριστούγεννα 2022: Τι καιρό θα κάνει μέχρι και τις γιορτές
Ηλιοφάνεια στην Αθήνα Nick Paleologos / SOOC

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις μέρες των Χριστουγέννων από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα κυλήσουν οι μέρες των Χριστουγέννων στη χώρα μας, χωρίς σημαντικές βροχές και με βοριάδες στα 6 με 7 μποφόρ, πιθανόν τοπικά και 8 μποφόρ στο Αιγαίο που δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοικές συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από σήμερα έως και το τέλος αυτής της εβδομάδος θα έχουμε έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.

Οι θερμοκρασίες αυτές κατά μέσο όρο φτάνουν σε επίπεδα των 8 με 10 περίπου βαθμών Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Οι μέγιστες τιμές είναι ενδεικτικές για τις διάφορες περιοχές της χώρας και μέσα στην παρένθεση καταγράφεται η απόκλιση από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα.


Οι μεγάλες θερμοκρασιακές αντιθέσεις είναι εμφανείς και στις δυο παρακάτω φωτογραφίες όπου παρουσιάζονται οι μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες της Παρασκευής με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες της ερχόμενης Τρίτης.

Οι περιοχές του υετού για τις επόμενες ημέρες θα είναι περιορισμένες αν και στις αρχές της εβδομάδος με την ψυχρή εισβολή δεν αποκλείονται βροχές και στα ορεινά της βόρειας Ελλάδος παροδικές χιονοπτώσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα έχουμε καιρό “βορείου ρεύματος” με τοπικές βροχές και στα βόρεια ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα της Τρίτης. και οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές για την εποχή.

Να κλείσουμε με το μετεώγραμμα της Αθήνας όπου είναι ευδιάκριτη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη μέχρι το τέλος της εβδομάδος και απότομη η πτώση της θερμοκρασίας από τις αρχές της εβδομάδος και μετά.


Εάν επαληθευτούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα τις ημέρες των Χριστουγέννων θα επικρατήσουν κανονικές θερμοκρασίες χωρίς σημαντικά φαινόμενα, τα οποία παρουσιάζουν κάποια τάση να επιστρέψουν μετά τα Χριστούγεννα.

Τα “λευκά Χριστούγεννα” πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν στο μύθο και στις διηγήσεις του Παπαδιαμάντη, και δεν αποτελούν χαρακτηριστικό των περισσοτέρων περιοχών της Χώρας μας. Η χαρά αυτών των ημερών βρίσκεται περισσότερο στη ζεστασιά της οικογένειας παρά στο λευκό του χιονιού.

Ειδικά για την Αθήνα, το χιόνι είναι πολύ σπάνιο, καθώς τα τελευταία 100 χρόνια χιόνισε, το 1949 και το 1968 ανήμερα Χριστουγέννων και παραμονή το 1962 και το 1992. Απ’ οτι θυμάμαι στη Νέα Φιλαδέλφεια χιόνισε για λίγο το 1986, χωρίς όμως να το στρώσει, ενώ την επομένη των Χριστουγέννων χιόνισε το 1991.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα