Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Καταιγίδα. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν.

Η κακοκαιρία Αθηνά” συνεχίζει την επέλασή της σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν τις επόμενες ώρες τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

Στο παρακάτω Tweet έχουμε προσθέσει τους δείκτες EFI (Extreme Forecast Index) για την Κυριακή και τη Δευτέρα και αφορούν τα ύψη βροχόπτωσης. Την Κυριακή ο δείκτης είναι υψηλότερος για τη Δυτική και την Βόρεια Ελλάδα , ενώ τη Δευτέρα οι υψηλότερες τιμές βρίσκονται στη Μακεδονία.

Την Κυριακή οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Στον Χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα ύψη βροχής 24ωρου για την Κυριακή όπου σε τοπικό επίπεδο ξεπερνούν και τα 100 mm βροχής.

 

Για τη Δευτέρα από τις πρωινές ώρες οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που θα εξακολουθήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ παράλληλα θα επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία. Πάντως όπως φαίνεται και στον επόμενο χάρτη με τον 24ωρο υετό, αλλά και στον δείκτη EFI τα μεγαλύτερα ύψη βροχές εντοπίζονται τη Δευτέρα στη Μακεδονία και κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης , Χαλκιδικής και Σερρών (στα νότια).

 

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε τους χάρτες ανώτερης ατμόσφαιρας στη στάθμη των 500 hPa όπου φαίνεται η θέση των χαμηλών Δευτέρα 00, 12 και Τρίτη 00. Την Τρίτη μπορείτε να διακρίνετε την εξασθένηση του συστήματος με χαμηλά ύψη υετού , ενώ στα βόρεια αναπτύσσεται ένα άλλο σύστημα το οποίο θα κινηθεί νοτιότερα και θα δημιουργήσει ανάλογη κατάσταση στα μέσα της εβδομάδος.

 

Αυτήν την περίοδο κατά κανόνα αυτή η κίνηση των συστημάτων χαρακτηρίζεται απόλυτα φυσιολογική καθώς οι ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειότερα πλάτη της Ευρώπης εισβάλλουν ανεμπόδιστα στη Μεσόγειο, δημιουργώντας τις πρώτες ουσιαστικές ατμοσφαιρικές διαταραχές του φθινοπώρου. Έτσι εδραιώνεται ένα τυπικά φθινοπωρινό σκηνικό σε ολόκληρη την επικράτεια, εν αντιθέσει με τον προηγούμενο μήνα που η φθινοπωρινή οσμή περιορίζεται στη Δ/ΒΔ χώρα και ακολούθως στην ανατολική ηπειρωτική προσήνεμη πλευρά . Οι μεταβολές που παρατηρούνται στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας λόγω μεταβολής του θερμικού ισοζυγίου πάνω από τη Μεσόγειο, ενεργοποιούν την αύξηση της υφεσιακής δραστηριότητας στα πλάτη της Μεσογείου. Οι περιοχές όπου γεννιούνται οι υφέσεις (κυκλογέννεση) την περίοδο αυτή είναι συνήθως οι δυτικές περιοχές της Μεσογείου, ιδίως ο Κόλπος του Λέοντος (ΒΑ Ισπανία/ΝΔ Γαλλία) το Τυρρηνικό πέλαγος , ο κόλπος της Γένοβας και η βόρεια Αδριατική Θάλασσα.

Για την εξέλιξη του καιρού στα μέσα της εβδομάδος θα αναφερθούμε τις επόμενες ημέρες , ενώ μπορείτε να πάρετε μια πρώτη εικόνα από την πρόγνωση πολλών ημερών της ΕΜΥ.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει κακοκαιρίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα