Καιρός: Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα – Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο, αλλά και τοπικές καταιγίδες

Καιρός: Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα – Στους 42 βαθμούς το θερμόμετρο, αλλά και τοπικές καταιγίδες
Καλοκαίρι στην Αθήνα Eurokinissi

Στα "κόκκινα" και σήμερα η θερμοκρασία ξεπερνώντας τοπικά τους 40 βαθμούς, ενώ την ίδια ώρα στη βόρεια Ελλάδα αναμένονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς μας δίνει αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο και τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικά και τα μέτρα προφύλαξης.

Δύσκολη μέρα προμηνύεται και η σημερινή, καθώς θα υπάρξει κορύφωση της ζέστης, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς των θερμών αέριων μαζών, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει τοπικά στους 41 και πιθανόν στους 42 βαθμούς Κελσίου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του καιρού του Σαββάτου θα είναι οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη καθώς θα διέλθει από το μεσημέρι και μετά ένα ψυχρό μέτωπο.

Από πλευράς επικινδυνότητας πυρκαγιών το Σάββατο θα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο φωτιάς για Κύθηρα, Λακωνία, Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία. σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα τις επόμενες μέρες και θα επικρατήσει διάταξη μελτεμιού στο Αιγαίο, με εντάσεις όχι παραπάνω από 6 με 7 μποφόρ στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου παροδικές νεφώσεις και, έως το μεσημέρι, τοπικοί όμβροι. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Μακεδονία παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός αλλά τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και, κυρίως στην Πελοπόννησο, θα σημειωθούν σποραδικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά.

ΤΡΙΤΗ

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση, στα δυτικά και βόρεια 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μετά το κύμα καύσωνα η θερμοκρασία στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα επανέλθει σε κανονικές τιμές περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου ενώ τάση για νέα άνοδο αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που θα επικρατήσουν το Σάββατο, θα έχουμε στις 9 Αυγούστου.

Μέτρα προφύλαξης

Για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών τις ημέρες του καύσωνα, οι ειδικοί συνιστούν:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Σημειώνεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα