Διήμερος καύσωνας με κορύφωση το Σάββατο – Ο υδράργυρος θα “χτυπήσει” τους 42 βαθμούς

Διήμερος καύσωνας με κορύφωση το Σάββατο – Ο υδράργυρος θα “χτυπήσει” τους 42 βαθμούς
Καύσωνας στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος με θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές άνω των 40 βαθμών Κελσίου - Πότε αναμένεται πτώση - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο μας Θοδωρή Κολυδά.

Η έντονη θερμή μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής αλλά και  οι δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι (λίβας) θα προκαλέσουν συνθήκες καύσωνα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς.

Οι δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι που από την Πίνδο ως καταβάτες θα εισβάλουν στο Θεσσαλικό κάμπο θα ανεβάσουν σε πολλές περιοχές την θερμοκρασία.

 

Την Παρασκευή θα επηρεαστούν λίγες περιοχές στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, ενώ το Σάββατο θα έχουμε πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί:

 

Την Παρασκευή, ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι σχεδόν αίθριος μας με περιορισμένη αστάθεια και τη θερμοκρασία τοπικά να φτάνει και τους 39 βαθμούς.

Από πλευράς επικινδυνότητας πυρκαγιών την Παρασκευή θα έχουμε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κάσο, Κάρπαθο και Κρήτη σύμφωνα με την πρόβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

 

Στον γενικό χάρτη της Ευρώπης διακρίνονται τα χαμηλά που επηρεάζουν την κεντρική Ευρώπη με άστατο καιρό:

 

 

Στον χάρτη της Βαλκανικής διακρίνεται το σχετικά ομαλό πεδίο που επικρατεί στη περιοχή μας:

 

Την Παρασκευή αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 37 βαθμούς, στα δυτικά τους 38 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 32 με 37 βαθμούς Κελσίου.

 

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Η Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν. Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα