Πιο κοντά στα 40άρια: Πώς θα κινηθεί ο υδράργυρος το επόμενο 15ήμερο

Πιο κοντά στα 40άρια: Πώς θα κινηθεί ο υδράργυρος το επόμενο 15ήμερο
Στιγμιότυπα απο το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Ηλιοφάνεια και ζέστη περιμένουμε στη χώρα, η οποία κλιμακώνεται από την Τρίτη - Δείτε πώς θα κυλήσει ο καιρός και πώς μπορείτε να κάνετε από το σπίτι μια σχετικά ασφαλή πρόγνωση της θερμοκρασίας για τις επόμενες μέρες.

Στο σημερινό μας άρθρο δίνουμε την άμεση πρόγνωση του καιρού και αναφερόμαστε στο πρόσκαιρο κύμα ζέστης που προβλέπεται αύριο, Τρίτη. Σήμερα θα δούμε ποια θα είναι η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού από αξιόπιστα «μετεωρολογικά εργαλεία » και θα ξαναθυμίσουμε τα απλά βήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σχετικά ασφαλή πρόγνωση της θερμοκρασίας γιαυτό το χρονικό διάστημα.

Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα Wetterzentrale.de και πατάμε πρώτα την 7η επιλογή “Diagrams” και ακολούθως την 4η επιλογή στο κεντρικό μενού, με το πράσινο χρώμα. Eπιλέγουμε την περιοχή από τον χάρτη που εμφανίζεται αριστερά πχ. Αθήνα (38 γ. πλάτος 24 γ. μήκος). Μόλις επιλέξετε την περιοχή που επιθυμείτε, εμφανίζει το παρακάτω διάγραμμα:

(Δείτε το και στη διεύθυνση http://old.wetterzentrale.de/pics/MS_2438_ens.png)

Αν κανείς θέλει να δει τι θερμοκρασία θα έχει για παράδειγμα αύριο, Τρίτη, στην Αθήνα το διάγραμμα “διαβάζεται” ως εξής: Η άσπρη γραμμή εμφανίζει τη «μέση τιμή» ή καλύτερα την πιο πιθανή τιμή της θερμοκρασίας για τη στάθμη των 850 hPa (mb). Στο διάγραμμά θα παρατηρήσει κανείς ότι προβλέπονται περίπου 23 βαθμοί Κελσίου. Υπενθυμίζεται ότι για να βρει κανείς τη θερμοκρασία στην επιφάνεια πρέπει να προσθέσει περίπου 15 βαθμούς Κελσίου.

Άρα βγαίνει το συμπέρασμα ότι για τις 17 του μηνός η πιο πιθανή θερμοκρασία για την Αθήνα είναι οι 38 βαθμοί Κελσίου (15+23).

Αν θέλει κανείς να πάει παρακάτω και να δει τι θερμοκρασία θα επικρατεί για παράδειγμα στις 23 του μηνός (όπου η θερμοκρασία πάλι ξανανεβαίνει) θα παρατηρήσει ότι θα είναι στους 22 περίπου βαθμούς στα 850 hPa, δηλαδή στους 15+22=37 βαθμούς στην επιφάνεια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι για την ίδια ημέρα υπάρχει «τρέξιμο με 18 βαθμούς και άλλο τρέξιμο με 25 βαθμούς στα 850 hPa . Οι αποκλίσεις γίνονται σημαντικές μετά την έκτη ημέρα της πρόγνωσης και γιαυτό τον λόγο οι μετεωρολόγοι αποφεύγουν να αναφέρονται σε επιχειρησιακές προγνώσεις πέραν των επτά ημερών είτε αυτές αφορούν την θερμοκρασία είτε τον υετό.

Στο παραπάνω μετεώγραμμα μπορούμε να παρατηρήσουμε επίσης ότι υπάρχει η τάση βροχοπτώσεων μετά τις 23 Ιουλίου. Είναι πολύ μακριά βέβαια, οι πιθανότητες δεν είναι ασφαλείς. Aπλά το “κρατάμε” στην άκρη του μυαλού μας , όπως και το ότι δεν “φαίνεται” να έχουμε ιδιαίτερες ζέστες, κάτι που είχαμε επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μας.

Καλή εβδομάδα και καλό καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα