Άγιο φως: Τι αλλάζει στη διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα

Άγιο φως: Τι αλλάζει στη διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα
Στιγμιότυπo από την Ανάσταση Eurokinissi

Ο δικηγόρος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λ. Κιτσάρας περιέγραψε πώς θα πραγματοποιηθεί η τελετουργία στον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού και πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στη χώρα μας.

Τη διαδικασία μεταφοράς και άφιξης του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα περιέγραψε ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Λάμπρος Κιτσάρας σε δηλώσεις του στο Open.

Ειδικότερα, ο κ. Κιτσάρας ανέφερε τα εξής: «Θα προσαρμοστεί φέτος και η διαδικασιία της αφής και της μεταφοράς του Αγίου Φωτός στα μέτρα προστασίας για την πανδημία. Θα γίνει κανονικά το τελετουργικό της αφής εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά κεκλεισμένων των θυρών. (Εντός του ναού) θα είναι μόνο οι ιερείς και κάποιοι επίσημοι της ισραηλινής αστυνομίας όπως γίνεται πάντα, με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία. (..) Εν συνεχεία με συνοδεία της ισραηλινής αστυνομίας, εκπροσώπου του ελληνικού προξενείου και μάλλον κάποιου εκπροσώπου του Πατριαρχείου θα μεταφερθεί το Άγιο Φως με εννέα φανάρια στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Εκεί θα περιμένουν εννέα αεροσκάφη από εννέα διαφορετικές ορθόδοξες χώρες.

Το ελληνικό αεροσκάφος θα είναι μάλλον στρατιωτικό, θα έχει μέσα εκπρόσωπο της Εξαρχίας, τον ίδιο τον Έξαρχο και κάποιον ακόμα από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Δεν θα κατέβουν από το αεροσκάφος γιατί τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά – το Άγιο Φως θα παραδοθεί στη σκάλα. Θα απογειωθεί το αεροσκάφος και θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Εκεί μάλλον θα το υποδεχτεί  εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης όμως γίνεται πάντα κατά την εθιμοτυπία. Εν συνεχεία το Άγιο Φως θα πάει στην Εξαρχία και από εκεί θα διανεμηθεί με μέτρα που θα αποφασίσει η ελληνική πολιτεία. Άκουσα εκπρόσωπο της κυβέρνησης που έλεγε ότι θα διανεμηθεί όπου το κατά δυνατόν όπου μπορεί να διανεμηθεί χωρίς να παραβιαστούν τα μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να πετάξουν απευθείας πτήσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα.»

Ερωτηθείς για το αν θα διαφοροποιηθεί κάτι στην τελετουργία φέτος λόγω των μέτρων, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων απάντησε αρνητικά: «Η μόνη διαφοροποίηση φέτος στην τελετή θα είναι η απουσία του εκκλησιάσματος. Κατά τα άλλα το τελετουργικό είναι εκ παραδόσεως χιλίων ετών το ίδιο: Γίνεται μια περιφορά γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και ψάλλονται οι συγκεκριμένες ψαλμωδίες της ημέρας της Αναστάσεως. Στη συνέχεια, αφού βγάλει τα άμφιά του ο Πατριάρχης και μείνει μόνο με έναν λευκό χιτώνα, εισέρχεται στον Ναό της Αναστάσεως, εκεί γίνεται η τελετή της αφής κατά το εθιμοτυπικό και στη συνέχεια εξέρχεται και μεταδίδει το Άγιο Φως όταν υπάρχουν πιστοί στους πιστούς. Μετά με κανδήλες το Άγιο Φως μεταφέρεται στα αεροπλάνα που θα το μεταφέρουν σε άλλες χώρες.»

«Το Άγιο Φως είναι στην καρδιά μας και το λέω αυτό ειλικρινά, επομένως δεν νομίζω ότι πρέπει να αγχωθεί κάποιος Χριστιανός επειδή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα εμποδιστεί υλικά το Άγιο Φως να φτάσει στην εκκλησία. Το Άγιο Φως είναι παντού αρκεί να το σκεφτόμαστε έτσι» κατέληξε ο κ. Κιτσάρας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Υπενθυμίζεται ότι η τέλεση της αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Την παρακολουθούν χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι.

Η τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται στις 12 η ώρα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και αποτελείται από τρία στάδια:

α. Λιτανεία,

β.Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και

γ. Τις προσευχές του Πατριάρχη για τον αγιασμό και λήψη του Αγίου Φωτός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα