#αιμοδοσία_θανάτου: Μόνο ντροπή για τον “οχετό” ομοφοβίας στο Twitter

#αιμοδοσία_θανάτου: Μόνο ντροπή για τον “οχετό” ομοφοβίας στο Twitter
istockphoto

Τα ακροδεξιά τρολς εξέφρασαν για ακόμη μια φορά το μίσος τους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με αφορμή το νέο έντυπο για τους εθελοντές αιμοδότες. 

Μόνο οργή μπορεί να νιώσει όποιος έχει στοιχειώδη νοημοσύνη και ενσυναίσθηση σχετικά με το αισχρό hashtag #αιμοδοσια_θανατου που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των trends στο Twitter τις τελευταίες ώρες, με αφορμή το νέο έντυπο για τους εθελοντές αιμοδότες.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο έντυπο αιμοδοσίας, που υπεγράφη μετά από σχετική υπουργική απόφαση, αντικαθιστά το προηγούμενο που απέκλειε όσους είχαν έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Στην Ελλάδα, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γενικότερα όσοι άνδρες είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά έστω και μια φορά από το 1977 με άτομο του ιδίου φύλου, αποκλείονταν εφ’ όρου ζωής από την εθελοντική αιμοδοσία, τη στιγμή που αρκετές χώρες της Ευρώπης είχαν απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη στιγματιστική νομοθεσία εδώ και χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αναρτημένο οδηγό της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας για τα κριτήρια των αιμοδοτών, το Σεπτέμβριο του 1985, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστούσε την απαγόρευση της αιμοδοσίας σε όλους τους άνδρες που είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά με κάποιον άντρα από το 1977.

Η σύσταση υπογράμμιζε ότι άνδρες που είχαν σεξουαλική σχέση με άνδρα έστω και μία φορά θα πρέπει να αποκλείονται οριστικά από την αιμοδοσία.

Ο όρος “άνδρες που είχαν σεξουαλική σχέση με άνδρα” χρησιμοποιήθηκε το 1992. Ο ορισμός περιλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και εκδιδόμενους άνδρες που μπορεί να έχουν οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και τους άνδρες που υιοθετούν παρόμοιες σεξουαλικές συμπεριφορές σε οποιαδήποτε πλαίσια, όπως για παράδειγμα στις φυλακές.

Έτσι, αποφεύγονται χαρακτηρισμοί όπως ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος και γενικότητα χαρακτηρισμοί σχετικά με την σεξουαλικότητα ή και την ταυτότητα φύλου.

Μέχρι και σήμερα, η ελληνική Πολιτεία απέκλειε μια κοινωνική ομάδα από την αιμοδοσία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού της, εντείνοντας τον στιγματισμό. Και τώρα, που – έστω και καθυστερημένα – η Πολιτεία κάνει κάποια βήματα προόδου, κάποιοι γύρω μας σκέφτονται τόσο οπισθοδρομικά εν έτη 2022, δείχνοντάς μας με πόση ευκολία μπορούν να εξαπολύσουν το ομοφοβικό τους μίσους…

Το γεγονός ότι το το hashtag #αιμοδοσια_θανατου βρίσκεται το τελευταίο 24ωρο στη δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων του ελληνικού Twitter, δείχνει ότι ο ρατσισμός στην Ελλάδα καλά κρατεί, αλλά και το εξίσου σημαντικό, ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε οι “απόψεις” του καθενός στο διαδίκτυο πολλές φορές δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αντιεπιστημονικές ανοησίες…

“Απόψεις” σχετικά με το πώς πραγματοποιείται η αιμοδοσία και πώς (δεν) επεξεργάζεται το αίμα, “απόψεις” σχετικά με το πώς μπορείς να “γίνεις” ομοφυλόφιλος λαμβάνοντας αίμα από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, “απόψεις” ατόμων που “ωρύονται” ότι οι “γκέι οροθετικοί” θα μας κολλήσουν όλους HIV

Ευτυχώς, ανάμεσα στα ακροδεξιά τρολς, τα οποία “ξέρασαν” το μίσος τους (για ακόμη μια φορά) κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, υπήρξαν και κάποιοι φωνές λογικής.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα χρειαζόμαστε 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ετησίως, που να προσφέρουν προγραμματισμένα αίμα 2-3 φορές το χρόνο, ωστόσο αυτό που λείπει είναι ένα οργανωμένο σύστημα προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, “έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1,5% είναι αιμοδότες”.

Επιστημονικός λόγος, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, η απάντηση σε όσους θεωρούν ότι το “σκοτάδι” θα μείνει για πάντα. Ευτυχώς δεν θα τους περάσει!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα