Αντιδράσεις για νέο συνέδριο γονιμότητας

Αντιδράσεις για νέο συνέδριο γονιμότητας
Shutterstock

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει νέο συνέδριο γονιμότητας που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 8/11, μόλις πέντε μήνες μετά τον σάλο που προκάλεσε αντίστοιχο συνέδριο στα Ιωάννινα.

Πέντε μόλις μήνες μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το “1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας” και το γεμάτο στερεότυπα προωθητικό σποτ, το οποίο εν συνεχεία ακυρώθηκε λόγω των δικαιολογημένων οργισμένων αντιδράσεων, νέο αντίστοιχου περιεχομένου και σκοταδισμού συνέδριο επανέρχεται, αυτή τη φορά στην Κατερίνη από τη “Σχολή Γονέων” του “Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης” και με τη συμμετοχή του Γιώργου Πατούλη.

Το εν λόγω συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8/11 στις 8μ.μ,. με τη μορφή διαδικτυακής εκδήλωσης και με ομιλία, τόσο του Περιφερειάρχη Αττικής όσο και του καθηγητή Ιατρικής και Γ.Γ της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής, Κωνσταντίνου Πάντου, που είχε ρόλο ομιλητή και στο συνέδριο των Ιωαννίνων.

Στη συνδιοργάνωση φέρει την ‘υπογραφή” της και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Η συζήτηση θα προβληθεί live από το κανάλι της σχολής στο YouTube, στο οποίο υπάρχουν πολλά ακόμη βίντεο από ομιλίες κυρίως ανδρών και ιερέων.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κορομπίλης, πρόεδρος της “Σχολής Γονέων Κατερίνης”, “οι ομιλητές θα αναφερθούν και στο ακυρωθέν 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που θα γινόταν το καλοκαίρι του 2021 στα Ιωάννινα με αφορμή το κάτωθι βίντεο και πραγματευτούν πολλά από τα θέματα του Ακυρωθέντος Συνεδρίου”, κοινοποιώντας το απαράδεκτο σποτ που παρουσίαζε την αναπαραγωγή της γυναίκας ως “στόχο ζωής”, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και ενισχύοντας το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί.

Ανακοίνωση ζητά “να εκλείψουν τα ζευγάρια που έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα”

Στη σχετική ανακοίνωση της διαδικτυακής εκδήλωσης μάλιστα αναφέροντα τα εξής: Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπογραμμίσουμε την αξία και την σημασία της ενημέρωσης γύρω από τα θέματα της γονιμότητας, να παρουσιάσουμε τη σημερινή εικόνα, η οποία ξεκάθαρα αναδεικνύει ότι η υπογεννητικότητα μαστίζει τη σύγχρονη κοινωνία, και ο βασικός λόγος που την χαρακτηρίζει είναι η έλλειψη γνώσης για τα ζητήματα της γονιμότητας.

Όραμα όλων όσων υπηρετούν την ανθρώπινη αναπαραγωγή είναι να μιλάμε για υπογονιμότητα μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ουσιαστικοί ιατρικοί λόγοι. Να εκλείψουν τα ζευγάρια εκείνα που λόγω της ανεπαρκούς ενημέρωσης βρίσκονται αντιμέτωπα με προβλήματα υπογονιμότητας και καταλήγουν άτεκνα σε προχωρημένη ηλικία ανεξαρτήτως των προσπαθειών θεραπείας μέσω Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η προαγωγή της γνώσης και πρόληψης μέσω οικογενειακού προγραμματισμού με συνεχιζόμενη εκπαίδευση αποτελούν βασικό πυλώνα διαφύλαξης της γονιμότητας, που μέσα από πολιτικές στρατηγικές θα αναχαιτίσουν τη δυσμενή για τη χώρα μας αρνητική δημογραφική εξέλιξη της γήρανσης και υπογεννητικότητας του πληθυσμού.

Η γνώση είναι η κινητήριος δύναμη εκείνη, που θα ευαισθητοποιήσει και θα ενδυναμώσει τον καθένα μας να προτάξει τη φωνή του για να διεκδικήσει το αύριο που είναι η δημιουργία οικογένειας έγκαιρα”.

Οι νέες αντιδράσεις δεν έφεραν ακύρωση

Όπως ήταν λογικό, το νέο αυτό συνέδριο έφερε αντιδράσεις στα social media αλλά και σε προσωπικότητες του πολιτικού χώρου.

Ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 στηλιτεύει το εν λόγω συνέδριο, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του:

Στις 8/11/21, στην Κατερίνη, λιγότερο από ένα χρόνο μετά το απαράδεκτο Συνέδριο Γονιμότητας, που ακυρώθηκε στα Ιωάννινα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου του κόσμου των φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων, επανέρχεται η ίδια θεματολογία υπό μορφή εκδήλωσης που διοργανώνεται αυτή τη φορά από την Σχολή Γονέων και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, με ομιλητές και πάλι τον Καθηγητή αναπαραγωγής Κωνσταντίνο Πάντο και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Για άλλη μια φόρα, οι γυναίκες που είναι και οι μόνες που τις αφορά η μητρότητα, λείπουν από την εκδήλωση. Για άλλη μια φορά, βλέπουμε την Εκκλησία και το κράτος να επεμβαίνουν στις ζωές μας και κυρίως στα σώματά μας. Οι απαράδεκτες αυτές εκδηλώσεις μόνο με σκοταδιστικές αντιλήψεις άλλων εποχών μπορούν να συγκριθούν και θυμίζουν έντονα την εποχή του Μεσαίωνα”

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου, κατηγόρησε τον Γιώργο Πατούλη ότι συμμετέχει σε “ένα σε μισογυνικό συνέδριο γονιμότητας”, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως “απαράδεκτη, θλιβερή, οπισθοδρομική”.

Ο κ. Περιφερειάρχης είναι υπότροπος. Μετά από το φιάσκο της σεξιστικής εκδήλωσης του περασμένου Ιουνίου, παίρνει ξανά μέρος, σε μισογυνική εκδήλωση. Εκδήλωση που παραπέμπει ευθέως σε πατριαρχικές αλλά και αντιεπιστημονικές λογικές που αντιμετωπίζουν και ορίζουν τις γυναίκες ως αναπαραγωγικές μηχανές. Πρόκειται για απαράδεκτη, θλιβερή, οπισθοδρομική απόφαση. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των σωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό οφείλει να μην το ξεχνά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής, που έχει και την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Η απόφασή του εκθέτει την Περιφέρεια Αττικής, ακυρώνοντας τη δουλειά που είχε γίνει από τη διοίκηση της Δύναμης Ζωής για την προώθηση των έμφυλων δικαιωμάτων, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις κακοποιημένες γυναίκες, Ο κ. Περιφερειάρχης οφείλει στους πολίτες της Αττικής να ακυρώσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο του σκοταδισμού. Το λάθος συνέδριο με το λάθος αντικείμενο και την αναχρονιστική οπτική που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην αφίσα του : δύο άνδρες “εξηγούν” στις γυναίκες τι έκαναν λάθος και δεν απέκτησαν παιδί και τις ενοχοποιούν για την υπογονιμότητα, την υπογεννητικότητα, το δημογραφικό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα