Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιοι συμμετέχουν – Συγκεντρώσεις και πορείες

Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Ποιοι συμμετέχουν – Συγκεντρώσεις και πορείες
Πορεία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου AP Photo/Michael Varaklas

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα κατά του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Ποιοι κάνουν στάση εργασίας.

Σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρά η ΑΔΕΔΥ σήμερα, Τετάρτη (16/6), μαζί με την ΠΝΟ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και την ΠΟΘΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από 13:00 έως 17:00 και συλλαλητήριο στις 4.00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα – στις 10.30 π.μ και στις 5 το απόγευμα – ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.

ΑΔΕΔΥ: Απεργία με εξαιρέσεις

Εικοσιτετράωρη απεργία ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ «για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ωστόσο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την απεργία παράνομη μέχρι τις 10:00 το πρωί.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή στην ΑΔΕΔΥ για τη διασφάλιση των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η κήρυξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών για την Τετάρτη 16 Ιουνίου “μπορεί να θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην απρόσκοπτη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την ομαλή διενέργειά τους”.

Κατά τη συζήτηση για το αίτημα του υπουργείου Παιδείας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική στο σύνολο η απεργία της ΑΔΕΔΥ, η τελευταία διαβεβαίωσε το δικαστήριο τόσο για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις και των υπαλλήλων του υπουργείου, όρο και άλλων σωματείων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τις ανακοινώσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πάντως και τα Μέσα Μεταφοράς είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας μετά τις 10 το πρωί.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Απεργία και συλλαλητήριο

Εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα, Τετάρτη (16/6) και συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σε έκτακτη συνεδρίασή του, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο, αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του.

Δεμένα τα πλοία σήμερα

Τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) εξήγγειλαν 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, η οποία ισχύει από τις 00:01 τα ξημερώματα έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (16/6).

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την κατάργηση του νόμου για τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S,Π/Κ & Ο/Γ Μικρών Αποστάσεων.

“Το δίκιο του αγώνα κρίνεται στους καταπέλτες των πλοίων και όχι στις αίθουσες δικαστηρίων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) η οποία συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στις 10 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κυβέρνηση – κεφάλαιο επιχειρούν ένα στρατηγικό χτύπημα συντριβής των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού(ΠΕΝΕΝ) ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την κατάργηση των νόμων 4150/2013,4714/2020, 2687/1953, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων και επιμήκυνση του χρόνου ανεργίας”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Μάλιστα, η ΠΕΝΕΝ καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση στις 5:30 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Και η ΠΟΘΑ κήρυξε απεργία

Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου κήρυξε για σήμερα, Τετάρτη (16/6) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα επιφέρει ραγδαία αύξηση της ανεργίας, τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία» και τονίζει: «Η ΠΟΘΑ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της, ώστε να μην ενταθούν οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά τα βάρη των μνημονίων σηκώνουν στην πλάτη τους τώρα και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την κοινωνία όρθια. Κι αυτό θα γίνει με κατοχυρωμένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με τις συλλογικές αντιστάσεις δυνατές και με προστασία και ενίσχυση τόσο των δικαιωμάτων όσο και του εισοδήματος των εργαζόμενων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα