Δικαστές κατά πόθεν έσχες

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI)
ΤΡΙΚΑΛΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI) EUROKINISSI

Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις  για την  προστασία των  προσωπικών δεδομένων

Ενωπίον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή  που έχουν καταθέσει τέσσερις δικαστικές Ενώσεις κατά της υπουργικής απόφασης που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης, η εισηγήτρια Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, επισήμανε ότι το ΣτΕ αυτεπάγγελτα θα εξετάσει εάν η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με «την συνταγματική αρχή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών  λειτουργών και την αρχή της οργανωτικής διάκρισης των λειτουργιών», κατά το σκέλος εκείνο που «ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων των δικαστικών και  εισαγγελικών λειτουργικών» ανατίθεται με διάταξη νόμου «σε επιτροπή η οποία δεν ανατάσσεται στην δικαστική λειτουργία και στην οποία συμμετέχει μειοψηφικός αριθμός δικαστικών λειτουργών».

Οι Ενώσεις στρέφονται ως προς ορισμένες διατάξεις της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου  και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη  Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως τα εξής:

Οι δηλώσεις για τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ,

 Τα στοιχεία  των οικείων συγγενών  (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων,  εγγονών, κ.ά.) που θα πρεπει να δηλώνονται, τη στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2)  Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4)  Ένωση Διοικητικών Δικαστών. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

SHARE: