Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος βρήκε κενά στην εισαγγελική πρόταση για αναστολή σε όλους

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος βρήκε κενά στην εισαγγελική πρόταση για αναστολή σε όλους
H πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη και η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου Eurokinissi

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη ζήτησε διευκρινίσεις από την εισαγγελέα της έδρας για την εισήγησή της, με την οποία πρότεινε την αναστολή για όλους τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής πλην Ρουπακιά.

Ερωτήματα που δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει το δικαστήριο, το οποίο φαίνεται πως είχε κενά ως προς την εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών των ποινών, έθεσε η Μαρία Λεπενιώτη οδηγώντας στην παύση της διαδικασίας.

Η πρόεδρος με την έναρξη της διαδικασίας πήρε το λόγο και ζήτησε από την εισαγγελέα διευκρινίσεις γύρω από την εισήγηση της με την οποία πρότεινε να δοθεί σε όλους αναστολή της ποινής τους, πλην του Γ. Ρουπακιά.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

“Η κ. εισαγγελεας είπε ότι δεν προκύπτει να διαπράξουν κι αλλά εγκλήματα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα είναι λευκά πλην των ονομαστικά αναφερομένων Μιχαλολιάκου και των Αλεξόπουλου, Γρέγου και Μπούκουρα. Μισό λεπτό κυρία εισαγγελέα να ολοκληρωσω. Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και οι Αναδιώτης, Δασκαλάκης, Κορκοβίλης, Μαρίας, Μπαρέκας, Μιχάλαρος, Πατέλης, Πόπορη, Χατζηδάκης και άλλοι. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης, όπως οι Λιακοπουλος, Στεργιόπουλος, Τσιατούνης, Αγριογιάννης, Παπαβασιλείου, Πανταζής και άλλοι. Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. 

Δεύτερον η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε το λογο ο δικηγόρος του κ Ματαθιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα πρέπει να αναζητηθεί επιμέλεια της εισαγγελίας αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός”. 

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξιας πράξεις. 

Προεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους. Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσοι δεν ανέφερα εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο. 

Προεδρος: Και η πρόταση ποια είναι; 

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και για αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Προεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα

Πρόεδρος: Σημειώστε το κ.γραμματεα. Για το θέμα Λαγού τωρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; 

Συνήγορος Λαγού: Να βοηθήσω κυρία πρόεδρε. Υπάρχει βούλευμα του 2019 που οριζει πως δεν υπήρξε παραβίαση 

Προεδρος: Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.
 

Οι όροι του Λαγού

Το ζήτημα για την παραβίαση ή μη των περιοριστικών όρων του Ιωάννη Λαγού αναμένεται να μελετήσει το δικαστήριο, όταν φτάσουν στη διάθεσή του τα σχετικά βουλεύματα.

Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που υπήρξαν το 2015 ότι ο Λαγός ενώ είχε αποφυλακιστεί με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με εξαίρεση τη δυνατότητα να μεταβαίνει στη Βουλή, δεν τον τηρούσε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα – λόγω μη τήρησης των όρων- ωστόσο, φαίνεται πως ο πρώην βουλευτής είχε προσφύγει σε βάρος του βουλεύματος το 2019, το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα