Η λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως πληροφορία, κατέθεσε ο Φ. Γεωργακόπουλος στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Η λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως πληροφορία, κατέθεσε ο Φ. Γεωργακόπουλος στη δίκη Παπακωνσταντίνου
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Eurokinissi

Ο επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υποστήριξε ότι τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ όπως παρελήφθη από τον κατηγορούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο ως πληροφορία, καθώς ήταν παράνομο υλικό

Τη θέση ότι μόνο ως πληροφορία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ στη χώρας μας, επεσήμανε και ο επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φ. Γεωργακόπουλος, κάνοντας λόγο για μια διοίκηση “σε απόλυτη τυπολατρία”.

Ο μάρτυρας, που διετέλεσε πρόεδρος του ΝΣΚ κατά την υπουργία του Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι για ένα θέμα σαν τη λίστα Λαγκάρντ “χρειάζεται διακριτικότητα, μηχανισμός νομοθετικός και διοικητικός που να διευκολύνουν τους ελέγχους”.

Εισαγγελέας: Δηλαδή μας λέτε που είμαστε άχρηστοι. Δεν έχουμε αυτούς τους μηχανισμούς;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχουν, ασφαλώς, για αυτό και μέχρι σήμερα η εν λόγω λίστα ακόμα δεν έχει ελεγχθεί. Σας τα λέω αυτά, με γνώση του χώρου. Εχω υπηρετήσει χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι όπως είναι διαρθρωμένα τα πράγματα οδηγείται η διοίκηση σε απόλυτη τυπολατρία.

Εισαγγελέας: Μπορούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου να υποβάλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να δεί τι μπορεί να κάνει με τη λίστα ;

Μάρτυρας: Είναι θέμα επιλογής του εκάστοτε υπουργού αν θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση υποβαλλόταν το ερώτημα για τη λίστα, η απάντηση θα ήταν, ότι ήταν παράνομο υλικό και δεν μπορούσε χρησιμοποιηθεί. Τώρα αν το παράνομο υλικό θελήσει κάποιος να το χρησιμοποιήσει άτυπα, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Σύνεδρος: Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η λίστα; O επικεφαλής του ΣΔΟΕ χρειαζόταν εντολή;

Μάρτυρας: Άτυπα ναι. Θα μπορουσε, όπως γίνεται και με μία απλή πληροφορία.

Σύνεδρος: Το παράνομο της λίστας ο έλεγχος εμποδίζεται;

Μάρτυρας: Βεβαίως εμποδίζεται. Ατυπα μόνον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας λίστας (…) Αν κάποιος έχει ένα παράνομο υλικό, δεν μπορεί μεν να το χρησιμοποιήσει, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί εξ ιδίας πρωτοβουλίας, μπορεί να διενεργήσει ελέγχους με όσες ευχέρειες του δίδει ο νόμος.

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο Παρασκευή, όπου θα ξεκινήσει η κατάθεση του συντάκτη της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης σχετικά με το usb, κ. Δελτσίδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα