Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Πόση κοκαΐνη ρέει στους υπονόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Τι έδειξαν στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας για την χρήση απαγορευμένων ουσιών όπως η κοκαΐνη. Αθήνα ή Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της κοκαΐνης στην Ελλάδα;

Ένα ιδιαίτερο και ευφάνταστο τρόπο έχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) για να παρακολουθήσει τις τάσεις στην χρήση απαγορευμένων διεγερτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη: Αναλύει μέσω δείγματος που λαμβάνει από τους υπονόμους σε μεγάλες ή κομβικές πόλεις τα αστικά λύματα και βγάζει συμπεράσματα για την τάση από τα κατάλοιπα κοκαΐνης που εντοπίζει. Ουσιαστικά πρόκειται για μία τεράστια βιοψία.

Όπως αναφέρει στην έκθεση της τα στοιχεία από τις αναλύσεις αστικών λυμάτων για την ανίχνευση καταλοίπων κοκαΐνης που διεξήχθησαν στο πλαίσιο μελέτης σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις συμπληρώνουν τα ευρήματα των ερευνών στον γενικό πληθυσμό. Η ανάλυση λυμάτων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συλλογική κατανάλωση καθαρών ουσιών σε μια κοινότητα, τα δε αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις εκτιμήσεις επικράτησης από τις εθνικές έρευνες στον γενικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης λυμάτων παρουσιάζονται ως τυποποιημένες ποσότητες (φορτία μάζας) καταλοίπων της ουσίας ανά 1.000 κατοίκους ανά ημέρα.

Σύμφωνα με ανάλυση το 2016, τα υψηλότερα φορτία μάζας βενζοϋλεκγονίνης —του κύριου μεταβολίτη της κοκαΐνης— βρέθηκαν σε πόλεις του Βελγίου, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πολύ χαμηλά επίπεδα βρέθηκαν στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης (διάγραμμα 2.4). Από τις 33 πόλεις οι οποίες διαθέτουν στοιχεία για το 2015 και το 2016, 22 ανέφεραν αύξηση, 4 μείωση και 7 σταθερή κατάσταση. Σταθερές ή ανοδικές διαχρονικές τάσεις αναφέρονται για τις περισσότερες από τις 13 πόλεις που διαθέτουν στοιχεία για το 2011 και το 2016.

Εαν δεν βλέπετε την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη στο παραπάνω infographic που δημιούργησε το Statista με βάση τα στοιχεία της EMCDDA είναι επειδή στις δύο ελληνικές πόλεις που πραγματοποιούνται μετρήσεις (σ.σ. μετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στην Μυτιλήνη) οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Συγκεκριμένα για την Αθήνα με στοιχεία του 2017 τα φορτία μάζας κατάλοιπων κοκαΐνης ήταν 38,3 mg/ανα 1.000 κατοίκους την ημέρα όταν η αντίστοιχη τιμή για την Βαρκελώνη που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι 965,2 (σ.σ. οι τιμές που αναφέρουμε είναι μέσου όρου όλων των ημερών ενώ αυτές του πίνακα της statista αφορούν σε Σαββατοκύριακο).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Αθήνα φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα των ευρωπαϊκών πόλεων. Η τιμή των 38,3 mg που καταγράφηκε το 2017 είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την 30,4 που είχε εντοπισθεί στην ελληνική πρωτεύουσα το 2016 αλλά σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 63 mg του 2015.

Σε ότι αφορά την Θεσσαλονίκη διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν μόνο για το 2016 και οι τιμές είναι ακόμη μικρότερες. Συγκεκριμένα τα φορτία μάζας κατάλοιπων κοκαΐνης ήταν 9,7 mg/ανα 1.000 κατοίκους την ημέρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα