Συνελήφθησαν σε Κολομβία και Γερμανία δύο από τα μέλη του καρτέλ που έκλεψε τα γαστροσκόπια

Συνελήφθησαν σε Κολομβία και Γερμανία δύο από τα μέλη του καρτέλ που έκλεψε τα γαστροσκόπια

Η Κολομβιανή που παρέλαβε τα γαστροσκόπια στην Μπογκοτά για λογαριασμό του καρτέλ ναρκωτικών συνελήφθη στην Γερμανία και ένας από τους δράστες που ήρθαν στην Ελλάδα για αυτό τον σκοπό και τα έκλεψαν από ελληνικά νοσοκομεία, εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Μπογκοτά

Συνελήφθησαν στην Γερμανία και την Κολομβία αντίστοιχα, δύο από τα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών που ευθύνονται για την κλοπή των γαστροσκοπίων από ελληνικά νοσοκομεία.

Η Κολομβιανή που τα παρέλαβε στην Μπογκοτά και είναι μέλος του καρτέλ, εντοπίστηκε στην Φρανκφούρτη και συνελήφθη και ένας από τους Κολομβιανούς που ήρθαν στην Ελλάδα για αυτόν τον σκοπό εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Κολομβία.

Οι πέντε συνολικά δράστες που έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται οι άλλοι τρεις πλέον ανήκουν σε μία τουλάχιστον 20μελή ομάδα κλεφτών που αφαιρούν γαστροσκόπια από νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη για λογαριασμό καρτέλ ναρκωτικών.

Για την χρήση των γαστροσκοπίων δεν έχουν καταλήξει ακόμα οι έρευνες παρά υπάρχουν κάπου τρία σενάρια που ακολουθούν οι Αρχές.

Πριν μερικούς μήνες και όταν εξιχνιάστηκε η υπόθεση ένα από τα σενάρια που είχε εξετασθεί ήταν η πιθανότητα τα καρτέλ ναρκωτικών να χρησιμοποιούσαν τα γαστροσκόπια για την κατάποση των ναρκωτικών από μέλη τους που μετέφεραν την κοκαΐνη σε διάφορες χώρες, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εντελώς ο πραγματικός τους σκοπός.

Για την υπόθεση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης δήλωσε:

«Η επόμενη περίπτωση της παρουσίασης μας σχετίζεται με την πρόοδο της υπόθεσης, που είχε χειριστεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και αφορούσε στην εξιχνίαση τεσσάρων κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού και μηχανημάτων από Δημόσια Νοσοκομεία της Αττικής, της Λαμίας, της Λάρισας και του Βόλου, που διαπράχτηκαν από μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με προορισμό χώρες της Λατινικής Αμερικής, μέσω διεθνών εταιρειών μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η υπόθεση αυτή εκτυλίχτηκε τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2017 και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι από τη μεθοδική έρευνα των Υπηρεσιών μας είχαμε καταφέρει να ταυτοποιήσουμε πέντε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για τα οποία προχωρήσαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι με βάση τα παραπάνω διεθνή εντάλματα συνελήφθησαν:

– την 05 Νοέμβριου από τις Αρχές της Κολομβίας, στην Μπογκοτά, 50χρονος υπήκοος Κολομβίας, που είναι ένας από τους φυσικούς αυτουργούς των διαρρήξεων και

– την 03 Δεκεμβρίου από τις Αρχές της Γερμανίας, στην Φρανκφούρτη, 25χρονη υπήκοος Κολομβίας, η οποία αναφερόταν ως παραλήπτρια των δεμάτων με τα ιατρικά μηχανήματα που τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφαίρεσαν από τα νοσοκομεία της χώρας. 

Οι δυο συλληφθέντες αναμένεται να εκδοθούν στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας μας και της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, INTERPOL.

Παράλληλα, με βάση τα σχετικά εντάλματα, αναζητούνται διεθνώς και οι υπόλοιποι τρεις (3) ταυτοποιημένοι δράστες, μέσω των διαύλων της διεθνούς και ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.

Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν στην Κολομβία δύο ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο ενδοσκόπια, που είχαν αφαιρεθεί από το Νοσοκομείο της Λάρισας, τα οποία ανακτήθηκαν και αποδόθηκαν στα παραπάνω Νοσοκομεία.

Αξιολογώντας την συγκεκριμένη υπόθεση θα ήθελα να επισημάνω ότι η σύλληψη των δυο δραστών σε Κολομβία και Γερμανία, συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που αναμφίβολα έχει ως αφετηρία την ταυτοποίηση των δραστών από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Είναι μια υπόθεση, που ως γνωστό, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών Αστυνομιών αλλά και άλλων συνεργαζόμενων Υπηρεσιών, στις χώρες των οποίων έχει δραστηριοποιηθεί η εγκληματική αυτή οργάνωση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα