Εκκενώθηκε προληπτικά το Παλαιοχώρι στην Κέρκυρα - Προσαγωγή υπόπτου στη Λέρο

Πυρκαγιά σε δασική έκταση
Πυρκαγιά σε δασική έκταση EUROKINISSI

Εκκενώθηκε προληπτικά το Παλαιοχώρι Κέρκυρας για να μην αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα οι κάτοικοι του χωριού από τους καπνούς, ωστόσο η φωτιά βαίνει προς ύφεση. Καλύτερη εικόνα και στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα.

Εξαιρετικοί αποδείχτηκαν και σήμερα οι χειρισμοί του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλα τα πύρινα μέτωπα της χώρας και έτσι σύντομα και παρά τις δυσχερείς συνθήκες παρουσιάζεται εμφανής βελτίωση σε όλες τις φωτιές.

Στην Κέρκυρα λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων και της έγκαιρης ενίσχυσης των εναερίων μέσων δεν κινδυνεύουν πια το Νεοχώρι και τα Κρητικά. Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτική έκταση στην Λευκίμμη Κέρκυρας ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε σύντομα μεγάλες διαστάσεις.

ADVERTISING
Λευκίμμη Κέρκυρας
Λευκίμμη Κέρκυρας FACEBOOK (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)
Λευκίμμη Κέρκυρας
Λευκίμμη Κέρκυρας FACEBOOK (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)
Λευκίμμη Κέρκυρας
Λευκίμμη Κέρκυρας FACEBOOK (ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)

Εκκένωση πραγματοποιήθηκε ωστόσο στο Παλαιοχώρι όπου βρίσκεται πιο κοντά η φωτιά, κυρίως όμως για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τους καπνούς οι κάτοικοι, ενώ το χωριό δεν κινδυνεύει καθώς ήδη το πύρινο μέτωπο βαίνει προς ύφεση.

Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 13 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 5 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη Canadair, 2 αεροσκάφη PZL και ένα ελικόπτερο. Συνδράμουν δύο υδροφόρες ΟΤΑ και ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο.

Στην Πελοπόννησο, σε ύφεση βρίσκεται πλέον και το πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση, στην περιοχή Ίσαρης στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, δίχως να κινδυνεύσει κατοικημένη περιοχή. Στην Πυροσβεστική κέρδισαν και τα δύο στοιχήματα στην περιοχή, πρωτίστως να μην απειληθεί η 4η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ΔΕΗ λόγω εγγύτητας με το πύρινο μέτωπο και για παν ενδεχόμενο έγινε αντιπυρική ζώνη γύρω από το εργοστάσιο και βεβαίως να μην πέσει η φωτιά στο δάσος με τις καστανιές όπου εκεί η κατάσταση θα μπορούσε να πάρει χειρότερη τροπή.

Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις παραμένουν 50 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδράμουν δύο υδροφόρες της Περιφέρειας και ένα μηχάνημα έργου.

Στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ωστόσο παραδόθηκαν στις φλόγες δύο θερμοκήπια. Στο σημείο παραμένουν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 10 πυροσβέστες.

Ευχάριστα είναι τα νέα και από την Λέρο, όπου πλέον η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και πήρε γρήγορα διαστάσεις βρίσκεται επίσης σε ύφεση και βαίνει υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο παραμένει και επιχειρεί ο μοναδικός πυροσβέστης του νησιού μαζί με 8 άντρες από την 1η ΕΜΑΚ που μετέβησαν με ελικόπτερο και εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και του Πολεμικού Ναυτικού και εναέρια μέσα.

Θα αποσταλεί και ένα κλιμάκιο πυροσβεστών από την Κω για να σβήσει και τις τελευταίες μικροεστίες σε θάμνους, ώστε όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής να μην αντιμετωπίσουν τυχόν φαινόμενα αναζωπυρώσεων όπως στην Ελαφόνησο και έπειτα θα επιστρέψουν στην Κω, γιατί και αύριο υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα.

Πρόσθετα, το Λιμενικό χρειάστηκε να απομακρύνει με ασφάλεια από την θάλασσα μία λουόμενη από την παραλία Κόκκινα, η οποία φοβόταν να βγει στη στεριά εξαιτίας των καπνών, ενώ στο σημείο παρέμεινε το Λιμενικό με δύο σκάφη μήπως χρειάζονταν κάτι οι υπόλοιποι λουόμενοι, κανείς άλλος όμως δεν ζήτησε να απομακρυνθεί. Καθ’ υπόδειξη ορισμένων λουόμενων προσήχθη από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου και εξετάζεται ως ύποπτος εμπρησμού ένας Σύρος μετανάστης, ο οποίος όπως κατήγγειλαν οι λουόμενοι πέταξε το τσιγάρο του μέσα στα ξηρά χόρτα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και η φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές. Συνολικά επιχείρησαν 501 πυροσβέστες, 217 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 ελικόπτερα, 5 αεροσκάφη Canadair και 4 αεροσκάφη PZL. Συνδρομή παρείχαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, καθώς και ο Ελληνικός Στρατός. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 24 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων), Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος),Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη).

Εκκενώθηκε προληπτικά το Παλαιοχώρι στην Κέρκυρα - Προσαγωγή υπόπτου στη Λέρο

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Φωτιά, Πυρκαγιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καλύτερη η εικόνα στα περισσότερα πύρινα μέτωπα. Δύσκολη μάχη στην Κέρκυρα

Σε εξέλιξη φωτιά στα Κρητικά Κέρκυρας

Η φωτιά στον Αμαζόνιο "καίει" τον Μπολσονάρου - Ευρωπαϊκό μέτωπο εναντίον του

Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία και Αρκαδία

Μεγάλη Φωτιά στη Λέρο. Άντρες του Λιμενικού απομάκρυναν λουόμενους από παραλία

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

SHARE:

24Media Network