Εμπύρετα μέλη της Φενέρ μπήκαν στην Ελλάδα – Το δημοσίευμα για “εντολή Χαρδαλιά”

Εμπύρετα μέλη της Φενέρ μπήκαν στην Ελλάδα – Το δημοσίευμα για “εντολή Χαρδαλιά”
Toν Οκτώβρη του 2020 ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Φενέρμπαχτσε 82-68 και λίγες ημέρες μετά είχε δυο κρούσματα στο ρόστερ. Eurokinissi

Ρεπορτάζ της 'Εφημερίδας Συντακτών' αποκαλύπτει πως δυο εβδομάδες πριν επιβληθεί το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επέτρεψε να μπουν στη χώρα μέλη αποστολής ομάδας μπάσκετ που είχαν πυρετό.

Η ‘Εφημερίδα των Συντακτών’ αποκάλυψε πως δυο εβδομάδες πριν ζήσει η Ελλάδα το δεύτερο πανελλαδικό lockdown, ο άνθρωπος που το ανακοίνωσε (ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος καθότι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων) είχε δώσει την έγκριση του να μπουν στη χώρα μέλη αποστολής ομάδας μπάσκετ που είχαν πυρετό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αυτός ο άνθρωπος είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα αναφέρουν πως την Τετάρτη 21/10, κατά την άφιξη της αποστολής της Φενέρμπαχτσε που βάσει προγράμματος της Euroleague θα συναντούσε τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη 22/10, στη θερμομέτρηση διαπιστώθηκε πως τέσσερα μέλη της τουρκικής ομάδας ήταν εμπύρετα. Παρεμπιπτόντως, εκείνη την περίοδο εφαρμόζονταν ήδη, τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς υπήρχε ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων.

Σημείωση: η Euroleague είχε υποχρεώσει τις ομάδες που μετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, να εξασφαλίσουν τη συνεργασία των κυβερνήσεων των χωρών τους, ως προς την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Για παράδειγμα, ενώ στο Ισραήλ ήταν αναγκαία η 14μερη καραντίνα όσων έμπαιναν στη χώρα, η Μακάμπι είχε εξασφαλίσει την άδεια των κυβερνώντων να μην ισχύει το καθεστώς με τις αποστολές των αντιπάλων της.

Μετά την άφιξη της Φενέρ και τον εντοπισμό των τεσσάρων που είχαν πυρετό -πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ‘ΕφΣυν’-, ο αξιωματικός της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στο αεροδρόμιο ενημέρωσε για τους ασθενείς τον επικεφαλής, που του απάντησε να περάσουν όλα τα μέλη της Φενέρ στη χώρα.

Στην ερώτηση ‘σίγουρα;’ η απάντηση ήταν “Εντολή Χαρδαλιά, τελειώνετε”, με το μήνυμα να ολοκληρώνεται με τη φράση “στο πακιστανικό το τηλέφωνο”. Που δημιουργεί πολλές υποψίες και ερωτήματα. Ένα είναι αυτό της διαφαινόμενης ανάγκης που υπάρχει να μείνει μυστική η όποια περαιτέρω επικοινωνία, επί του θέματος.

Ακολούθως, ο αρμόδιος της Πυροσβεστικής έλαβε την ειδοποίηση να αφήσει την αποστολή της Φενέρμπαχτσε να περάσει ως VIP στις αφίξεις. Ο πυροσβέστης σχολίασε ‘μην μπλέξουμε διοικητή. Είναι και το ΕΚΑΒ εδώ’. Η απάντηση ήταν σοκαριστική. “Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό”. Όπου οι ‘άλλοι’ φέρονται να είναι τα μέλη της φυσικής ηγεσίας για τους χειρισμούς στην τραγωδία στο Μάτι, οι οποίοι προήχθησαν επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια της ανταλλαγής μηνυμάτων, ο πυροσβέστης απαντάει ‘ΟΚ’ και ο επικεφαλής “τελείωνε {…}, μόνο σε αυτό το το κινητό γιατί στα δικά μας έχουμε στείλει πολλά”. Το ‘ΟΚ’ του Πυροσβέστη ακολουθεί το “Πακιστάν ρε…”.

Αυτό δεν ήταν το τελευταίο μήνυμα του αξιωματικού. Η επικοινωνία ολοκληρώθηκε με το “Εντολή του μεγάλου να περάσουν χωρίς έλεγχο. Έχει ενημερωθεί η ηγεσία. Ελπίζω να μην μπλέξουμε”. Και κάπου εδώ φάνηκε πως υπήρχε μια κάποια ανησυχία, για τον λάθος τρόπο της διαχείρισης ενός ξεκάθαρου συμβάντος.

Για την ιστορία, στα μηνύματα υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη, τα οποία διορθώσαμε. Η ‘Εφημερίδα Συντακτών’ που βρήκε τα ντοκουμέντα, τα παρουσίασε όπως πραγματικά είχαν.

Τι ακολούθησε της εισόδου

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε, για την πέμπτη αγωνιστική της Euroleague έγινε, οι ‘πράσινοι’ νίκησαν 82-68 και λίγες ημέρες μετά ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα που παρουσιάστηκε στην ομάδα. Ένα 48ωρο αργότερα, τα κρούσματα ήταν δύο και οδήγησαν στην αναβολή του αγώνα του ΠΑΟ με τη ρωσική Ζενίτ.

Στο μεσοδιάστημα ο Πρωθυπουργός εμφανιζόταν συνεχώς στην τηλεόραση για να θέσει τους πολίτες προ των ευθυνών τους, καθώς όπως ανέφερε είχαν ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων και δη όσοι είχαν παραστεί στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.

Στο ίδιο πνεύμα οι Νίκος Χαρδαλιάς και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προειδοποιούσαν για αυστηρότερα μέτρα, κουνώντας το δάχτυλο στους ‘απείθαρχους’ όπως έλεγαν, πολίτες. Επανέλαβαν εν τω μεταξύ, αναρίθμητες φορές τα της ‘ατομικής ευθύνης’. Η χαρακτηριστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επ’ αυτής ήταν “η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης”.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει του ρεπορτάζ της ‘Εφημερίδας Συντακτών’ ο Νίκος Χαρδαλιάς φέρεται να επέτρεψε την είσοδο ασθενών στη χώρα, σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους κατά την πανδημία. Γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα