Ενίσχυση της υπερ-Εισαγγελίας µε προτεραιότητα στα mega σκάνδαλα

Ενίσχυση της υπερ-Εισαγγελίας µε προτεραιότητα στα mega σκάνδαλα
Δικαστήριο Eurokinissi Sports

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στην υπερ-Εισαγγελία, προκειμένου να ανανεωθεί το προσωπικό και να εισαχθούν καλύτεροι μηχανισμοί συντονισμού και ελέγχου για εισαγγελείς, δικαστικούς υπαλλήλους και ειδικούς ανακριτικούς υπάλληλους.

«Το ζήτημα δεν είναι πόσο καλά δουλεύει μια διαδικασία. Το ζήτημα είναι πόσο καλά δουλεύουν όλες οι διαδικασίες μαζί». Αυτήν τη θεμελιώδη αρχή του management φαίνεται πως ενστερνίζεται ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος πριν καλά καλά συμπληρώσει πέντε μήνες στη θέση του έχει δρομολογήσει σημαντικές αλλαγές στην υπερ-Εισαγγελία, προκειμένου να ανανεωθεί το προσωπικό και να εισαχθούν καλύτεροι μηχανισμοί συντονισμού και ελέγχου για εισαγγελείς, δικαστικούς υπαλλήλους και ειδικούς ανακριτικούς υπάλληλους.

Και αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα dikastikoreportaz, είναι επιβεβλημένες προκειμένου να «ξεσκαλώσουν» υποθέσεις που επί σειρά ετών είχαν στοιβαχθεί στα γραφεία των Οικονομικών Εισαγγελέων και των Εισαγγελέων ∆ιαφθοράς.

Και όπως φαίνεται αυτό δεν απαιτεί κόπο, αλλά βούληση και στόχευση. Ο κ. Μπαρδάκης είχε ήδη κάποια χρόνια θητείας στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος πριν αυτή ενοποιηθεί με την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς και δημιουργηθεί η ενιαία εισαγγελική Αρχή για τη διαφθορά και την οικονομική εγκληματικότητα. Και με την εμπειρία του αυτή γνωρίζει τι πρέπει να αλλάξει τόσο σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού όσο και σε επίπεδο διαδικασιών και οργάνωσης, ώστε να πάρουν μπροστά υποθέσεις μεγάλων σκανδάλων και σοβαρών κακουργημάτων, που είχαν τελματώσει και όδευαν με μαθητική ακρίβεια στην παραγραφή.

Έτσι κρίθηκε πως το υφιστάμενο προσωπικό τόσο σε επίπεδο ανακριτικών υπαλλήλων όσο και σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων -μέχρι και σήμερα έχει παραμείνει στην υπερ-Εισαγγελία η δομή με τους υπαλλήλους Πρωτοδικείου- θα πρέπει να αλλάξει, κάτι που επιτάσσει τόσο η ορθή διοίκηση όσο και η λογική, προκειμένου να μην αναπτύσσονται φαινόμενα διαφθοράς και να μη στήνονται «παραμάγαζα».

Προκήρυξη

Και «το ρόδι σπάει» με τις αλλαγές στα στελέχη της ∆ιεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, τα οποία επικουρούν τους Οικονομικούς Εισαγγελείς και εκτελούν χρέη ανακριτικών υπαλλήλων.

Προ ημερών προκηρύχθηκαν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 94 θέσεις για αποσπάσεις στη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος. Η κίνηση αυτή δείχνει πως τόσο ο κ. Μπαρδάκης όσο και οι εισαγγελείς Κυριακή Στεφανάτου, Παναγιώτης Καψιμάλης, Αθανασία Βλάχου, Νικόλαος Ποιμενίδης, Παναγιώτα Φάκου, ∆ημήτρης Πιέρρος, Ελένη Μαυροπούλου, Σταματίνα Περιμένη, Αντωνία Γεωργίου, Παναγιώτα Ιωαννίδου, Ελένη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, Κατερίνα Κολιοκώστα, Βελισσάριος Χολής, Μιχάλης Μιχαλόπουλος, Σοφία ∆ιπλοΐδου και Χαρίκλεια Χουβαρδά, που απαρτίζουν τη νέα δομή, θέλουν να συνεργαστούν με νέα πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν και αυξημένα προσόντα σε σχέση με τους παλαιούς ανακριτικούς υπαλλήλους.

Άλλωστε, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα dikastikoreportaz, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς είναι εκείνοι που έχουν την εποπτεία, την καθοδήγηση και τον συντονισμό των ενεργειών των ειδικών ανακριτικών υπαλλήλων και η απόδοσή τους καθρεφτίζεται άμεσα και στο έργο των εισαγγελέων. Ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπηρετούν στελέχη που προέρχονται από όλο το ∆ημόσιο, αλλά κυρίως από το Σ∆ΟΕ, την ΑΑ∆Ε και την Οικονομική Αστυνομία. ∆υστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε διαπιστωθεί πως κάποιοι ένστολοι ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, που ήταν χειριστές συγκεκριμένων υποθέσεων, με δικαιολογία τις αλλαγές των Οικονομικών Εισαγγελέων, άφησαν στον «πάγο» σημαντικές φορολογικές και τραπεζικές υποθέσεις. Οι συμπεριφορές αυτές, όσο και οι συμπεριφορές συγκεκριμένων δικαστικών υπαλλήλων, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.

∆εν είναι τυχαίο πως μετά την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων -θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου- ειδική επιτροπή επιλογής θα καλέσει τους υποψηφίους σε συνέντευξη, προκειμένου να εκτιμηθούν τα ουσιαστικά προσόντα τους, όπως αποδοτικότητα, ικανότητα συνεργασίας, συμπεριφορά, καθώς και η σχετική εμπειρία τους, και αναλόγως θα μοριοδοτήσει τον κάθε υποψήφιο. Στόχος είναι να επιλεγούν πρόσωπα καθαρά και με όρεξη για δουλειά, που θα κάνουν τη διαφορά. Και σίγουρα οι νέοι ανακριτικοί υπάλληλοι θα έχουν πολλά να κάνουν, καθώς η νέα Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έχει αρμοδιότητα για όλη τη χώρα σε θέματα διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. Το βάρος των εισαγγελικών λειτουργών πέφτει ήδη σε εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του ∆ημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, στις αρμοδιότητές τους εμπίπτει και κάθε υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται υπουργοί και υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές και υποδιοικητές, και πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Να προσθέσουμε πως οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν την αρμοδιότητα να διερευνούν αυτεπάγγελτα φορολογικές υποθέσεις τις οποίες έχει κρίνει τελεσίδικα η φορολογική διοίκηση και δεν δεσμεύονται από κανένα απόρρητο, φορολογικό, τραπεζικό ή επικοινωνιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα