Ένωση Δικαστών για Φλώρο: "Οι δικαστές εφάρμοσαν το νόμο"

Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών
Αίθουσα του Εφετείου Αθηνών EUROKINISSI

Αιχμηρή ανακοίνωση για όσους καταλογίζουν ευθύνες στο δικαστικό συμβούλιο που διέταξε την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Για φαρισαϊσμό και υποκρισία κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου.

Με μία αιχμηρή ανακοίνωση στρέφεται κατά των "οργισμένων" που ρίχνουν την ευθύνη στους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι διέταξαν την απόλυση. Διευκρινίζει δε ότι είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν σύμφωνα με το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015), εφόσον υπάρχει ιατρική γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ που βεβαιώνει αναπηρία 67% και έχει εκτίσει ο κρατούμενος με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής του.

Και καταλήγει: "Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της "Ιφιγένειας" σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει".

ADVERTISING

Ολόκληρη η ανακοίνωση της δικαστικής ένωσης έχει ως εξής:

"Η παραπληροφόρηση και οι αθεμελίωτες καταγγελίες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που χορήγησαν την υφ’ όρο απόλυση του καταδίκου, Α. Φλώρου, μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε βασικά και αυτονόητα νομικά αξιώματα, όπως την υποχρέωση του Δικαστή να εφαρμόζει το Νόμο, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή όχι με αυτόν. Ο Α. Φλώρος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση σε κάθειρξη 21 ετών με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα αίτημά του για υφ’ όρον απόλυση εφάρμοσε το άρθρο 110 Α’ του Ποινικού Κώδικα (όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4356/2015) το οποίο υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση.  Στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος προσκόμισε στο Δικαστικό Συμβούλιο σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που τον έκρινε ανάπηρο σε ποσοστό 70%. Επομένως δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα για το Συμβούλιο από την απόλυση του καταδίκου. Όσοι "οργισμένοι" ψάχνουν τους υπαίτιους για τέτοιες αποφυλακίσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να πιέσουν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης εάν δεν συμφωνούν μ’ αυτήν, είτε να ζητήσουν διερεύνηση του τρόπου χορήγησης των πιστοποιητικών αναπηρίας εάν κρίνουν ότι αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεπερνάει όμως κάθε όριο φαρισαϊσμού και υποκρισίας να καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς αυτοί που εφάρμοσαν το Νόμο ενεργώντας σύμφωνα με τη συνταγματική τους αποστολή! Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της "Ιφιγένειας" σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Energa
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εντολή Αχτσιόγλου να διερευνηθεί το ποσοστό αναπηρίας του Αρ. Φλώρου

Φλώρος: "Αποφυλακίστηκα σύμφωνα με το νόμο"

To βούλευμα για την αποφυλάκιση Φλώρου ζητά ο Κοντονής

ΝΔ για αποφυλάκιση Φλώρου: Πρωτοφανής πρόκληση για τους πολίτες

Σκάνδαλο Energa: Ο Φλώρος, οι καταδίκες και η αποφυλάκιση σε χρόνο ρεκόρ

SHARE:

24Media Network