Επιστολή οργανώσεων σε Γεροβασίλη και ΕΛΑΣ: Αλλάξτε τακτική για την κράτηση των προσφύγων

Επιστολή οργανώσεων σε Γεροβασίλη και ΕΛΑΣ: Αλλάξτε τακτική για την κράτηση των προσφύγων
Μετανάστες - φωτό αρχείου Eurokinissi

Με επιστολή τους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι το κράτος οφείλει να αλλάξει τακτική ως προς την κράτηση των προσφύγων και να συμμορφωθεί με τα διεθνώς ισχύοντα.

Κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ αποστέλλουν ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις με την οποία ζητούν την άμεση κατάργηση της χρήσης ακατάλληλων χώρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες. 

Μεταξύ άλλων, υπογράφουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η ΜΚΟ Αίτημα. 

Αναλυτικά η επιστολή

Απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις.

Το σύστημα διοικητικής κράτησης παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα παρουσιάζει πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν τεθεί κατ΄επανάληψη μέσα από τις εκθέσεις και τοποθετήσεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών αλλά και από τις εκθέσεις και συστάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Έλλειψη εξατομικευμένης προσέγγισης με βάση τα χαρακτηριστικά, την κατάσταση και τις ανάγκες του κάθε αλλοδαπού υπηκόου που συλλαμβάνεται

Ελλιπής ή λανθασμένη καταγραφή ασυνόδευτων ανηλίκων

Μη χρήση εναλλακτικών της κράτησης μέτρων Συστηματική και αδικαιολόγητη επίκληση της δημόσιας τάξης ως λόγου κράτησης Κράτηση ατόμων των οποίων η απέλαση προσκρούει στην αρχή της μη επαναπροώθησης

Εκ νέου σύλληψη προς επιστροφή παρά την παρατεταμένη και ατελέσφορη κράτηση στο παρελθόν

Κράτηση ευάλωτων ατόμων όπως παιδιά και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

Έλλειψη διερμηνείας

Ως προς τις συνθήκες κράτησης Χρήση χώρων οι οποίοι είναι ακατάλληλοι για κράτηση πέραν της βραχυχρόνιας

Ελλιπής συντήρηση των εγκαταστάσεων

Ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ελλιπής πρόσβαση σε βασικά είδη ατομικής υγιεινής

Καταγγελίες για κακομεταχείριση που έχουν χαρακτηριστεί ως αξιόπιστες από την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας

Αποδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε όλα τα ανωτέρω προβλήματα και σας καλούμε να κινηθείτε προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους. Ως ένα πρώτο βήμα, με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να αναφερθούμε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αφορούν τους χώρους που χρησιμοποιούνται για διοικητική κράτηση.

Σύμφωνα με τον νόμο 3907/2011, Άρθρο 30 (Άρθρο 15 Οδηγίας 2008/115/ΕΕ) παρ. 1: Σε κάθε περίπτωση, για την επιβολή ή τη συνέχιση του μέτρου της κράτησης λαμβάνεται υπόψη η διαθεσιμότητα κατάλληλων χώρων κράτησης και η δυνατότητα εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους κρατουμένους.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να χρησιμοποιεί για διοικητική κράτηση ακατάλληλους χώρους που δεν διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Τέτοιοι χώροι είναι κατ’εξοχήν τα κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων και Αστυνομικών Διευθύνσεων. Οι χώροι αυτοί είναι κατάλληλοι μόνο για ολιγόωρη κράτηση, καθώς μεταξύ άλλων δεν παρέχουν δυνατότητα προαυλισμού. Παρ’όλα αυτά εκατοντάδες άνθρωποι κρατούνται σε τέτοιους χώρους για διαστήματα που κυμαίνονται από μερικές εβδομάδες έως και μήνες.

Η πρακτική αυτή έχει οδηγήσει: σε αλλεπάλληλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τις οποίες η Ελλάδα καταδικάστηκε για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε διαδοχικές δυσμενείς εκθέσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεσή της η Επιτροπή επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά την σύστασή της ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι σε όλα τα πρόσωπα που κρατούνται για περισσότερο από 24 ώρες προσφέρεται πρόσβαση σε προαυλισμό κάθε μέρα.

Σας καλούμε να δώσετε άμεσα τέλος στη χρήση ακατάλληλων χώρων διοικητικής κράτησης έτσι ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές/ενωσιακό/εθνικό δίκαιο, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συστάσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας. 

Μετά τιμής, Οι υπογράφοντες φορείς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα