Φωτιά στη Βούλα: Στο μέτωπο της Βάρης επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης

Φωτιά στη Βούλα: Στο μέτωπο της Βάρης επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης
Φωτιά στη Βούλα eurokinissi

Νύχτα αγωνίας στα νότια προάστια της Αττικής, με την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα και επεκτάθηκε στη Βούλα, να έχει κατεύθυνση προς Βάρη. Σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ο καιρός, με τους ανέμους να έχουν κοπάσει.

Σαφώς βελτιωμένη αλλά με διάσπαρτες και ενεργές πολλές μικροεστίες παραμένει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Υμηττό, στα Νότια Προάστια.

Αν και στην πραγματικότητα η φωτιά βαίνει προς ύφεση ωστόσο εξαιτίας του ανάγλυφου, της καύσιμης ύλης και των διάσπαρτων και εκατοντάδων μικροεστιών, αδυνατεί η Πυροσβεστική να δώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό, ειδικά όταν ο φόβος τυχόν αναζωπυρώσεων θα είναι υπαρκτός για όλη τη νύχτα.

Επί του παρόντος οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά στην κορυφογραμμή και στη χαράδρα, ανάμεσα στην Άνω Βούλα και τη Βάρη, χωρίς να προλάβει να καταλήξει το πύρινο μέτωπο όταν ήταν ενιαίο στην περιοχή της Βάρης.

Φωτιά στην Άνω Βούλα eurokinissi

Εντελώς προληπτικά και με πρωτοβουλία του Δημάρχου της περιοχής εκκενώθηκε το παιδικό χωριό SOS στην Βάρη, το γηροκομείο και κάποιοι οικισμοί.

Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης από τη φωτιά στη Βούλα με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 ΓΝΑ και προληπτικά τέσσερις ηλικιωμένοι κατάκοιτοι από τα σπίτια τους στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο, όχι λόγω προβλημάτων αλλά για την προστασία και την φροντίδα τους.

Η φωτιά επεκτάθηκε το μεσημέρι στην Άνω Βούλα και με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώθηκε μέσα στο αστικό περιβάλλον και οι φλόγες κατέστρεψαν αυτοκίνητα, σπίτια και αυλές στην περιοχή του Πανοράματος, χωρίς να υπάρχει ακόμη ακριβής αριθμός. Κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για ολοσχερή καταστροφή σε τουλάχιστον δύο σπίτια και ζημιές αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες, σε αρκετά ακόμη.

.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Πλέον, στην περιοχή μαζί με τις ενισχύσεις που έχουν καταφτάσει, επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Με το πρώτος φως της ημέρας αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι επίγειες δυνάμεις και να γίνουν μαζικές προσβολές νερού από αέρος από τα εναέρια μέσα, ώστε να καταφέρουν να την περιορίσουν το συντομότερο δυνατό και πριν ενταθούν οι άνεμοι.

Φωτιά στην Άνω Βούλα intime

Στο σημείο μετέβη και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και στις 9 το πρωί της Κυριακής είναι ήδη προγραμματισμένη να γίνει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς από την ηγεσία του Υπουργείου και της Πυροσβεστικής.

Φωτιά στην Άνω Βούλα intime

Σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Η Πολιτική Προστασία μετά από εισηγήσεις της Πυροσβεστικής ενεργοποίησε στις 16:20 το «112» και κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την Άνω Βούλα και να κατευθυνθούν άμεσα προς την Πλατεία Άλσους.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα.

Εξαιτίας αναφορών που υπάρχουν ότι πιθανόν η φωτιά ξέσπασε από υποσταθμό της ΔΕΗ, στο σημείο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των αιτιών. Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην κυκλοφορία.

Απεγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς 19 άτομα και δύο ζώα

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα, σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής (Άνω Γλυφάδα και Βούλα).

Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Αστυνομικός απομακρύνει ένα μικρό κορίτσι από το μέτωπο της φωτιάς eurokinissi

Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα