Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο NEWS 24/7: Τον είχαμε “δει” τον σεισμό στην Κρήτη

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο NEWS 24/7: Τον είχαμε “δει” τον σεισμό στην Κρήτη
Σεισμογράφος 123rf

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σχολιάζει τον μεγάλο σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο της Κρήτης και προβλέπει πως θα υπάρχει ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα.

Τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σχολίασε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθνών και σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο NEWS 24/7.

Σε ερώτηση για το αν περιμέναμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό, ο ίδιος σχολίασε πως τον συγκεκριμένο σεισμό τον είχε “δει” όλη η Επιτροπή Εκτίμησης στην έκτακτη συνεδρίασή της στις 21 Ιουλίου, πριν περίπου δυο μήνες, διότι όπως ανέφερε “από τις αρχές Ιουνίου είχαμε ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Τότε είχαμε πει πως δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότατου σεισμού και θα πρέπει να γίνει πιστή εφαρμογή του σχεδίου ‘Εγκέλαδος’ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή τους δήμους της περιοχής κατά κύριον λόγο”.

“Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είχε κάνει το καθήκον του, αυτό μπορούσε μόνο να κάνει, από εκεί και πέρα είναι θέμα των τοπικών υπηρεσιών”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά το ρήγμα που έδωσε τον συγκεκριμένο σεισμό, ο ίδιος ανέφερε πως πρόκειται για το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου και σημείωσε πως “έχουμε έναν ισχυρό σεισμό, υπάρχουν μεγάλες βλάβες, ακόμα δεν ξέρουμε την ακριβή έκταση των βλαβών αλλά συνεχίζονται οι αυτοψίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μετασεισμούς, μερικοί από τους οποίους ενδέχεται να είναι ισχυροί και κατά συνέπεια θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους. Όσοι έχουν κτίρια με βλάβες να μην τα χρησιμοποιήσουν μέχρι να τους πουν οι μηχανικοί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα