Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή στέλνει ξανά τον Γιώργο Πατέλη ο Άρειος Πάγος

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή στέλνει ξανά τον Γιώργο Πατέλη ο Άρειος Πάγος
Ο χρυσαυγίτης Γιώργος Πατέλης. INTIME NEWS

Πίσω στη φυλακή επιστρέφει ο Γιώργος Πατέλης, πυρηνάρχης της Νίκαιας, για τον οποίο το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών είχε αποφανθεί την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του αποφυλακίζοντας τον.

Το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τελικά την αναίρεση της απόφασης για την αποφυλάκιση του Γιώργου Πατέλη, πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής, κρίνοντας ότι θα πρέπει να μην εφαρμοστεί η κρίση του Εφετείου. Έτσι ο καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θα επιστρέψει στη φυλακή για να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατά τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης, είχε υποστηρίξει ότι για τον Γ. Πατέλη δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, καθώς όπως είχε αναφέρει στην εισήγησή του, με την κρίση του Εφετείου “δεν εξηγείται για ποιο λόγο επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη”. Αντίθετα, “διαλαμβάνεται αόριστα ότι δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα”, προσθέτοντας πως “πρόκειται για άτομο που αν αφεθεί ελεύθερο, είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις”.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών είχε κάνει κατά πλειοψηφία δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης. Η πλευρά του καταδικασθέντα της Χρυσής Αυγής είχε επικαλεστεί ψυχολογικά θέματα του παιδιού του, προσκομίζοντας ψυχιατρικές γνωματεύσεις, ενώ εισαγγελικός λειτουργός είχε προτείνει την αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Σε ανακοίνωσή τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, Χρύσα Παπαδοπούλου και Ελευθερία Τομπατζόγλου, είχαν τονίσει μεταξύ άλλων: «Όταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου.

Εν προκειμένω λοιπόν αναρωτιόμαστε τι εννοούσε ο εισαγγελέας της έδρας ισχυριζόμενος ότι: “δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών”, σκεπτικό το οποίο υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο. Προφανώς , για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες-μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα