Κακοκαιρία Μήδεια: Ζωντανά η πορεία της – Πάει προς νότια, πού χρειάζονται αλυσίδες

Κακοκαιρία Μήδεια: Ζωντανά η πορεία της – Πάει προς νότια, πού χρειάζονται αλυσίδες
Η κακοκαιρία Μήδεια στην Ελλάδα Eurokinissi

"Θα δοκιμαστούμε, αλλά είμαστε όλοι εδώ" δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια. Απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών από τη Λάρισα και κάτω, κλειστά σχολεία και απεγκλωβισμοί.

Νέα ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (14/02) υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Μήδεια που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε:

«Τo πρώτο κύμα της κακοκαιρίας πέρασε στην Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, την Κεντρική Μακεδονία και πάει προς Θεσσαλία. Είναι καθαρό πλέον με βάση τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ότι το κύμα έρχεται προς την Αττική και νοτιότερα.

Θέλω να σας πω ότι ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα. Αντιμετώπισε όλα τα προβλήματα που εκδηλώθηκαν πολλές φορές με ακραίο τρόπο στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο. Αλλά αυτή τη στιγμή -χωρίς κανένα πρόβλημα πια η Βόρεια Ελλάδα- αρχίζει η αντιμετώπιση του προβλήματος στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

Ήδη, μαζί με τον κ. Χαρδαλιά αποφασίσαμε τη διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών από τώρα. Θα την επανεκτιμήσουμε μέχρι αύριο στις 11, 12 το μεσημέρι, να δούμε πως πάει. Ο στόχος μας είναι να είναι ανοιχτοί οι δρόμοι και να παραμείνουν ανοικτοί.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας Μήδεια:

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικο-Βοιωτίας, ότι θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, η συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών είναι δεδομένη, η επαγρύπνηση μας επίσης, εδώ στην Πολιτική Προστασία, από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο.

Και είμαι βέβαιος ότι με τη συμμετοχή των πολιτών, τους οποίους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς σοβαρό λόγο, ενώ όσοι πρέπει να κυκλοφορήσουν να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να προσέξουν γιατί θα έχει πολύ παγετό και υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει λοιπόν κι αυτό. Εμείς είμαστε εδώ μέρα και νύχτα, όλοι μας από τους Υπουργούς που βλέπετε, μέχρι τις αρμόδιες υπηρεσίες και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά θα είναι θετικό».

Χιόνια στον Διόνυσο στην κακοκαιρία Μήδεια Eurokinissi

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ίδιος ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε συναγερμό, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κινητοποίησης. Το κράτος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε όλοι εδώ σήμερα, ο μηχανισμός της που είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, η Περιφέρεια, οι πολίτες, οι Δήμοι και γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του κράτους θα είναι σε τέτοιο alert και τέτοια ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Δεν χρειάζεται η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε εδώ όπως βλέπετε, αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία. Έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε οτιδήποτε ζητήθηκε από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και των πολιτών. Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε πολύ καλά».

«Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση των φορτηγών η απαγόρευση ισχύει από τη Λάρισα και κάτω μέχρι τις 11-12 το μεσημέρι. Αφορά πρωτίστως και κυριότερα την Εύβοια, η οποία φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πολύ από την κακοκαιρία και τον χιονιά. Συνεπώς θα επανεκτιμήσουμε αύριο εκείνη την ώρα την κατάσταση».

Χιόνια στον Διόνυσο στην κακοκαιρία Μήδεια Eurokinissi

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης: «Ήθελα να συμπληρώσω ότι μαζί με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Πέτσα έγινε ιδιαίτερη συζήτηση στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες ότι βασική μας προϋπόθεση είναι, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα εμβολιαστικά κέντρα. Για μας αποτελεί ύψιστη και μεγάλη προτεραιότητα, αύριο όσοι έχουν προγραμματίσει, να εμβολιαστούν άπαντες και να μη χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου. Σε αυτό δεσμευόμαστε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Χιόνια από την κακοκαιρία Μήδεια Eurokinissi

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας με αποτελεσματικό τρόπο και όσον αφορά στον αποχιονισμό και στη διανομή του αλατιού. Γιατί πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι αυτά τα χειρίζονται άνθρωποι. Συγχαρητήρια λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν όλες τις τελευταίες ώρες και θα συνεχίσουν. Γιατί, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, έρχεται το κύμα και νοτιότερα. Η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική θα χτυπηθούν από τη «Μήδεια» τις επόμενες ώρες. Όλοι θα είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ιδίως, όσον με αφορά, Δήμοι και Περιφέρειες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, όχι μόνο για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς και να μπορεί κάθε πολίτης να κάνει τη δουλειά του, αποφεύγοντας φυσικά άσκοπές μετακινήσεις, αλλά κυρίως για να κερδίσουμε ένα στοίχημα σημαντικό που είναι η κανονική ροή του εμβολιασμού. Έχουν δοθεί οδηγίες, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε ανοιχτούς τους δρόμους και την πρόσβαση για τους πολίτες στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα εμβολιαστικά κέντρα. Ώστε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα με επιτυχία το επόμενο διήμερο. Άρα, προσοχή από όλους, ακολουθούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και όλα θα πάνε καλά».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης. Συμμετείχαν ακόμη, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Παρόντες ήταν ακόμη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Υπαρχηγός ΠΣ Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναλυτικά με τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας από τις σφοδρές χιονοπτώσεις μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας που ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ΕΔΩ.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Διονύσου – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από την πυκνή χιονόπτωση 34 οικισμοί του Δήμου Αρριανών στην Ροδόπη έχουν αποκλειστεί. Στην Αττική επί του παρόντος τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις εντοπίζονται στα ορεινά και συγκεκριμένα στην Πάρνηθα, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ προς το καζίνο και επί της Λ. Φυλής στο ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Από το απόγευμα και μετά, λόγω χιονοπτώσεων διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Διονύσου από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μέχρι την θέση Άγιος Πέτρος, στην Πεντέλη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος των διοδίων Αφιδνών, στο ρεύμα προς Λαμία.

Ημαθία

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, από το 226ο χιλιόμετρο (ανισόπεδος κόμβος Πολυμύλου) έως το 288ο χιλιόμετρο (ανισόπεδος κόμβος Κλειδίου) της Εγνατίας Οδού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Κιλκίς

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με εξαίρεση το οδικό τμήμα από το 516ο έως το 548ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εκτός της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

Πέλλα

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στα εξής οδικά σημεία: από το 39ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας, από το 108ο έως το 119ό χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας, από το 8ο, περίπου, έως το 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Έδεσσας -Βέροιας και στην επαρχιακή οδό Αριδαίας – Σκύδρας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Πιερία

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 17ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης -Ελασσόνας και από το 23ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Ελατοχωρίου, στην επαρχιακή οδό Κολινδρού – Ρυακίων – Καστανίας.

Σέρρες

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, από το 33 έως το 95,5 χιλιόμετρο του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδάς – Σέρρες – Προμαχώνα με κατεύθυνση τον Λαγκαδά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία: στην επαρχιακή οδό Σερρών – Χρυσοπηγής – Ορεινής, στην επαρχιακή οδό Σερρών – Ελαιώνα – ‘Ανω Βροντούς, στην επαρχιακή οδό Νιγρίτας – Λαγκαδίου, στην επαρχιακή οδό Σερρών – Λαϊλιά (χιονοδρομικό κέντρο), στο οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Καπνόφυτου, Αχλαδοχωρίου, Καρυδοχωρίου του Δήμου Σιντικής, στο οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Αγριανής, Αγίου Χριστοφόρου, Αναστασιάς, Σφελινού, Σκοπιάς, Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγγίστας του Δήμου Νέας Ζίχνης και στο οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Ηλιοκώμης, Κορμίστας, Αγγίστας του Δήμου Αμφίπολης.

Χαλκιδική

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επίσης, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων οχημάτων, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία: από το 38ο έως το 110ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 29ο έως το 62ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 31 έως το 50 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Ιερισσού από το 23ο έως το 45ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεντίνας -Ουρανούπολης, στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, στην επαρχιακή οδό Βάβδου – Σημάντρων, στην επαρχιακή οδό Σανών – Δουμπιών, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας, στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Πλανών, από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου -Αγ. Νικολάου, στα δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Παλαιοκάστρου και Δουμπιών, από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο και στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Ταξιάρχη και Βραστάμων – Ταξιάρχη.

Απεγκλωβισμοί ατόμων από την Πυροσβεστική

Τους έξι έχουν φτάσει οι απεγκλωβισμοί ατόμων και η μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία από την Πυροσβεστική, σε περιοχές που πλήττονται από σφοδρές χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα επιχειρήσεις μεταφοράς ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία, έγιναν για την μεταφορά μίας γυναίκας στα Πλατανάκια Σερρών, ενός άνδρα, από τον οικισμό Αιγάνη Θεσσαλίας, ενός άνδρα από ακινητοποιημένο όχημα, στο 2ο χλμ. Εορδαίας – Πτολεμαΐδας, ενός άνδρα από την περιοχή της Λεπτοκαρυάς του δήμου Σουφλίου, ενός κτηνοτρόφου, από την περιοχή Νέα Λεύκη Καστοριάς και μιας γυναίκας, από τον οικισμό Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμας.

Πού θα χιονίσει

Σχετικά με την εξέλιξη του χιονιά, δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή, και για το υπόλοιπο της ημέρας ισχύει η από βορρά προς νότο επιδείνωση από πλευράς φαινομένων καθώς και η περαιτέρω και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Από αύριο Δευτέρα, όπως έχουμε αναφέρει και στις γενικές μας προγνώσεις, ο καιρός στα δυτικά και τα βόρεια θα παρουσιάσει βελτίωση ως προς τα φαινόμενα (με κρύο όμως), ενώ αντίθετα θα έχουμε ένταση των φαινομένων στα ανατολικά από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Οι θερμοκρασίες στα Βορειοδυτικά όπου από αύριο θα αρχίσει να ξαστερώνει το κρύο θα είναι εντονότερο από σήμερα και ο υδράργυρος θα πέσει στους -12 με -15 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμάσαμε ένα κατατοπιστικό βίντεο με στοιχεία από την ΕΜΥ σε υψηλή ανάλυση με τις περιοχές των χιονοπτώσεων, ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε βήμα προς βήμα την εξέλιξη του χιονιά.

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των χιονοπτώσεων από τη Δευτέρα εντοπίζονται στην Εύβοια, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Εκεί πλέον να δοθεί η προσοχή τόσο από πλευράς πολιτών αλλά και κρατικών φορέων. Σε δεύτερο επίπεδο ακολουθούν τα νησιά του Αιγαίου και η περιοχή της Κρήτης.

Σχετικά με τις χιονοπτώσεις στην Αττική θα επηρεαστούν όλες οι περιοχές του νοητού τάξου από τα βορειοδυτικά έως τα βορειοανατολικά του νομού, με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων το επόμενο διήμερο, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για να δούμε χιόνια και στην πόλη της Αθήνας.

Κλειστά σχολεία – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, πολλά σχολεία σε πολλούς δήμους της χώρας, λόγω της κακοκαιρίας “Μήδεια”, η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ωστόσο η διαδικασία της εκπαίδευσης δεν θα σταματήσει. Όπως προβλέπεται σχετικά από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία που διακόπτουν τη διά ζώσης λειτουργία τους λόγω της κακοκαιρίας θα συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Κλειστά θα παραμείνουν για αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, λόγω του παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, που προκάλεσε η κακοκαιρία “Μήδεια”.

“Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, αποφασίσαμε να παραμείνουν αύριο Δευτέρα κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία”, δήλωσε ο Περιφεριάρχης.

Δυτική Μακεδονία

Με απόφαση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Το ύψος του χιονιού στα πεδινά αγγίζει τα 30 εκατοστά, ενώ στα ορεινά πάνω από τα 800 μέτρα υψόμετρο, το χιόνι αγγίζει τα 45 cm.

Στις 18.00 το απόγευμα η θερμοκρασία στην Κοζάνη ήταν στους -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Φλώρινα στους – 10. Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της νύκτας αναμένεται να υπάρξει και νέα πτώση της θερμοκρασίας.

Χιόνια στα Τρίκαλα από την κακοκαιρία Μήδεια Eurokinissi

Λήμνο

Μικροπροβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Λήμνο. Επαρχείο και δήμος, από τα ξημερώματα, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οδηγούς, τα αυτοκίνητα των οποίων ακινητοποιήθηκαν στην έξοδο του χωριού Άγιος Δημήτριος.

Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ μετέβη στον Άγιο Δημήτριο για να επισκευάσει βλάβη σε μετασχηματιστή, η οποία προκάλεσε διακοπή ρεύματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λήμνου, αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του νησιού.

Θεσσαλία

Ο Δήμος Τρικκαίων ανακοίνωσε ότι, λόγω της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 θα είναι κλειστές όλες οι δομές εκπαίδευσης στην πόλη και τα χωριά του δήμου. Αιτία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι ο παγετός και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και αναμένεται να επικρατήσουν.

Συγκεκριμένα θα παραμείνουν κλειστά οι βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΚΔΑΠ.

Με απόφαση της Δημοτικής αρχής τη Δευτέρα και την Τρίτη 15 και 16 Φεβρουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο το Δήμο Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστοί θα παραμείνουν και οι δημοτικοί παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ο Δήμος Μουζακίου, ανακοινώνει επίσης, ότι λόγω χιονοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, την Δευτέρα 15/02 και Τρίτη 16/02, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία στο νομό της Λάρισας, με αποφάσεις των δήμων. Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της πόλης της Λάρισας, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί με τηλεκπαίδευση.

Ηλεία

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν στην περιφερειακή ενότητα και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω covid-19».

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, «τα υγειονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μας επιτρέπουν να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών, των συνοδών τους και των εκπαιδευτικών τους», ενώ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας, και θα ληφθούν αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη.

Λέσβος και Χίος

Με απόφαση των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Στη Χίο με απόφαση του δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

Με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου γίνεται γνωστό ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλην των τμημάτων της εθνικής οδού Κλειούς – Συκαμινιάς – ‘Αργενου, Κάπης – Πελόπης και Στύψης – Υψηλομέτωπου. Εκεί απαιτείται απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κέρκυρα

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες οι βαθμίδες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα.

Την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη έπειτα από κοινή απόφαση που έλαβε με τους τρεις δημάρχους του νησιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα