Κακοκαιρία “Μήδεια”: “Σαρώνει” βόρεια και κεντρική Ελλάδα – Ποιες περιοχές ακολουθούν

Κακοκαιρία “Μήδεια”: “Σαρώνει” βόρεια και κεντρική Ελλάδα – Ποιες περιοχές ακολουθούν
Χιόνι στα Λουτρά Πόζαρ youtube

Στα λευκά περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας από την κακοκαιρία Μήδεια. Πού αναμένεται να "χτυπήσει" τις επόμενες ημέρες. Συμβουλές της ΓΑΔΑ ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων.

Χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η κακοκαιρία “Μήδεια”, στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ από το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε να χιονίζει και σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Καρδίτσα, Λάρισα, Πτολεμαϊδα, Βέροια, Καβάλα, Κατερίνη, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προμηθευτεί 10.000 τόνους αλάτι, ενώ έχει πάνω από εκατό μηχανήματα έργου σε όλα τα εργοτάξια.

Ογδόντα εκχιονιστικά μηχανήματα της, παντός τύπου είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, που αναμένεται να εκδηλωθεί σε όλη τη δυτική Μακεδονία.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι της ανατολικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ψύχους.


Μέτρα ετοιμότητας με μηχανήματα και αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης από χθες και μέχρι την υποχώρηση των φαινομένων λειτουργεί εντός των χώρων της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξενώνας φιλοξενίας αστέγων.

Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και αν χρειαστεί να μετακινηθούν να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μια από τις περιοχές που αναμένεται να “χτυπηθεί” είναι η Αττική, η οποία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα αντιμετωπίσει την “Μήδεια” από την Κυριακή.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές των Τρικάλων

Έντονη χιονόπτωση, παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στη Δυτική Θεσσαλία, από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η κυκλοφορία σε οδικές αρτηρίες από το βράδυ του Σαββάτου. Παράλληλα, τα μηχανήματα δήμων και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων δίνουν τη δική τους μάχη, από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Συνεχώς ρίχνουν αλάτι και προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.

Πιο αναλυτικά, λόγω των παραπάνω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν γίνεται γνωστό, με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, ότι από το βράδυ του Σαββάτου, στις 22:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.) στα παρακάτω σημεία -περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων:

  • από το 28ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων-Ιωαννίνων (ανισόπεδος κόμβος Μαλακασίου)
  • από το 1ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου – Γρεβενών (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ της εθνικής οδού Μουργκανίου – Γρεβενών,
  • στην εθνική οδό Τρικάλων – Καρδίτσας σε όλο το μήκος της,
  • από το 22ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – ‘Αρτας έως το 75ο χλμ της εθνικής οδού Τρικάλων – ‘Αρτας (Γέφυρα Αλεξίου) και
  • από το 4ο χλμ (Δ/ση Πύλης – Μεσοχώρας) έως το 55ο χλμ της επαρχιακής Οδού Πύλης – Μεσοχώρας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας επισημαίνει ακόμα πως θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Συμβουλές της ΓΑΔΑ ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, η ΓΑΔΑ υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Για τους οδηγούς:

– Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

– Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας.

– Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

– Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

– Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

– Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

– Να μην φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

– Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

– Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

– Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

– Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

– Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Για τους πεζούς:

– Να περπατούν με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

– Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

– Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Οπως αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Τέλος, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.

Τι θα γίνει τις επόμενες μέρες

ΚΥΡΙΑΚΗ

Xιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς και της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, τις πρωινές ώρες στα δυτικά, μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός και σε πολλές περιοχές ολικός.

ΔΕΥΤΕΡΑ

Στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα βροχές κατά διαστήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΤΡΙΤΗ

Στη δυτική και βόρεια χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια με ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά 9 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα δυτικά βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7
μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Στη δυτική και βόρεια χώρα γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα πυκνές, στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, καθώς και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά 6 με 8, στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά έως 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα