Κορονοϊός: Γιατί εκνευρίστηκε ο Χαρδαλιάς – Ποιες περιοχές φλερτάρουν με μερικό lockdown

Κορονοϊός: Γιατί εκνευρίστηκε ο Χαρδαλιάς – Ποιες περιοχές φλερτάρουν με μερικό lockdown
Κίνδυνος επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στη Μύκονο Eurokinissi

"Ευγενική" επίθεση κατά των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας εξαπέλυσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός "καλπάζει".

Επερχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας προβλέπουν τα επιδημιολογικά μοντέλα για τον κορονοϊό, προτάσσοντας τον σημαντικά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, ως την κύρια αιτία. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τη σχετικά έντονη αντίδραση του Υφυπουργού Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, οποίος κατά την χθεσινή ενημέρωση απέδωσε έμμεσα τις ευθύνες για τα όποια μέτρα ληφθούν στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπως φαίνεται από τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία, η επιδημία κορονοϊού εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Μάλιστα όπως επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας άνω των 40 ετών νόσησαν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι. “Γνωρίζουμε καλά ότι περίπου 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευτούν την επόμενη εβδομάδα ή τη μεθεπόμενη” ανέφερε.

“Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης στον ιό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, σημείωσε η καθηγήτρια.

Να επισημάνουμε ότι προχθές 28/7 είχαμε 178 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και πλέον οι νοσηλευόμενοι προσεγγίζουν τους 1400. Το 27% των απλών κλινών για covid είναι ήδη κατειλημμένες όπως επίσης και το 37% των κλινών ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται περίπου 2600 νέα κρούσματα καθημερινά και όπως σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου “οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων”.

Είναι λογικό λοιπόν να προκαλείται αντίδραση από τη μη συνειδητοποίηση του κινδύνου από τη μεγάλη μερίδα των πολιτών που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

 

Η αντίδραση Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το προφίλ των ανεμβολίαστων πολιτών, σημείωσε ότι “Το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού, ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα. Ούτως ή άλλως για τους εμβολιασμένους, αλλά ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής για εκείνους. Δηλαδή, πρέπει να το καταλάβουν. Από εκεί και πέρα, οι εικόνες που βλέπετε εσείς, οι εικόνες που βλέπουμε εμείς, οι εικόνες που υπάρχουν εκεί έξω, εμένα προσωπικά με λυπούν. Διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με την ζωή τους. Και το βασικότερο δεν είναι ότι παίζουν με τη ζωή τους. Κάποιοι παίζουν με τις ζωές και των υπολοίπων και αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά ηθικά ή όχι είναι ανεκτό”.

Ο υφυπουργός επίσης στην εισαγωγική του αναφορά αναφέρθηκε σε περιοχές που φλερτάρουν έντονα με τη λήψη νέων μέτρων.

Όπως είπε η Μύκονος και η Ίος, έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, βρίσκονται ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο.

Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιοχές. Κατά την χθεσινή ενημέρωση στο μικροσκόπιο υψηλής επιτήρησης (επίπεδο 3 πορτοκαλί) έχει περάσει πλέον περίπου το 1/3 της χώρας και με βάση την πορεία της επιδημίας, είναι πολύ πιθανό να έχουμε γρήγορα επιβολή μέτρων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα