Κορονοϊός: Η γεωγραφία των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Πού “σάρωσε”, πού δεν έφτασε ποτέ

Κορονοϊός: Η γεωγραφία των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Πού “σάρωσε”, πού δεν έφτασε ποτέ
Δρόμος στην Αθήνα σε καιρό πανδημίας κορονοϊού Eurokinissi

Αναλυτικά οι περιφέρειες και οι δήμοι που καταγράφηκαν τα περισσότερα και λιγότερα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 42 μέρες.

Τις περιοχές που ο κορονοϊός “σάρωσε” και πού δεν…έφτασε ποτέ έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή (03/05) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, από τα 2.626 κρούσματα:

  • 1.496 (55,9%) ήταν στην Αττική,
  • 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού,
  • 198 ήταν στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 160 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 125 σε πλωτά μέσα,
  • 94 στην Δυτική Ελλάδα,
  • 93 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
  • λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, νομών, κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά (85), η Κοζάνη (71), η Ξάνθη (52), η Λάρισα (50) και η Ηλεία (48). 

Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα:

  • πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων με 314,
  • η Κηφισιά με 116,
  • η Θεσσαλονίκη με 85,
  • η Καστοριά με 79,
  • ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73,
  • ο δήμος Πειραιά με 59,
  • ο δήμος Χαλανδρίου με 52,
  • ο δήμος Γλυφάδας με 49,
  • ο δήμος Περιστερίου με 46,
  • ο δήμος Λαρισαίων με 42,
  • Πατρέων με 38,
  • Νέας Σμύρνης με 37,
  • Αμαρουσίου με 36,
  • Νέας Ιωνίας με 35,
  • Ξάνθης με 34
  • Εορδαίας με 31

Από αυτούς τους δήμους, επτά, δηλαδή η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τις σχέσεις του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του Δήμου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

“Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε-Δεν τους τηρούμε; Ξανά περιοριστικά μέτρα”

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Υφυπουργός κατά τον απολογισμό όλων αυτών των ημερών που κράτησαν τα περιοριστικά μέτρα αλλά και για όσα νέα θα ισχύουν από αύριο με την έναρξη της επόμενης φάσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Υπάρχουν στιγμές στις ζωές μας που όταν τις σκεφτόμαστε ή μας τις περιγράφουν, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι μπορεί και να συμβούν. Που όταν τις ζούμε, δυσκολευόμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές και που όταν περάσουν, ευχόμαστε και προσευχόμαστε ποτέ να μην είχαν συμβεί και ποτέ να μην τις συναντήσουμε ξανά, ποτέ να μην επαναληφθούν. Μία τέτοια περίοδος κλείνει αύριο το πρωί στις 6, έξι εβδομάδες ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί, πρωτόγνωρη σε διαδικασίες, απαγορεύσεις, περιορισμούς, έντονους προβληματισμούς.

Σαράντα δύο ημέρες ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί. Πρωτόγνωρες και γεμάτες από πίεση, διλήμματα, μικρά αλλά και μεγάλα άγχη και κυρίως αγωνία για το τι θα συμβεί, πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση. 1008 ώρες ολοκληρώνονται αύριο στις 6 το πρωί που καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, σοβαρότητα, αυταπάρνηση και γενναιότητα, ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς.

Και αν μέχρι σήμερα το μεγάλο μας στοίχημα ήταν το να μείνουμε σπίτι, το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Να μείνουμε ασφαλής, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, στη νόσο να εξαπλωθεί. Εγχείρημα δύσκολο, γιατί προερχόμαστε όλοι από μία περίοδο ψυχικής αλλά και ψυχολογικής κόπωσης. Εγχείρημα σύνθετο γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και επιβάλλεται προσοχή, αλλά και συνέπεια στην τήρησή τους.

Εγχείρημα όμως εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας. Και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας, μπορεί να τον έχει και να το μεταφέρει ο καθένας μας, εμείς οι ίδιοι, ο φίλος μας, ο συγγενής μας, ο γείτονάς μας, ο κάθε συμπολίτης μας που το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες από αύριο θα βρεθούμε στον ίδιο χώρο, στην ίδια γειτονιά, στο ίδιο κατάστημα.

Και είναι αυτός ο ιός που απέβη μοιραίος για 144 συμπολίτες μας στην Ελλάδα και 245.241 συνανθρώπους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι αυτός ο ιός που ευθύνεται για την αγωνία, την ταλαιπωρία που πέρασαν, την μάχη που έδωσαν και δίνουν, 3.507.442 συνάνθρωποί μας σε όλο τον πλανήτη. Είναι αυτός ο ιός που ευθύνεται για μικρές και μεγάλες στιγμές που θυσιάσαμε, που υπεύθυνα αυτά που αυταπαρνηθήκαμε, με συνείδηση και υπομονή στερηθήκαμε. Είναι αυτός ο ιός που παραμένει εδώ και συνεχίζει να απειλεί την καθημερινότητά μας, την υγεία μας, τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, την ίδια μας την πατρίδα.

Απέναντι σε αυτό τον ιό, τον αόρατο εχθρό, από αύριο στις 6 το πρωί καλούμαστε όλοι να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, με την ίδια επιμονή στη μάχη, μία μάχη που θα κρίνει και την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο. Μία μάχη που το όπλο μας είναι συγκεκριμένο και δεν είναι άλλο από την τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις μας και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές».

Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε ιδιαίτερα κατά την ενημέρωση στο πόσο σημαντικό είναι να συμμορφωθούμε με τους νέους κανόνες ώστε να μην σημειωθεί νέο ξέσπασμα της επιδημίας και να μην χρειαστεί να ληφθούν άμεσα και ξανά ανάλογα περιοριστικά μέτρα με αυτά που ζήσαμε:

«Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε ημέρα με την ημέρα. Ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού. Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε ημέρα με τη ημέρα στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών που είχαμε θέσει μέχρι σήμερα. Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε ημέρα με την ημέρα στις επόμενες φάσεις, με νέα καταστήματα και επιχειρήσεις να ανοίγουν, νέες δραστηριότητες να επανέρχονται, νέες υποδομές να δίνονται σε χρήση, με τη νέα κανονικότητα μας να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Δεν τηρούμε τους κανόνες; Ο κίνδυνος για νέα κρούσματα, νέες εστίες εξάπλωσης, νέα σημεία έξαρσης είναι ορατός αν όχι δεδομένος.

Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα, φαντάζει μονόδρομος. Οι επιστροφές στις καταστάσεις και τους περιορισμούς που σήμερα βιώνουμε και που από αύριο στις 6 το πρωί θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτες και αυτή είναι η αλήθεια.

Τηρούμε τους κανόνες; Προχωράμε μπροστά και παίρνουμε πίσω και σταδιακά τις ζωές μας. Δεν τους τηρούμε; Γυρίζουμε πίσω στις δύσκολες και ψυχοφθόρες καταστάσεις που έξι εβδομάδες τώρα ζήσαμε. Τόσο ειλικρινά, αλλά και τόσο απλά, για αυτό σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή. Να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής που συνοδεύουν τη νέα φάση που ξεκινά από αύριο και να το κάνουμε με τους όρους που επιβάλλεται. Να μείνουμε ασφαλείς, να αποδείξουμε ξανά και σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε τα πάντα.

Και για να συμβεί αυτό αρκεί να στοιχηθούμε σε δύο γραμμές μάχης και να εφαρμόσουμε τους κανόνες της νέας στρατηγικής μας.

Πρώτη γραμμή: Τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε. Είτε όπου είναι απαραίτητο είτε όπου αυτό συνιστάται.

Δεύτερη γραμμή: Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα και χωρίς λόγο. Δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπεται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες και φίλους πλέον των 10 ατόμων.

Ας θυμόμαστε όλοι ότι αυτοί οι κανόνες είναι τα δικά μας όπλα σε αυτή τη μάχη. Η τήρησή τους θα κρίνει την πορεία της και την έκβαση του πολέμου. Έναν πόλεμο που επιβάλλεται να κερδίσουμε.

Ενόψει λοιπόν της αυριανής, νέας περιόδου, θέλω ξανά να υπενθυμίσω χρηστικές επισημάνσεις για αποφυγή παρανοήσεων. Η μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, για τους εργαζομένους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα σε σουπερμάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και για τους εργαζομένους σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου, εφόσον είναι εφικτό».

Μετακινήσεις στην Αττική

«Ειδικά για τις μετακινήσεις στην Αττική είναι ελεύθερες αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων. Δηλαδή, ένας κάτοικος της Δυτικής Αθήνας από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Νέας Μάκρης μπορεί να πάει στη Μάνδρα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στον Κάλαμο. Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στην Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες. Δεν μπορούν να μετακινηθούν στον δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και Αντικυθήρων».

Περισσότερες από 62.000 οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις έως σήμερα

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 38 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 33 στην Αττική, 3 στην Κεντρική Μακεδονία, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Βόρειο Αιγαίο. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 29 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.576 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 994 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 433 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 334 στην Αττική, 24 στην Κρήτη, 23 στη Θεσσαλονίκη, 11 στη Θεσσαλία, 9 στην Ήπειρο, 8 στη Δυτική Ελλάδα, 7 στην Κεντρική Μακεδονία, 6 στην Πελοπόννησο, 5 στα Ιόνια Νησιά, 2 στο Βόρειο Αιγαίο, 2 στη Δυτική Μακεδονία, μία στο Νότιο Αιγαίο και μία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 62.243 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα