Κορονοϊός: Πότε τελειώνει η καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει

Άνδρας με μάσκα στην Ερμού.

Οδηγίες για την έξοδο από το νοσοκομείο και για τη διακοπή των προφυλάξεων έναντι μετάδοσης ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται ή παραμένουν για φροντίδα κατ’ οίκον.

Συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το πότε ένας ασθενής με κορονοϊό, θεωρείται ότι πλέον δεν μπορεί να τον μεταδώσει ανάρτησε ο ΕΟΔΥ. Με βάσει τα κριτήρια αυτά η καραντίνα ολοκληρώνεται για πολλούς οι οποίοι είχαν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα και πλέον ούτε νοσούν αλλά ούτε θεωρούνται «επικίνδυνοι» στο να διασπείρουν τον ιό.

Σε πρώτη φάση, η απόφαση για την έξοδο ασθενή με Covid-19 από το νοσοκομείο λαμβάνεται με βάση κλινικά κριτήρια και χωρίς την ανάγκη να πληρούνται τα κριτήρια διακοπής των προφυλάξεων. Πριν το εξιτήριο, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα επικοινωνίας του ασθενή με ιατρό και, σε περίπτωση επιστροφής και διαμονής σε δομή φιλοξενίας (π.χ. ιδρύματα χρονίως πασχόντων), η τήρηση των οδηγιών απομόνωσης και εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων πρόληψης μετάδοσης της λοίμωξης.

ADVERTISING

Διευκρινίζεται ότι για την έξοδο ασθενή με Covid-19 δεν απαιτείται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για κορονοϊό.

Όσον αφορά στα κριτήρια διακοπής των μέτρων προφύλαξης σε ασθενή με Covid-19 που πήρε εξιτήριο ο ΕΟΔΥ σημειώνει τα εξής:

Πάροδος τουλάχιστον 3 24ώρων από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού

Πάροδος τουλάχιστον 14 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων

Στην περίπτωση ασθενή με αυξημένη πιθανότητα παρατεταμένης αποβολής του κορονοϊού* ο οποίος, μετά την έξοδό του, αναμένεται να είναι σε στενή επαφή με άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση Covid-19**, είναι προτιμότερο η απόφαση για διακοπή των μέτρων προφύλαξης να λαμβάνεται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: 

Υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και βελτίωση συμπτωμάτων αναπνευστικού 

Αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για κορονοϊό σε τουλάχιστον δύο συνεχόμενα δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, με διαφορά λήψης ίση περισσότερη των 24 ωρών

Οδηγίες για ασθενή με Covid -19 που εξέρχεται από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην οικία του ή σε δομή φροντίδας υγείας πασχόντων/ηλικιωμένων

Εάν ο ασθενής επιστρέφει στην οικία του: 

Συνέχιση απομόνωσης, μέχρις ότου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διακοπή της, με περιορισμό του ασθενή σε δικό του δωμάτιο με καλό αερισμό, χρησιμοποίηση απλής χειρουργικής μάσκας, αποφυγή στενής επαφής με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, χωριστά γεύματα, καλή υγιεινή των χεριών. 

Εάν ο ασθενής επιστρέφει σε δομή φροντίδας υγείας πασχόντων/ηλικιωμένων: 

Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για διακοπή των μέτρων προφύλαξης: Επιστροφή του ασθενή σε δομή φροντίδας που διαθέτει κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό και δυνατότητα τήρησης των μέτρων προφύλαξης που συστήνονται για τη φροντίδα ασθενών με Covid -19 και παραμονή, ιδανικά, σε χώρο που προορίζεται ειδικά για τη φροντίδα ασθενών με Covid -19. 

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για διακοπή των προφυλάξεων, αλλά ο ασθενής εξακολουθεί να έχει επίμονα συμπτώματα Covid -19 (π.χ. επίμονο βήχα): Περιορισμός του ασθενή σε μονόκλινο δωμάτιο και χρήση απλής χειρουργικής μάσκας κατά τη διάρκεια της παροχής φροντίδας, μέχρι την πλήρη υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων ή την πάροδο 14 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, οποιοδήποτε από τα δύο διαστήματα είναι μεγαλύτερο. 

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για διακοπή των μέτρων προφύλαξης και τα συμπτώματα του ασθενούς έχουν υποχωρήσει: δεν χρειάζεται περιορισμός λόγω του ιστορικού Covid -19. 

Κριτήρια διακοπής των προφυλάξεων σε ασθενή με ήπια συμπτώματα Covid-19 ο οποίος δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παρέμεινε για φροντίδα κατ’ οίκον

Πάροδος τουλάχιστον 3 24ώρων από την ανάρρωση (υποχώρηση πυρετού χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών και βελτίωση συμπτωμάτων αναπνευστικού) 

Πάροδος τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων Κριτήρια διακοπής των προφυλάξεων για ασυμπτωματικά άτομα με εργαστηριακή επιβεβαίωση Covid -19 

Τελείως ασυμπτωματικά άτομα με εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης Covid-19 μπορούν να διακόψουν την απομόνωση στην οικία τους, εφόσον έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εργαστηριακής επιβεβαίωσης COVID-19 και δεν έχουν εμφανίσει εν τω μεταξύ οποιοδήποτε σύμπτωμα νόσου. 

* ασθενείς με σοβαρή υποκείμενη ανοσοκαταστολή (φαρμακευτική αγωγή με ανοσοκατασταλτικά, μεταμόσχευση μυελού οστών ή συμπαγών οργάνων, συγγενή ανοσοκαταστολή, HIV λοίμωξη) 

** ασθενείς που επιστρέφουν σε δομή φροντίδας χρονίως πασχόντων ή δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network