Κορονοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας παντού – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η επαναφορά της μάσκας παντού – Τι αλλάζει από το Σάββατο
shutterstock

Σοβαρό ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων για τον κορονοϊό το επόμενο διάστημα, μετά την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν τα κρούσματα. Οι πιθανότητες για επαναφορά της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Στην καθημερινότητά μας πιθανόν να ξαναμπεί το επόμενο διάστημα η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και σχεδόν όλη η χώρα είναι “στο κόκκινο”.

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η επαναφορά της μάσκας παντού θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε εφαρμογή. “Θα ήταν μια καλή απόφαση, ειδικά στις “κόκκινες” περιοχές. Αλλά θα μπορούσαμε να το κάνουμε και από μόνοι μας”.

Για τη φιλοσοφία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι αποσκοπεί στο να κάνουν όλοι -εργαζόμενοι και μη- δύο rapid tests την εβδομάδα, για να ελεγχθεί η πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει νέα μέτρα αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων. «Ο κόσμος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τήρηση των μέτρων που ισχύουν και να κάνει παράλληλα το βήμα προς τον εμβολιασμό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από το Σάββατο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
  • Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
  • Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Οι εξαιρέσεις

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος.

Σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Με self test τα παιδιά στους μικτούς χώρους

Όσον αφορά στα νέα μέτρα και τα ανεμβολίαστα παιδιά μέχρι 18 ετών, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μικτούς χώρους, με self test και όχι με μοριακό ή rapid.

Ο Υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα