Κορονοϊός – Θωμαϊδης: “Μέχρι και 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική”

Κορονοϊός – Θωμαϊδης: “Μέχρι και 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Αττική”
Άνθρωποι με μάσκα περπατάνε στο κέντρο της Αθήνας Eruokinissi

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαϊδης έκανε λόγο για δραματική αύξηση ως και 200% του ιικού φορτίου στην Αττική με τις ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στην πρωτεύουσα.

Δραματικές και άκρως ανησυχητικές οι ενδείξεις των επιστημόνων από τα λύματα της Αττικής, όπως τις περιέγραψε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαϊδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα “είχε μία αύξηση κοντά στα 200%”, πράγμα που όπως είπε “δεν θέλαμε να δούμε, όπως την περίοδο του Νοεμβρίου”. Μάλιστα, ο Νίκος Θωμαΐδης υποστήριξε ότι οι ενδείξεις για αύξηση του ιικού φορτίου υπήρχαν εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, καθώς “15 μέρες πριν, η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι έρχεται. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε και η αύξηση ήταν 200%”.

Κορονοϊός – Τα μοντέλα δίνουν μια εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς

Οι αριθμοί, ωστόσο, για την επιδημιολογική κατάσταση της πρωτεύουσας τρομάζουν ακόμη περισσότερο όταν εκτιμούν τα ενεργά κρούσματα: “Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς και συμπεριλαμβάνουν τόσο ασυμπτωματικούς όσο και συμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη. Επομένως, δεν έχει ακρίβεια αυτή η εκτίμηση, απλά είναι μία ένδειξη”, είπε ο καθηγητής, για να προσθέσει:

“Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55-60% επομένως είναι δύσκολα να εκτιμήσουμε πόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες”.

Οι εκτιμήσεις πάντως δεν είναι αισιόδοξες ούτε σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταλλάξεις του ιού, καθώς “είναι πιθανό να υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις γιατί οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν διαφορετικά περιβάλλοντα”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα