Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Τρίτη στην καθημερινότητά μας

Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Τρίτη στην καθημερινότητά μας
Στιγμιότυπα από τη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας (EUROKINISSI / ΚΑΡΛΗ ΙΣΜΗΝΗ) Eurokinissi

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η χώρα μπαίνει σε καθεστώς αυστηρών μέτρων με μίνι lockdown την ώρα που εκφράζονται φόβοι για την αντοχή του ΕΣΥ και για την επόμενη μέρα στις επιχειρήσεις εστίασης.

Καθολικό lockdown μετά τη ραγδαία αύξηση των κορυσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, μπορεί να μην ανακοινώθηκε, ωστόσο το μίνι lockdown θα μας θυμίσει λίγο εως πολύ τις μέρες της περασμένης άνοιξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την Τρίτη στις 6 το πρωί τόσο σε όλη την επικράτεια όσο και στις περιοχές υψηλής επικιδνυνότητας. Αλλωστε η χώρα χωρίζεται σε δύο “ζώνες”: Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα στον χάρτη) και Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο χρώμα).

 

Αργότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα και όπως είπε, αυτά που θα ισχύουν από Τρίτη σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

 

Τα μέτρα που θα ισχύουν αναλογα με το επίπεδο κάθε περιοχής

Ερχονται “λουκέτα”

Με την εστίαση να κλείνει για δεύτερη φορά φέτος, η ανησυχία για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σύνολο 82.000 επιχειρήσεων που το 2019 παρουσίασαν τζίρο πάνω από 6 δισ. ευρώ, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2020 έφερε έσοδα μόλις 592 εκατ., μειωμένα κατά 59% σε σχέση με πέρσι, οπότε ο τζίρος είχε προσεγγίσει το 1,5 δισ.ευρώ.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και την απειλή για 330.000 εργαζόμενους που απασχολεί ο κλάδος οι φορείς της εστίασης ζητούν μετ’επιτάσεως νέα και διευρυμένα μέτρα στήριξης.

Φόβος για τις εντατικές

Την ίδια ώρα εντείνεται ο φόβος για την αντοχή του ΕΣΥ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, το ΕΣΥ μπορεί να αντεπεξέλθει στην πανδημία. Αν όμως τα ημερήσια κρούσματα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, τότε οι ΜΕΘ δεν θα φτάσουν.

Κι αυτό γιατί το ΕΣΥ έχει στη διάθεσή του λιγότερες από 1.000 ΜΕΘ, με το περίπου 25% αυτών να αφορά σε περιστατικά κορονοϊού.  Η επιβεβαίωση 2.000 νέων κρουσμάτων, με το περίπου 10% αυτών να χρειάζεται νοσηλεία, δείχνει ότι πολύ γρήγορά τα νοσοκομεία που έχουν “επιστρατευτεί” για Covid-19 δεν θα επαρκούν.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα