Κορονοϊός: Τι σημαίνει το ότι τα φαρμακεία δεν θα διενεργούν self tests

Self test κορονοϊού
Self test κορονοϊού SHUTTERSTOCK

Η ευθύνη για τη διενέργεια των self test περνά στον πολίτη και μόνο αφού το Σάββατο οριστικοποιήθηκε ότι τα φαρμακεία δεν μπορούν να βοηθήσουν.

Αν κάτι έγινε σαφές το Σάββατο για τα self test είναι ότι αυτά ΔΕΝ θα διενεργούνται από τα φαρμακεία.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε σε τηλεφωνική επαφή που είχαν το Σάββατο το πρωί ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απ. Βάλτας με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο κ. Βάλτας τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να να αναλάβουν την ευθύνη. Ο κ. Σκέρτσος από την πλευρά του το αποδέχθηκε κάτι που σημαίνει ότι η διενέργεια των self test στα κατά τόπους φαρμακεία θα απαγορεύεται.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι οι πολιτές θα διενεργούν απολύτως μόνοι τους το σχετικό τεστ. Προβλέπεται ότι η διαδικασία θα είναι απλή και ότι θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για το αποτέλεσμα, ωστόσο ερωτηματικά υπάρχουν.

Αν πρόκειται να συλλεχθεί δείγμα από τη μύτη με μπατονέτα πως θα γίνει κάτι τέτοιο στο σπίτι; Με ποια εμπειρία; Και αν τελικώς ο σχετικός δείκτης φανερώνει ότι δεν έχει πάρει κανείς το σωστό δείγμα, πόσες φορές μπορεί να επαναληφθεί μία τέτοια επίπονη διαδικασία;

Πιο απλά θα είναι τα πράγματα αν τα τεστ απαιτούν δείγμα από σάλιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές και λεπτομερείς οδηγίες οι οποίες θα είναι συνάμα απλές και κατανοητές στο σύνολο του πληθυσμού. Αλλιώς θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και το όποιο όφελος θα μηδενιστεί με το καλημέρα της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Self test, Κορονοϊός, Άκης Σκέρτσος, Φαρμακεία
SHARE:

24Media Network